Camera

Ο ΜΙΜΗΣ ΤΣΑΚΩΝΙΑΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΝΙΚΟ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ

“Ήταν ένας αληθινός μάγος του φωτός, ένας απαράμιλλος μάστορας που αν είχε την τύχη να ζήσει σε κάποια πολιτισμένη κινηματογραφικά χώρα της Δύσης, θα τον ήξεραν σήμερα ακόμη και οι πέτρες” (από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Ακολουθεί το κείμενο του συγγραφέα του βιβλίου, συνεργάτη και καλού φίλου των εκδόσεών μας!


Το βιβλίο μου για τον Νίκο Νικολαΐδη εκδόθηκε ύστερα από μεγάλη περιπέτεια και πολλά εμπόδια (βλέπε σχετικά στον πρόλογο του νέου βιβλίου) το 2007 από τις Εκδόσεις Αιγόκερος και Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, και σε σύντομο χρονικό διάστημα εξαντλήθηκε.

Σε αντίθεση με την Κριτική και τον Τύπο στην Ελλάδα που, όπως και με τις ταινίες του ανένταχτου σκηνοθέτη, δεν περίμεναν τέτοιο κείμενο, και παθαίνοντας ιδεολογική και πνευματική ηλεκτροπληξία βραχυκύκλωσαν, οι αναγνώστες του το λάτρεψαν και πάντα μόνο καλά λόγια έφταναν σε μένα.

Σύντομα έγινε καλτ, και τελευταία το έβρισκε κανείς σε κάποια παλαιοπωλεία ή στο Metabook σε τιμή τουλάχιστον …τριπλάσια της αρχικής του, δηλαδή από 13 στα 30 και πλέον ευρώ – έως 150! Παράλληλα, κατά μυστήριο τρόπο, το είδα πριν από μερικά χρόνια να πωλείται και σε διαφορετικά βιβλιοπωλεία του εξωτερικού μέσω Amazon, όπως σε Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία και Η.Π.Α., από 100 μέχρι 180 ευρώ ή δολάρια.

H συγκεκριμένη εικόνα προέρχεται από την ταινία του Ν. Νικολαΐδη “Ο χαμένος τα παίρνει όλα” (2002) και φιλοξενείται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Η πιο μεγάλη όμως χαρά που πήρα ποτέ από αναγνώστη του ήταν όταν μου αποκρίθηκε «Μίμη, δεν έχω δει καμία ταινία του Νικολαΐδη, αλλά το βιβλίο το διάβασα με τη μία!» Από την άλλη μεριά ακόμη θυμάμαι, ως Δελφικούς χρησμούς, τα λόγια του Νίκου Νικολαΐδη και του Γιάννη Σολδάτου. Ο πρώτος διαβάζοντάς το ολοκληρωμένο δήλωσε ένα ηλιόλουστο πρωινό που τα λέγαμε στο γραφείο του «Αυτό το βιβλίο μετά από χρόνια θα διδάσκεται στις σχολές κινηματογράφου», και ο δεύτερος σε μία ζεστή τηλεφωνική συνομιλία αποφάνθηκε «Ένα βιβλίο θα βγει για τον Νικολαΐδη και θα είναι αυτό εις τους αιώνες!» Προφανώς, κάτι διαισθάνθηκαν και σίγουρα δεν μιλάμε για τυχαία πρόσωπα…

Και να που σήμερα, δεκάξι χρόνια μετά, το βιβλίο αυτό επανεκδίδεται με πρωτοβουλία του εκδότη του Αιγόκερου, ακριβώς όπως το είχα αρχικά φανταστεί. Με καλύτερη επιμέλεια στα ίδια και απαράλλακτα κείμενα, με πιο σωστή απόδοση κάποιων φιλμικών πληροφοριών (αφού το προηγούμενο γράφτηκε ουσιαστικά στην προ Google εποχή) αλλά και με ένα φρέσκο πρόλογο.

Σε μία μεταβατική εποχή όπου τα πάντα διαλύονται και η τύχη και το μέλλον της ανθρωπότητας κρέμεται κυριολεκτικά από μία λεπτή κλωστή, καθώς η παγωμένη δαμόκλειος σπάθη του πυρηνικού ολοκαυτώματος αγγίζει πια ανατριχιαστικά το σβέρκο μας, το δυστοπικό φιλμικό όραμα του μάγου των εικόνων Νίκου Νικολαΐδη μέσα από το «σχήμα του εφιάλτη που έρχεται…» δείχνει πόσο μπροστά από την εποχή του ήταν και πώς τα Zero Years είναι πια εδώ…

Ξεκινώντας να γράψω το βιβλίο το 2002, και τελειώνοντάς το 2005 σε ηλικία 37 ετών, η ιδέα ήταν το πόνημα να περιλαμβάνει αποκλειστικά μία μεγάλη συνέντευξη – πορτρέτο και ξεχωριστά κείμενα για κάθε ταινία, καθώς έβλεπα το όλο εγχείρημα όχι ως μία συρραφή από παράταιρα κριτικά σημειώματα, αλλά ως αληθινή συνδημιουργία που από τη μία μεριά θα φώτιζε σφαιρικά και σε βάθος το αδιάβαστο μέχρι τότε φιλμικό έργο, και από την άλλη θα στεκόταν ως αυθύπαρκτο στοχαστικό και λογοτεχνικό κείμενο. Και στην παρούσα φάση, επειδή στην ουσία το ταξίδι του βιβλίου μέσα στα θεόρατα, σκοτεινά κύματα του Χρόνου δεν τελείωσε ποτέ, θα απαγγείλω ως κατακλείδα τους αθάνατους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη: «Ό,τι αγαπώ γεννιέται αδιάκοπα / Ό,τι αγαπώ βρίσκεται στην αρχή του πάντα».


Μini CV

Ο επί σειρά ετών συνεργάτης των εκδόσεών μας Μίμης Τσακωνιάτης σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατόπιν φοίτησε στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας. Αρθρογράφησε επί μακρόν με κριτικά κείμενα και συνεντεύξεις για τον κινηματογράφο στο περιοδικό Nemecis και στο δικό μας Professional Camera & Microphone. Έχει γράψει τέσσερα βιβλία για τους σκηνοθέτες Γιώργο Πανουσόπουλο, Νίκο Νικολαΐδη και Γιάννη Σμαραγδή.

Μίμης Τσακωνιάτης

INFO

  • Τίτλος βιβλίου: Νίκος Νικολαΐδης | Ο μεγάλος ποιητής της παρακμής
  • Συγγραφέας: ΤΣΑΚΩΝΙΑΤΗΣ ΜΙΜΗΣ
  • ISBN: 9789603227304
  • Εκδότης: ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
  • Σειρά ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
  • Χρονολογία Έκδοσης: 2023
  • Αριθμός σελίδων: 286
  • Διαστάσεις: 21x15cm
 


Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.