Νέα

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Π.Ο.Φ. – Ε.Κ.Φ.Α. – Ε.Φ.Ε.

Έως και την 3η Μαρτίου 2023 μεσίστια η ελληνική σημαία σε όλα τα δημόσια κτίρια – παράλληλα αποφασίστηκε η αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων.

Συνέχεια της έκτακτης ενημέρωσης, για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών πραγματοποίησαν σήμερα, 3 Μαρτίου 2023, στις 12:20, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Πύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης και η Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου, από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι.


Ακολουθεί το κείμενο της ενημέρωσης:

«Καλησπέρα σας από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, συνεχίζεται.

Τα γερανοφόρα οχήματα έχουν μετακινήσει τα δύο βαγόνια, τόσο το πρώτο επιβατικό της δεύτερης  θέσης, όσο και το βαγόνι – εστιατόριο διευκολύνοντας την επιχείρηση έρευνας.

Ταυτόχρονα, οι πυροσβέστες, από εχθές το απόγευμα, πραγματοποιούν σάρωση, τόσο στις άμορφες μάζες των βαγονιών, όσο και στο έδαφος.

Σκοπός μας είναι, αφενός ο πιθανός εντοπισμός αγνοούμενων, και αφετέρου, η πιθανή συλλογή, ακόμη και μικρών δειγμάτων βιολογικού υλικού, που θα αξιοποιηθούν στη διαδικασία της βιολογικής ταυτοποίησης.

Εκτιμάται ότι, μέχρι σήμερα το μεσημέρι, θα έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση έρευνας.

Δίνω το λόγο στην εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο αριθμός των νεκρών είναι 57.

Σε αυτό το σημείο γίνεται το λάθος από κάποιους να προσθέτουν αυτούς που είχαν δηλωθεί από τους συγγενείς ως αγνοούμενοι αμέσως μετά το δυστύχημα με τον αριθμό των νεκρών που έχουν ανασυρθεί.

Όσοι είχαν δηλωθεί αρχικά συμπεριλαμβάνονται στους νεκρούς.

Για νοσηλεία παραμένουν 38 επιβάτες, 31 σε απλές κλίνες και 7 σε ΜΕΘ.

Η διαδικασία ταυτοποίησης των σορών με τη μέθοδο DNA διεξάγεται από τα ειδικά εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μέχρι στιγμής από τα δείγματα που έχει λάβει η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών έχουν ταυτοποιηθεί 36 νεκροί.

Από τον Επικεφαλής της ομάδας αναγνώρισης της ΕΛΑΣ και τους ειδικούς ψυχολόγους της Αστυνομίας έχουν ενημερωθεί ήδη 11 οικογένειες και η επώδυνη αυτή διαδικασία συνεχίζεται.

Στα εργαστήρια η διαδικασία ταυτοποίησης διεξάγεται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και έχει διακοπεί οποιαδήποτε άλλη εργασία προκειμένου να διεκπεραιωθεί όλη η διαδικασία της ταυτοποίησης το ταχύτερο δυνατόν.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση».


Oι αντιδράσεις της πολιτικής ηγεσίας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου διέκοψε την επίσημη επίσκεψή της στη Μολδαβία και μετέβη στον τόπο της τραγωδίας στα Τέμπη. Δήλωσε σχετικά πως: “βρισκόμαστε μπροστά σε μια αδιανόητη τραγωδία. Θρηνούμε κατά κύριο λόγο νέους ανθρώπους. Μοιραζόμαστε την οδύνη όσων έχασαν τους δικούς τους, αν και γνωρίζουμε ότι ο πόνος τους είναι τόσο μεγάλος, ώστε κανένας παρηγορητικός λόγος δεν μπορεί να τον ανακουφίσει. Αγωνιούμε για τους τραυματίες και ευχόμαστε να γίνουν σύντομα καλά. Ευχαριστούμε τα σωστικά συνεργεία και το ιατρικό προσωπικό, που δίνουν όλες τους τις δυνάμεις στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και διάσωσης. Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη και τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες των θυμάτων. Είμαστε δίπλα τους.”

