Εκθέσεις φωτογραφίας

ΤΑΣΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ: “ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ”

Η νέα έκθεση – έρευνα του φωτογράφου θα παρουσιαστεί στο κτίριο «Νόμπελ» στο Χαλάνδρι.

Αποτελείται από αδημοσίευτο φωτογραφικό υλικό, το οποίο εστιάζει στις πρόσφατα καμένες δασικές εκτάσεις της Αττικής (2021) σε συνύπαρξη με εικόνες του ζωντανού δάσους και σε άλλα μέρη της χώρας.

Παρότι οι φωτογραφίες του Βρεττού δεν φιλοδοξούν να αποτελέσουν μαρτυρίες ολέθρου, ωστόσο επισκέπτονται φυσικά σώματα που δεν υπάρχουν πια ως είχαν, καθώς η πυρκαγιά αρχικά και η υλοτόμηση κατόπιν άλλαξαν δραστικά τα φυσικά δεδομένα των περιοχών τους. Σώματα τα οποία συγκρατούν τόσο την αύρα και τα σημάδια του βαθέος χρόνου και της ιστορίας από όπου προέρχονται, όσο και εκείνα της συγκυρίας και βίας που τα διαμόρφωσε.

Ο Βρεττός επισκέπτεται δάση, κατεστραμμένα ή θάλλοντα αλλά πάντως αναπόσπαστα δεμένα με τις ατμόσφαιρες που τα συνέχουν, μεταφέροντας τελικά με το έργο του το πρόβλημα της (ανα)παράστασής τους και το αίνιγμα της σύστασής τους.

Χρησιμοποιώντας το στατικό μέσο της φωτογραφίας ο Βρεττός, που έχει ασχοληθεί με ευρύ φάσμα της φωτογραφικής απεικόνισης (τέχνη, μόδα, διαφήμιση, ντοκιμαντέρ), δημιουργεί ένα σύμπαν εικόνων σε κίνηση, για να υπαινιχθεί τον διαφεύγοντα συμβολικό ορισμό του δάσους και της συναρπαστικής ζωής που το συνεμψυχώνει και εξαρτάται από αυτό. Για να συναντήσει τα δάση στην περιπέτειά τους, ως συναλλογενή δίκτυα ανταλλαγών και επικοινωνίας, αλλά και ως φαντάσματα, οργανισμούς διαταραγμένους, βίαια απομειωμένους και αποκομμένους από τον χρόνο, εξαιτίας ανθρώπινων εξτρακτιβιστικών πρακτικών, ατομικής αδιαφορίας και συλλογικής άγνοιας.

“Το αίνιγμα του δάσους” παρουσιάζεται στον άγνωστο και αδιαμορφοποίητο ακόμη χώρο του κτιρίου «Νόμπελ» στο Χαλάνδρι, όπου σύντομα θα δημιουργηθεί νέος δημοτικός χώρος πολιτισμού. Η έκθεση αναπτύσσεται σε συστάδες, ξέφωτα και μονοπάτια εντός μιας ατελούς και λαβυρινθώδους κατασκευής από μπετόν.

  • Xώρος: Κτίριο «Νόμπελ» – χώρος πολιτισμού Δήμου Χαλανδρίου, Ήβης 30 & Τυμφρηστού, Χαλάνδρι
  • Εγκαίνια: Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022, στις 19:00
  • Διάρκεια έκθεσης: έως 11 Δεκεμβρίου 2022
  • Ωράριο Λειτουργίας: Τετάρτη – Παρασκευή 17:30 – 21:30, Σάββατο & Κυριακή 12:00 – 18:00