Ενδιαφέρουν

Κ. ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ: “ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ”

Η σημερινή εξαγγελία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης που αφορά άμεσα τα ελληνικά φωτογραφεία!

Μια μέρα μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου του “Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης” ο Υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρέχοντας πολλές διευκρινήσεις για τις νέες ταυτότητες, η διαδικασία υλοποίησης των οποίων φαίνεται σιγά-σιγά να αποκτά ένα σαφέστερο χρονοδιάγραμμα. 

Παραθέτουμε τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης που παραχώρησε στην Κάτια Παπαδοπούλου:


  • «Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που έχει μια πολλαπλότητα χαρακτηριστικών. Είναι μια πράξη αναγνώρισης, προσπαθεί να κωδικοποιήσει νομοθεσία – όλη η νομοθεσία για την πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες να βρίσκεται σε ένα σημείο αναφοράς.»
  • «Έχουμε ένα νέο πλαίσιο για τις ψηφιακές υπογραφές, το οποίο είναι πολύ σημαντικό δεδομένου ότι έρχεται η ψηφιακή υπογραφή περισσότερο στην ζωή μας. Θα έρθει με τις νέες ταυτότητες οι οποίες σε λιγότερο από δυο χρόνια θα αρχίσουν να εκδίδονται και η κάθε νέα ταυτότητα θα περιλαμβάνει ψηφιακή υπογραφή για τον κάθε Έλληνα πολίτη. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο που θα αναφέρει πότε χρησιμοποιούμε την ψηφιακή υπογραφή, πώς λειτουργεί. Είναι πολύ καίριο να είναι σαφές το πλαίσιο του πότε ισχύει η ψηφιακή υπογραφή και ποιοι είναι οι κανόνες που την διέπουν.»
  • Για τον Προσωπικό Αριθμό (ΠΑ), ο οποίος θα αναγράφεται στη νέα ταυτότητα: «τελικά δεν θα είναι ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), αλλά θα είναι ο ΑΦΜ συν τρία αριθμητικά ψηφία που θα προστεθούν στην αρχή, θα μπαίνουν μπροστά.»
  • «Είναι μια καινοτομία, η ίδρυση του ταμείου ΦΑΙΣΤΟΣ. Το μεγάλο κενό στη συζήτηση για το 5G δεν είναι δημοπρασία των συχνοτήτων. Το κενό που υπάρχει είναι η ανάπτυξη του σχετικού οικοσυστήματος, δηλαδή να υπάρξουν επαρκείς εταιρείες οι οποίες θα αξιοποιήσουν αυτές τις συχνότητες και θα παρέχουν μεγάλες υπηρεσίες στον κόσμο. Εμείς από την πλευρά μας κάνουμε δυο πράγματα: το Δημόσιο από τη μία δεσμεύει κάποιες συχνότητες τις οποίες δεν δημοπρατεί και τις οποίες παραχωρεί για ερευνητικούς σκοπούς ή τις παραχωρεί για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Παράλληλα υπάρχει κι ένα δεύτερο κομμάτι, το οποίο είναι ότι το Δημόσιο έρχεται και παρεμβαίνει δημιουργώντας ένα εξειδικευμένο ταμείο, το πρώτο στον κόσμο, το οποίο θα επενδύει μόνο στην ανάπτυξη συχνοτήτων 5G.»
  • «Απλοποιούμε τη διαδικασία για τις οπτικές ίνες. Στα λεγόμενα έργα χαμηλής όχλησης θα ισχύσει ό,τι ισχύει και στο φυσικό αέριο κι άρα δεν θα χρειάζεται πλέον η άδεια – θα χρειάζεται μόνο μια γνωστοποίηση, αναφορά στον οικείο δήμο, κι άρα θεωρούμε ότι θα επιταχυνθεί η διαδικασία, καθώς είχε παρατηρηθεί ότι χρειαζόταν κάποιος πολίτης για να τραβήξει οπτική ίνα στο σπίτι του περίπου 3,5 μήνες, εφόσον υπάρχει κάλυψη στην περιοχή.»
 






Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.