Εκθέσεις φωτογραφίας

ΣΤΕΛΙΟΣ ΤΣΙΚΑΣ: “ΑΝΘΡΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ”

H έκθεση φιλοξενείται στον κινηματογράφο “Δαναός” (Λ. Κηφισιάς 109) ως τις 14 Ιανουαρίου 2024!

Ας δούμε πώς περιγράφει ο ίδιος ο φωτογράφος το project!


Είχα την ευκαιρία να φωτογραφίσω για λίγες ημέρες την ταινία “Καπετάν Μιχάλης” του Κώστα Χαραλάμπους, ως επισκέπτης φωτογράφος – παρατηρητής με σκοπό να καταγράψω, με τη δική μου ματιά, το έργο, το τοπίο και τους ανθρώπους που διαμόρφωσαν το περιβάλλον της ταινίας.

Οι φωτογραφίες που προέκυψαν αποτυπώνουν το σκληρό και απόκοσμο χαρακτήρα του τοπίου, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύουν τη μαγεία του, εμπνευσμένες από την ατμόσφαιρα της ταινίας.

Σε όλη τη διαδικασία, η ανθρώπινη διάσταση παραμένει ως κεντρικό θέμα καθώς αποτελεί ούτως η άλλως αναπόσπαστο στοιχείο της δουλειάς μου. Σε αυτό το πλαίσιο, μου κέντρισαν το ενδιαφέρον η εκφραστικότητα και ο χαρακτήρας που αποπνέουν τα πρόσωπα της ταινίας κι έτσι ανάμεσα στις άλλες εικόνες προέκυψε και μια σειρά πορτραίτων.

Μέσα από τον φακό μου, προσπάθησα να αποτυπώσω όχι μόνο την ατμόσφαιρα της ταινίας αλλά και το βάθος της ανθρώπινης εμπειρίας. – Στέλιος Τσίκας


Mini CV

Ο φωτογραφικός και κινηματογραφικός φακός του Στέλιου Τσίκα αποτελεί το μέσο με το οποίο εκφράζεται με δημιουργικές εικόνες, αναζητώντας να αιχμαλωτίσει το φως, να καθορίσει την έκφραση και να δημιουργήσει ατμόσφαιρα. Με σπουδές στη φωτογραφία και τη σκηνοθεσία, καθώς επίσης με μια δωδεκαετή πορεία στον κινηματογράφο, ο Στέλιος Τσίκας επιδιώκει να προσφέρει μια μοναδική προοπτική μέσα από τον φακό του, διαμορφώνοντας συναρπαστικές στιγμές, καθορίζοντας εντυπωσιακές εικαστικές εκφράσεις και δημιουργώντας ιδιαίτερες ατμόσφαιρες. Πηγή έμπνευσης του τα ταξίδια. Όλα αυτά τα χρόνια παράλληλα οργανώνει φωτογραφικές ταξιδιωτικές αποστολές ανά τον κόσμο, δημοσιεύοντας στα περισσότερα  ελληνικά ταξιδιωτικά περιοδικά. Τα τελευταία χρόνια έχει γυρίσει πάνω από 30 χώρες. «Οι άνθρωποι αποτελούν το επίκεντρο του φωτογραφικού μου φακού, με τις παραδοσιακές φυλές από την Ασία, την Αφρική, τη Νότια Αμερική, να πλαισιώνονται πάντα από βουνά, λίμνες, φαράγγια, ηφαίστεια, έρημους. Αυτή είναι η γεωγραφία της γης που με συναρπάζει, σε συνδυασμό με τους ανθρώπους που ζουν εκεί. Μέσα από την κατανόηση του τόπου, των ανθρώπων και του πολιτισμού, έρχομαι σε πραγματική επαφή με κάθε προορισμό. Αυτός είναι ο λόγος που η ταξιδιωτική φωτογραφία επικεντρώνεται συχνά στο ανθρώπινο στοιχείο. Καταγράφοντας πρόσωπα, στιγμές και στοιχεία της καθημερινής ζωής των ανθρώπων κάθε χώρας, ανακαλύπτω και κατανοώ καλύτερα τις διαφορές και τις ιδιαιτερότητες του κάθε λαού. Δεν περιορίζομαι μόνο στο να φωτογραφίζω τους αυτόχθονες, αλλά περνάω επίσης χρόνο μαζί τους, παρατηρώντας τις ξεχωριστές παραδόσεις κάθε κοινωνίας, καθώς και την διαφορετικότητα και αυθεντικότητα σε σχέση με τη δομή των δυτικών κοινωνιών» τονίζει ο ίδιος.

Οι φωτογραφίες του Στέλιου Τσίκα έχουν αποσπάσει διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς, όπως οι GeO, National Geographic, Wiki Loves Earth, κ.ά. Επιπλέον, διοργανώνει workshops στον χώρο της ταξιδιωτικής φωτογραφίας. Από το 2022, έχει αποκτήσει τον τίτλο του Canon Photographer.

  • Φωτό: Στέλιος Τσίκας
 


Aρθρογράφος

Μαίρη Μελετζή

Απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Αγαπά την φωτογραφία, αφού από όλα τα μέσα έκφρασης, είναι το μόνο που ακινητοποιεί μια συγκεκριμένη στιγμή στο χρόνο. Η φωτογραφία είναι βασικό μέσο έκφρασής της και η έρευνα την συναρπάζει. Επιπλέον, ασχολείται με τον αθλητισμό.