Το σημείο του πολύνεκρου δυστυχήματος επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σε χτεσινό βραδινό του διάγγελμα δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: “δεκάδες συμπολίτες μας, οι πιο πολλοί νέα παιδιά, έχασαν εκεί τη ζωή τους, σε ένα φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα χωρίς προηγούμενο στην πατρίδα μας. Ευχαριστώ από καρδιάς τις γυναίκες και τους άνδρες του κρατικού μηχανισμού που κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή. Πυροσβέστες και διασώστες, στελέχη του ΕΚΑΒ, της Αστυνομίας, της Αυτοδιοίκησης, όπως και τους γιατρούς και υγειονομικούς και τους ψυχολόγους στα νοσοκομεία μας. Έκαναν και κάνουν το καλύτερο δυνατό σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Συνάντησα συγγενείς των θυμάτων και των αγνοουμένων στο νοσοκομείο της Λάρισας. Μέσα στον ανείπωτο πόνο τους, με περίσσευμα αξιοπρέπειας, με ρώτησαν «γιατί». Και μου είπαν «ποτέ ξανά». Τους οφείλουμε μία ειλικρινή απάντηση”.

Στα Τέμπη μετέβη και ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε πως: “ζούμε στιγμές βαθιάς οδύνης και θλίψης. Οι εικόνες που είδα ήταν συγκλονιστικές. Ζούμε μία αδιανόητη τραγωδία με δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους, μεταξύ των οποίων και πολλά νέα παιδιά. Τούτη την ώρα που ακόμη μετράμε τους νεκρούς μας και πενθούμε δεν θέλω να μιλήσω για ευθύνες. Θα τα πούμε αυτά στην ώρα τους. Θέλω μόνο να εκφράσω τη βαθύτατη οδύνη και τη συμπαράστασή μου στους συγγενείς των θανόντων, αλλά και τις ευχές μου για ταχεία ανάρρωση στους τραυματισμένους.”

Παραίτηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών

Την παραίτησή του μετά την τραγωδία στα Τέμπη υπέβαλε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής. Η σχετική δήλωσή του αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: “o πόνος είναι ανείπωτος. <…> Όταν συμβαίνει κάτι τόσο τραγικό, δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε σαν να μην συνέβη. <…> Γι’ αυτό το λόγο, δηλώνω την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Είναι αυτό που νιώθω καθήκον μου να πράξω ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος.”

Μεταβατικός Υπουργός μέχρι τις εθνικές εκλογές, ορίζεται ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος θα προχωρήσει στη σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος.


Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Φωτογράφων (Π.Ο.Φ.)

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων εκφράζει την τεράστια οδύνη των Φωτογράφων για την τραγωδία του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Επιπλέον, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους διασώστες, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό για τις προσπάθειες τους να σώσουν και να περιθάλψουν τα θύματα.

Παράλληλα εκφράζουμε τον θυμό μας για την κατάσταση των ελληνικών σιδηροδρόμων και ζητούμε να ριχτεί άπλετο φως στα αίτια και να τιμωρηθούν όλοι οι υπεύθυνοι, σε οποιοδήποτε πόστο και αν βρίσκονται. Γιατί οι κυβερνήσεις και οι υπεύθυνοι αγνόησαν τις πολλαπλές καταγγελίες και απεργίες των Σωματείων των Εργαζόμενων στο σιδηροδρομικό δίκτυο, οι οποίοι προσπάθησαν να οδηγήσουν στη διόρθωση των τραγικών ελλείψεων και προβλημάτων στη λειτουργία των ελληνικών τραίνων; Ποιοι είναι υπεύθυνοι για αυτή την αδιαφορία;

Καλούμε τους επαγγελματίες φωτογράφους, μέλη των Συλλόγων σε όλη την Ελλάδα, να συμμετάσχουν στις εθελοντικές αιμοδοσίες που γίνονται στη χώρα, για τους τραυματίες αυτού του τραγικού συμβάντος.

