Know How

H (ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ) ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΦΥΓΗΣ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Μια κλασική αλλά πάντοτε δημιουργική ιδέα για πειραματισμούς!

Ως φωτογράφος (είτε επαγγελματίας είτε ερασιτέχνης) προσπαθείς πάντα να προσθέτεις ένα ενδιαφέρον στοιχείο στις λήψεις σου, ακόμα και όταν έχεις να κάνεις με ένα “βαρετό” θέμα. Ένα τέτοιο (πολύτιμο!) στοιχείο είναι το σημείο φυγής.

Το σημείο φυγής είναι το απώτατο σημείο στο κάδρο, στο οποίο τείνουν οι γραμμές της προοπτικής της λήψης. Τα μονοπάτια, οι δρόμοι και τα σοκάκια αποτελούν τα πιο προφανή και δημοφιλή παραδείγματα για φωτογραφίες με σημείο φυγής.

Η ιδέα ασφαλώς δεν διεκδικεί Oscar πρωτοτυπίας – αλλά έτσι κι αλλιώς δεν είναι αυτός ο πρώτιστος στόχος: πριν ψάξουμε την ανεπανάληπτη φωτογραφία ας αναζητήσουμε τη σωστή (εντός  – εκτός εισαγωγικών) τόσο τεχνικά όσο και αισθητικά φωτογραφία.

Ακολουθούν παραδείγματα που επιλέξαμε από φωτογράφους του Unsplash!

gray concrete hallway with no people

Tim Hüfner

grayscale photo of hallway with no people

Nick Fewings

brown and white concrete building

Max Fuchs

gray concrete stair

Lorenzo Moschi

people walking on gray concrete floor

Alexander Wende

Parrish Freeman

green mountains under blue sky during daytime

Kai Cheng

Περισσότερες πληροφορίες στο video που ακολουθεί!

  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: Angelica Reyn
 






Aρθρογράφος

Νίκος Κατσουλώτος

Διδάκτορας Ψηφιακών Τεχνών, με ειδίκευση στο cinemagraph (Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Εφαρμοσμένες Τέχνες, με θέμα την πολιτική αφίσα (Ακαδημία Τεχνών του Νόβι Σαντ). Είναι Πτυχιούχος Γραφιστικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συνεργάτης της Νexus Publications AE από το 2009, ως graphic designer και αρθρογράφος. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Photoshop ...απλά!" και "Cinemagraph" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας. Από το 2019 είναι contributing writer στην "ΗuffPost Greece" και συνεργάτης της "Εφημερίδας των Συντακτών". Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 εργάστηκε ως Εκπαιδευτής στο Τμήμα «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων» του Δημοσίου ΙΕΚ Αμπελοκήπων. Από τον Οκτώβριο του 2022, διδάσκει στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.