Εκθέσεις φωτογραφίας Νέα

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΡΕΤΤΟΣ: MISE EN ABYME

Περίπου 30 σκηνοθετημένα πορτρέτα θα εκτεθούν.

To Φεστιβάλ Αθηνών, μεταξύ 1 Ιουνίου – 31 Ιουλίου 2015, φιλοξενεί (Πειραιώς 260, Κτίριο Α) έκθεση του γνωστού φωτογράφου, με ελεύθερη είσοδο. 

Ο όρος «mise en abyme»  που συνδέεται στην πρωτογενή εκδοχή του με τα εραλδικά μεσαιωνικά σύμβολα και τη θέση τους στη συμπαντική άβυσσο, στην τέχνη και τη λογοτεχνία σημαίνει την εικόνα που εμπεριέχεται μέσα στην εικόνα ή την πλοκή που εμπεριέχεται μέσα στην πλοκή. Η φωτογραφική ενότητα του Βασίλη Βρεττού Mise en Abyme / Ο Εαυτός Μέσα στον Εαυτό, αναφέρεται σε «ιστορίες μέσα στις ιστορίες» γνωστών και αγνώστων ηρώων, που σκηνοθετούν οι ίδιοι τον τρόπο και τον τόπο του εαυτού τους για τον φακό, αποδομώντας και επαναδομώντας τη συμβατή τους ταυτότητα και ενθέτοντας στην εικόνα τα αντικείμενα /υποκείμενα που επιθυμούν να τους περιβάλλουν.
Βασίλης Βρεττός / Φεστιβάλ Αθηνών 2015

Φωτό: Βασίλης Βρεττός

Η Ίρις Κρητικού, ιστορικός Τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης σχολίασε σχετικά: “Χρησιμοποιώντας την ιδέα της ανακλαστικής οφθαλμαπάτης και της «πλοκής μέσα στην πλοκή» και ακολουθώντας τις επιθυμίες και τις οδηγίες των μοντέλων του, ο Βασίλης Βρεττός δημιουργεί μικρούς περίκλειστους κόσμους που αποδομούν τη συμβατή εικόνα τους, προτείνοντας το καθρέφτισμα μιας άγνωστης πτυχής ή, εντέλει, «έναν εαυτό μέσα στον εαυτό». Ο όρος «mise en abyme», συνδέεται επίσης στενά με την ιδέα του καθρεφτίσματος δύο κειμένων στη λογοτεχνία ή «του ονείρου μέσα στο όνειρο» στην τέχνη. Στην τέχνη, κατά την περιγραφή συνθηκών που συνδέονται με το όνειρο και την ονείρωξη όπως το ασυναίσθητο, το ασυνείδητο ή ή εικονική πραγματικότητα, συναντούμε επίσης συχνά τον όρο «mise en abyme»” προσθέτει.
Βασίλης Βρεττός / Φεστιβάλ Αθηνών 2015

Φωτό: Βασίλης Βρεττός