Τι συμβαίνει όταν μας περισσεύει το κέφι και η διάθεση για φωτογραφικές περιπέτειες, αλλά μας λείπουν τα οικονομικά μέσα προκειμένου να τις υλοποιήσουμε; Πολύ απλά επιστρατεύουμε τη φαντασία μας, προκειμένου να αξιοποιήσουμε τα μέσα που ήδη διαθέτουμε.
Σίγουρα το μπάνιο είναι πιθανώς το τελευταίο μέρος του σπιτιού μας που θα θεωρούσαμε κατάλληλο για φωτογραφικές λήψεις, με μόνη εξαίρεση αυτούς (-ες) που τραβούν ηδυπαθείς ημίγυμνες ή/και γυμνές selfies μπροστά στον καθρέφτη, αμελώντας ταυτόχρονα να ελέγξουν το αν η λεκάνη συμπεριλαμβάνεται στο φόντο.
Υπάρχει όμως κάποιος που διαφωνεί με αυτή την άποψη! O φωτογράφος Jay P. Morgan με έδρα το Los Αngeles, έχει ήδη πίσω του πάνω από είκοσι χρόνια επιτυχούς καριέρας στη διαφημιστική φωτογραφία και στη σκηνοθεσία. Το πελατολόγιό του διαθέτει ονόματα του βεληνεκούς της Paramount και των McDonald’s. Του αρέσει επίσης η διδασκαλία του μέσου, και στις παραδόσεις του δεν ξεχνά ποτέ να τονίζει τη σημασία που έχουν για τη μέχρι τώρα πορεία του τα εξής στοιχεία: η δημιουργία του σωστού σετ μέσα στο οποίο πραγματοποιεί τις λήψεις του και η πολύ προσεκτική χρήση του φωτισμού. Όταν λοιπόν ένας τέτοιος δημιουργός τονίζει πως φωτογραφικά θαύματα γίνονται και στο μπάνιο, καλύτερα είναι να πάρουμε τα λόγια του απολύτως τοις μετρητοίς!
Οι συμβουλές του
Καταρχάς, τοποθετήστε ένα κομμάτι από μαύρο χαρτί, σκούρο ύφασμα ή χαρτόνι πάνω από την πόρτα. Σταθείτε έτσι ώστε το παράθυρο να βρίσκεται ακριβώς πίσω σας. Το φως που έρχεται πάνω από το κεφάλι σας όταν κάνετε τις λήψεις σας, θα προσθέσει μια μαλακή λάμψη στο μοντέλο σας, καθώς αυτό θα είναι τοποθετημένο μπροστά από το φόντο.
Τι γίνεται αν το παράθυρό σας έχει κάποιας μορφή υφή (λ.χ. αν είναι ανάγλυφο); Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Morgan βάζει ένα διαφανές χαρτί πάνω σε αυτό, προκειμένου να δημιουργήσει ένα επίπεδο, ελκυστικό φως, που ρέει από έξω προς τα μέσα στο χώρο.
Για τις ρυθμίσεις της κάμερας, προτείνει ενδεικτικά τις παρακάτω τιμές:
- έκθεση της τάξης των 800 ή 1600 ISO (όχι λιγότερο, ειδικά όταν μεσολαβεί η τοποθέτηση του χαρτιού που “κόβει” φως)
- ταχύτητα κλείστρου τουλάχιστον 1/40 ή 1/30sec
- διάφραγμα f/2.8-f/3.5
Η φωτογραφική σας μηχανή είναι καλύτερο να βρίσκεται τοποθετημένη σε τρίποδο.
Για την τελική επιλογή των δικών σας ρυθμίσεων, καλό είναι να θυμάστε πως ρόλο στην ποσότητα αλλά και την ποιότητα του διαθέσιμου φωτός παίζει ακόμα η θέση του ήλιου τη στιγμή της λήψης καθώς και η παρουσία ή μη νέφωσης. Για το λόγο αυτό, ο Jay προτείνει τη διενέργεια μιας σειράς δοκιμαστικών λήψεων σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, προκειμένου να διαπιστώσετε πότε επιτυγχάνεται το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα στο δικό σας χώρο.
Φυσικά, ανάλογα με τη διαρρύθμιση που διαθέτει το σπίτι σας, δεν χρειάζεται απαραίτητα να χρησιμοποιείτε το μπάνιο για να κάνετε τη δουλειά σας. Οποιοσδήποτε χώρος είναι επίσης κατάλληλος, αρκεί το φωτισμένο παράθυρο να βρίσκεται πίσω από εσάς, διοχετεύοντας το φυσικό φως στο θέμα μπροστά σας.
Δείτε όλες τις συμβουλές του στο video που ακολουθεί και καλή τύχη στις δικές σας απόπειρες!
- Φωτό: Sidekix Media