Εκθέσεις φωτογραφίας Νέα

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ “ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΖΩΗ” ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 160 έργα 26 φωτογράφων.

Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση του κόσμου που έδωσε το «παρών» στα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας «Μια άλλη ζωή: Ανθρώπινες ροές / Άγνωστες Οδύσσειες» στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Επιχειρώντας να φωτίσει γνωστές και άγνωστες, πτυχές του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 160 έργα 26 φωτογράφων, στην πλειοψηφία τους ενεργοί φωτοδημοσιογράφοι, που αποτύπωσαν με το ιδιαίτερο βλέμμα τους τη δραματική ανθρώπινη περιπέτεια που ξεκίνησε στην ταραγμένη γη άλλων χωρών για να μεταφερθεί στην ελληνική επικράτεια.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης  Μανώλης Μαραγκούλης, εκφράζοντας τη χαρά του για τη στήριξη και το ενδιαφέρον του κόσμου. «Συνήθως τις φωτογραφίες των φωτορεπόρτερ τις αντικρίζουμε σε δελτία ειδήσεων και σε έντυπα. Σήμερα, τις βλέπουμε αναρτημένες σε ένα Μουσείο. Η αναπαράσταση σε εικόνες που αφηγούνται στιγμές του σύγχρονου προσφυγικού δράματος δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισθητικής –πιθανά–  απόλαυσης, αλλά ανοίγει δρόμους για περίσκεψη, συλλογισμό και άμεση, ευθεία επαφή με την οδυνηρή πραγματικότητα του καιρού μας», τόνισε ο κ. Μαραγκούλης.

_MG_6367

Ο Πρόεδρος του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Μανώλης Μαραγκούλης στο βήμα.

«Γροθιά στο στομάχι» χαρακτήρισε την έκθεση η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα, η οποία εκπροσώπησε στην εκδήλωση τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. «Το επόμενο σημείο μετά την αποτύπωση του τι συνέβη είναι το τι θα συμβεί σε αυτούς τους ανθρώπους. Όλοι συμμετέχοντες ξεχωρίζουν γι’ αυτό που έκαναν και μπήκαν στη διαδικασία να το αποτυπώσουν με περίσσιο αίσθημα ψυχής και καρδιάς», υπογράμμισε η κ. Γούλα.

_MG_fotografoi

Aναμνηστική λήψη των φωτογράφων που συμμετέχουν στην έκθεση.

Το δικό του μήνυμα έστειλε ο πρόσφατα βραβευμένος με Pulitzer φωτογράφος Γιάννης Μπεχράκης, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στα εγκαίνια, στη Θεσσαλονίκη που τόσο αγαπά – όπως λέει, ευχαριστώντας για τη φιλοξενία της δουλειάς του στην πόλη και στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Εκ μέρους των παρευρισκόμενων φωτογράφων, ο Θανάσης Σταυράκης εξέφρασε την ικανοποίησή του που το φωτορεπορτάζ μπαίνει σε έναν χώρο με κύρος, ενώ ευχήθηκε να επαναληφθούν αντίστοιχες εκθέσεις σε εξωτερικούς χώρους.

_MG_6312

Πλήθος κόσμου τίμησε με την παρουσία του τα εγκαίνια της έκθεσης.

Μεταξύ των επισκεπτών ήταν και δύο παιδιά από τη Συρία, ο Majd από τη Χομς και ο Tito από το Χαλέπι, οι ιστορίες των οποίων αναπαρίστανται από τους ίδιους στην έκθεση.

Την εκδήλωση των εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη Christophe Le Rigoleur, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο βουλευτής με τους Ανεξάρτητους Έλληνες Κώστας Ζουράρις και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης.

Ακόμη, στα εγκαίνια παρευρέθηκαν η Γενική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ελίζ Ζαλαντό, ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστης Ανδρεαδάκης, ο Διευθυντής του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Ζήσης Σκαμπάλης, ο Πρόεδρος του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Ανδρέας Τάκης, η Διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Μαρία Τσαντσάνογλου, η Διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης Συραγώ Τσιάρα και ο Διευθυντής της Αγιοριετικής Εστίας Αναστάσιος Ντούρος.

  • Χώρος: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α’, 1ος όροφος, Λιμάνι, Θεσσαλονίκη 
  • Διάρκεια: ως 15/11/2016