Εκθέσεις φωτογραφίας

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΖΩΝΗΣ: «ΠΑΡΑΓΚΕΣ: ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ»

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων και τα 100 Χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, το Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα φιλοξενεί τη συγκεκριμένη έκθεση!

Η έκθεση οφείλει τις απαρχές της στα παιδικά χρόνια του φωτογράφου, γόνου προσφυγικής οικογένειας. Ο Αλέξανδρος γεννήθηκε και μεγάλωσε λίγα βήματα από την παραγκούπολη στις όχθες του Ιλισού, μία από τους πολλούς προσφυγικούς οικισμούς της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας που δημιουργήθηκαν με τον ερχομό των προσφύγων μετά τα ολέθρια γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922.

Από τα δεκατρία του χρόνια, γοητευμένος από την εφευρετικότητα, την απλότητα αλλά και την αίσθηση της κοινότητας αυτών των κατασκευών, που δημιουργήθηκαν σε περιστάσεις ακραίας φτώχειας, άρχισε να τις φωτογραφίζει και αργότερα, ως φοιτητής, να τις αποτυπώνει σε σκίτσα και ακουαρέλες.

Το ενδιαφέρον του και η ενασχόλησή του με αυτές τις κατασκευές συνεχίστηκε τις επόμενες δεκαετίες, σε συνεργασία με τη σύζυγό του, Καναδή φωτογράφο Liane Lefaivre, ένα έργο το οποίο υπάρχει πλέον ως “Αρχείο Αλέξανδρου Τζώνη και Liane Lefaivre” στην Bibliothèque Nationale de France.

Η παρουσίαση της έκθεσης στον χώρο του Καναδικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα είναι ένα ευτυχές γεγονός, αφού το κτήριο όπου στεγάζεται βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Ιλισού και υπήρξε παλαιότερα το σπίτι του συγγραφέα Στρατή Δούκα, πρόσφυγα του 1922.

  • Χώρος: Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα, Οδός Ορμηνίου 3Α (Περιοχή Χίλτον), Αθήνα | τηλ.: 210 72 23 201
  • Διάρκεια: από 23/6 ως 12/7/23
  • Ωράριο: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή 10.00-14.00 | Τρίτη, Πέμπτη 17.00-20.00
 






Aρθρογράφος

Μαίρη Μελετζή

Απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Αγαπά την φωτογραφία, αφού από όλα τα μέσα έκφρασης, είναι το μόνο που ακινητοποιεί μια συγκεκριμένη στιγμή στο χρόνο. Η φωτογραφία είναι βασικό μέσο έκφρασής της και η έρευνα την συναρπάζει. Επιπλέον, ασχολείται με τον αθλητισμό.