Ενδιαφέρουν

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: “TURKCELL – Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ”

50 σημαντικοί Έλληνες και Τούρκοι εικαστικοί αποδίδουν την έννοια της Επικοινωνίας!

Ο Εκπαιδευτικός και Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ίμβρου, στο πλαίσιο της γενικότερης συνεργασίας και  προσφοράς στην ομογενειακή Κοινότητα, μέσα από την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό, διοργανώνει την παρουσίαση  της διαπολιτισμικής εικαστικής έκθεσης με τον παραπάνω τίτλο.

Πρόκειται για μία κορυφαία καλλιτεχνική συνύπαρξη 50 σημαντικών Ελλήνων και Τούρκων εικαστικών δημιουργών, οι οποίοι θα ακολουθήσουν αμφίδρομες επικοινωνιακές διαδρομές μεταξύ Αθηνών και Κωνσταντινούπολης με όχημα την Τέχνη τους.

Διακεκριμένα ονόματα της ζωγραφικής, της γλυπτικής και της φωτογραφίας  θα αποδώσουν μέσα από το προσωπικό τους ύφος, την έννοια της Επικοινωνίας και θα προσφέρουν απλόχερα στο εικαστικό κοινό το μήνυμα του Επικοινωνείν. Η έκθεση θα περιλαμβάνει, 80 έργα, αντιπροσωπευτικά των σύγχρονων εικαστικών τάσεων σε ποικίλες διαστάσεις και προγραμματίζεται να  ξεκινήσει από την Αθήνα (15-26/9) με εγκαίνια 18/9, στην αίθουσα ΜΕΛΙΝΑ του Δήμου Αθηναίων, παρουσία του CEO της TURKCELL και θεσμικών φορέων της Πόλης.

Θα ακολουθήσει η παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη (30/9-12/10) με εγκαίνια στις 30/9, τα οποία θα τελέσει η ΑΘΠ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Το καλλιτεχνικό ταξίδι θα συνεχιστεί στη Σμύρνη, για μία εβδομάδα 5-9/11, στις αίθουσες του Εμπορικού Επιμελητηρίου της πόλης και βέβαια θα παρουσιαστεί στην Κωνσταντινούπολη, στην ιστορική Σχολή Γαλατά, την περίοδο 19 Νοεμβρίου – 3 Δεκεμβρίου 2018. Το εικαστικό επικοινωνιακό στίγμα της έκθεσης θα φτάσει στην Ίμβρο στις 12 Ιανουαρίου 2019, κλείνοντας την καλλιτεχνική διαδρομή.

Τα έργα, μικρών και μεσαίων κυρίως διαστάσεων (για πρακτικούς λόγους) θα βρίσκονται άμεσα στη διάθεση του φιλότεχνου κοινού, ενώ τα πιθανά έσοδα που θα προκύψουν από τις πωλήσεις θα αξιοποιηθούν υπέρ της κάλυψης των αναγκών των εκπαιδευτηρίων της  Ίμβρου.

Συμμετέχοντες εικαστικοί δημιουργοί

Ελλάδα

ΑΓΓΕΛΟΣ, ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ, ΑΛΙΝΑ ΜΑΤΣΑ, ΑΝΔΡΕΑΣ FINCH, ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΜΑΚΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΕΒΡΕΚΙΔΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΑΚΑΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΛΑΓΑΝΗΣ, ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΝΑ, ΕΛΕΝΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΕΡΙΕΤΤΑ ΒΟΡΔΩΝΗ, ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΔΑΥΛΟΣ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΥΡΟΓΙΩΡΓΗΣ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΝΟΥΤΣΟΣ, ΚΩΣΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΜΗΝΑΣ ΚΑΜΠΙΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΔΕΝΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΜΑΓΓΙΝΑΣ, ΣΤΑΘΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ,  ΣΤΑΘΗΣ ΒΑΤΑΝΙΔΗΣ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΤΣΙΜΙΧΑΣ, ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΠΑΠΟΥΛΙΑ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΚΟΡΟΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΛΑΝΤΖΑΣ, ΧΡΥΣΑ ΒΕΡΓΗ

Τουρκία

ISMET DEGIRMENCI, METIN TOPA, SU YUCEL, EKREM KAHRAMAN, BARIS SARIBAS, SEVKET SONMEZÖ, HAKAN CINGOZ,  ISMET DEGIRMENCI,  BEDRI BAYKAM,  BURCIN BASAR, ERIM BIKKUL, GOKCE ER,  FATMA ZEYNEP,  CILEK MUSTAFA, YUCE EYLUL DENIZ, MALIK BULUT, KIRKOR SAHAKOGLU

Το σκεπτικό της έκθεσης και την καλλιτεχνική επιμέλεια υπογράφει ο δημοσιογράφος – εικαστικός παρατηρητής Κυριάκος Πεταλίδης ενώ πολύτιμη είναι η συνεργασία με τις κυρίες Juliette Vingas- Fuchs και Luki Kotam, για την υλοποίηση αυτού του τόσο ιδιαίτερου progect. Αποτελεί χαρά και τιμή για όλη την οργανωτική ομάδα η συνεργασία με την διακεκριμένη gallery MERKUR και την Sabiha Kurtulmus καθώς επίσης τις αίθουσες τέχνης MINIMA και ZOUMBOULAKIS.

Πολύτιμη είναι η Υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων, της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών και φυσικά του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών, της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας-Θράκης και του Προξενείου της Ελλάδος στη Σμύρνη.


Η εικαστική παρουσίαση TURKCELL – Η Τέχνη στην Επικοινωνία αφιερώνεται στην κορυφαία εταιρία επικοινωνίας TURKCELL και αποτελεί ένα έμπρακτο Ευχαριστώ για την άψογη συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ίμβρου.


Δείτε το βίντεο που ετοίμασε για τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων η TURKCELL και έκανε γνωστή στην τουρκική κοινή γνώμη την προσπάθεια αναγέννησης της ελληνικής παιδείας στην Ίμβρο:

  • Φωτό: το χωριό χωριό Αγρίδια (Tepeköy) της Ίμβρου – πηγή: Βικιπαίδεια
 


Aρθρογράφος

Μενέλαος Μελετζής

Διδάκτορας Επιστημών του Πανεπιστημίου του Νovisad (Σερβία) και επιστημονικός συνεργάτης του University of Applied Arts Belgrade, στον τομέα New Media. Είναι τ. Τακτικός Επίκουρος καθηγητής Φωτογραφίας στο τμήμα Γραφιστικής του Α-ΤΕΙ Αθήνας. Ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων και άρθρων για τη φωτογραφία επί 40 και πλέον χρόνια. Έχει συμμετάσχει με εικόνες του σε πολλές εκθέσεις φωτογραφίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει παραστεί ως κριτής σε διεθνείς και ελληνικούς φωτογραφικούς διαγωνισμούς. Μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων- Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ) και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Εκδοτών Περιοδικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FAEP).