Ενδιαφέρουν

ΙΝ ΜΕΜΟRIAM: ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ

Έφυγε, εντελώς ξαφνικά και απρόοπτα, σήμερα από κοντά μας, στα 67 του χρόνια…

Ο Βασίλης Ζαχαριάδης υπήρξε, εκτός από προσωπικός και οικογενειακός μου φίλος, ένας από τους πιο γνωστούς και επιτυχημένους φωτογράφους διαφημιστικής φωτογραφίας και μόδας στην Ελλάδα, τα τελευταία 45 χρόνια.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ξεκίνησε να ασχολείται ερασιτεχνικά με το μέσο από τα 15 του μόλις χρόνια. Σπούδασε φωτογραφία στην ΑBC στο Παρίσι, όπου απέκτησε πολύτιμη εμπειρία. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα συνέχισε της σπουδές του για ένα χρόνο στην Αkto, η οποία ήταν τότε η μοναδική σχολή που ασχολείτο εκπαιδευτικά με το αντικείμενο.

To 1975 δημιούργησε το Studio Ζita και άρχισε να δουλεύει με τη βιομηχανία της μόδας. Σύντομα ξεκίνησε συνεργασίες με τα κορυφαία ελληνικά και διεθνή περιοδικά, καθώς και με εκδοτικές εταιρίες. Πολύ γρήγορα κέρδισε την εμπιστοσύνη των πιο γνωστών και αξιόπιστων διαφημιστικών γραφείων και πολιτιστικών φορέων, με τους οποίους ανέπτυξε μακροχρόνιες επαγγελματικές σχέσεις. Παράλληλα, δίδαξε φωτογραφία επί σειρά ετών (σχολή Focus, σεμινάρια Photonet Show).

Δύο από τα εξώφυλλα του Βασίλη Ζαχαριάδη για τα περιοδικά μας.

Η εμπειρία του Βασίλη Ζαχαριάδη καθιέρωσε το Studio Zita στην Ελλάδα ως ένα χώρο που
μπορεί να καλύψει κάθε φωτογραφική ανάγκη: εξοπλίζοντάς το με τον τελευταίο τεχνολογικό εξοπλισμό, εξασφάλισε πολλαπλές εφαρμογές και απεριόριστες δυνατότητες έκφρασης. Τα τελευταία χρόνια, και μετά τη συνταξιοδότησή του, τα ηνία είχαν περάσει στο γιο του Αλέξανδρο, ο οποίος ανελάβε (και κατάφερε) να συνεχίσει επιτυχημένα την πορεία που ο Βασίλης είχε πρώτος χαράξει.

Μέσα σε σχεδόν μισό αιώνα δράσης, ο σκοπός του Βασίλη παρέμεινε πάντοτε ο ίδιος: η δημιουργία φωτογραφιών με την καλύτερη δυνατή ποιότητα!

Το video που ακολουθεί δημιουργήθηκε από την ομάδα του Photo Contest για τις ανάγκες ενός από τα σεμινάρια που υλοποίησε ο Βασίλης στα πλαίσια του κύκλου των Photonet Studies που είχαμε πραγματοποιήσει την περίοδο 2014 – 2016. Στο ξεκίνημά του επιχειρεί μια μικρή αναδρομή στην καριέρα του και στη συνέχεια μιλά με ενθουσιασμό για την εμπειρία του ως δάσκαλος φωτογραφίας.

Ας τον θυμηθούμε:

Η εξόδιος ακολουθία για το Βασίλη Ζαχαριάδη, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου, στις 4μμ, στο Δημοτικό Κοιμητήριο Μελλισίων.

 


Aρθρογράφος

Μενέλαος Μελετζής

Διδάκτορας Επιστημών του Πανεπιστημίου του Νovisad (Σερβία) και επιστημονικός συνεργάτης του University of Applied Arts Belgrade, στον τομέα New Media. Είναι τ. Τακτικός Επίκουρος καθηγητής Φωτογραφίας στο τμήμα Γραφιστικής του Α-ΤΕΙ Αθήνας. Ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων και άρθρων για τη φωτογραφία επί 40 και πλέον χρόνια. Έχει συμμετάσχει με εικόνες του σε πολλές εκθέσεις φωτογραφίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει παραστεί ως κριτής σε διεθνείς και ελληνικούς φωτογραφικούς διαγωνισμούς. Μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων- Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ) και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Εκδοτών Περιοδικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FAEP).