Ευχόμαστε ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ και ελπίζουμε η κατάσταση των σιδηροδρόμων να αλλάξει άμεσα και να διορθωθούν όσα οδήγησαν στον θάνατο τους συμπολίτες μας.


Η ανακοίνωση της Ένωσης Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας (Ε.Κ.Φ.Α.)

Με βαθιά οδύνη και αποτροπιασμό τις τελευταίες ώρες γίναμε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς για τη χώρα μας τραγωδίας. Το τραγικό γεγονός όσον και αν θέλουν τα συστημικά μέσα, η κυβέρνηση αλλά και η αντιπολίτευση να μας το παρουσιάσουν σαν τυχαίο και οφειλόμενο σε λάθος και στον ανθρώπινο παράγοντα είχε ήδη εδώ και καιρό προαναγγελθεί από τα συνδικαλιστικά όργανα των σιδηροδρομικών που εναγωνίως με έγγραφα προσπαθούσαν να επισημάνουν τις τραγικές ελλείψεις σε εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό και το πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η υποβάθμιση υπέρ του κέρδους και εις βάρος της ασφαλούς μετακίνησης των επιβατών.

Το τραγικό γεγονός είναι αποτέλεσμα του ξεπουλήματος όλων των βασικών υποδομών της χώρας μας μετά την χρεωκοπία της και τα μνημόνια στους ιδιώτες που βασικό τους μέλημα είναι το υπερκέρδος εις βάρος βέβαια της ασφάλειας των συμπολιτών μας.

Η λογική κόστους – κέρδους δεν επικρατεί μόνο στις μεταφορές αλλά σε όλους τομείς της ζωής μας και ευθύνεται για τις τραγικές ελλείψεις σε πολλούς τομείς της κοινωνικής πολιτικής με αντίστοιχα εγκληματικά συμβάντα

Αγωνιζόμαστε να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση, απαιτούμε ασφαλείς μεταφορές και συγκοινωνίες με ευθύνη του κράτους. Εάν δεν παρθούν άμεσα μέτρα το έγκλημα αυτό δεν θα είναι το τελευταίο.

Σήμερα Πέμπτη 2 Μάρτη στις 6μμ, σωματεία, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, φοιτητές και πολίτες της Αττικής συμμετέχουν σε κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της Hellenic Train  (Λ. Συγγρού 41 & Πετμεζά 13).


Η ανακοίνωση της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (Ε.Φ.Ε.)

Αισθανόμαστε οδύνη, πόνο και θλίψη από την σημερινή απώλεια δεκάδων ανθρώπινων ζωών. Οι σκέψεις μας βρίσκονται με τις οικογένειες  των αδικοχαμένων θυμάτων της φοβερής σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη – εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους τραυματίες και την αλληλεγγύη μας στις προσπάθειες όσων διασώζουν και περιθάλπουν αυτή τη στιγμή, και καλούμε όσα από τα μέλη μας μπορούν να συμμετάσχουν στις εθελοντικές αιμοδοσίες.

Παρότι δεν είναι στιγμή να μιλήσουμε για ευθύνες, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις πολλαπλές καταγγελίες των σωματείων των εργαζόμενων στην Εταιρεία που σε ανύποπτο χρόνο μιλούσαν για ελλείψεις, αδράνεια και αδιαφορία.

Το γιατί δεν προχώρησε η λήψη κάποιων στοιχειωδών μέτρων που θα προστάτευαν όσους ταξιδεύουν με το συγκεκριμένο μεταφορικό μέσο, είναι κάτι που πρέπει να διερευνηθεί τις επόμενες ημέρες χωρίς παρεμβάσεις και κουκουλώματα, και χωρίς πρώιμες και αντιεπιστημονικές “εκτιμήσεις”. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο.


Tα ρεπορτάζ διεθνών ειδησεογραφικών μέσων

  • Διαβάστε όσα μεταδίδουν ο Nick Beake από τη Λάρισα και η Kathryn Armstrong από το Λονδίνο για το BBC Νews με ένα κλικ εδώ! 


  • Το άρθρο ενημερώνεται με κάθε νεότερη εξέλιξη για το θέμα.