Με αφετηρία την κλιματική κρίση, η έκθεση (που φιλοξενήθηκε το 2024 στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στο πλαίσιο του 5ου MedPhoto Festival) φέρνει στο προσκήνιο τους ακραίους τρόπους εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, που έχουν ως συνέπεια την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης ολοένα και μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού της Γης, αλλά και την εξαφάνιση ολόκληρων οικοσυστημάτων.
Η διασταύρωση της σύγχρονης τέχνης με την έρευνα και τη θεωρία μπορεί να αποκαλύψει βαθύτερες πτυχές του προβλήματος. Κεντρική θέση στην έκθεση έχουν έργα που δίνουν έμφαση σε έννοιες όπως η οικοκτονία και η κλιματική δικαιοσύνη (οι οποίες αναδεικνύουν το ότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι εξίσου υπαίτιοι για την κλιματική κρίση), καθώς και έργα που εξετάζουν φαινόμενα όπως η χρηματιστηριοποίηση της ενέργειας ή η δυσανάλογη επιβάρυνση των χωρών του Παγκόσμιου Νότου. Αντιμετωπίζοντας την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος όχι ως κάτι αυτοτελές, αλλά σε συνάρτηση με τους μηχανισμούς του πολέμου και των σύγχρονων εκδοχών της αποικιοκρατίας, το MedPhoto φιλοξενεί φωτογραφικές σειρές και ντοκιμαντέρ που διερευνούν το πώς συνδέεται η οικολογική καταστροφή με την εργασιακή εκμετάλλευση και με την όξυνση του προσφυγικού ζητήματος.
Στο πλαίσιο της εικαστικής αλλά και ερευνητικής κατεύθυνσης της διοργάνωσης δίνεται έμφαση και στη χαρτογράφηση εναλλακτικών προσεγγίσεων της σχέσης του ανθρώπου με το περιβάλλον του, υπό το πρίσμα της αναγκαιότητας μιας σύγχρονης πολιτικής οικολογίας, μέσα από την πραγματοποίηση ανοιχτής συζήτησης με προσκεκλημένους ερευνητές/ριες, καλλιτέχνες/ιδες και φορείς της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στο πεδίο.
Συμμετέχουν
Ursula Biemann, Sophie Gerrard, Πηνελόπη Θωμαΐδη, Cristina de Middel & Bruno Morais, Ανδρέας Μελαδάκης, Γιώργος Μουτάφης, Oliver Ressler, Forensic Architecture.
- Xώρος: EIGHT / ΤΟ ΟΧΤΩ critical institute for arts and politics, Πολυτεχνείου 8, Αθήνα
- Διάρκεια: 3 Απριλίου – 11 Μαΐου
- Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη έως Σάββατο 17.00 – 20.00
- Η είσοδος είναι ελεύθερη

Πηνελόπη Θωμαΐδη: Φυσική διαφυγή πετρελαίου στον ποταμό Σμόλιτσα στην Ήπειρο | από το έργο “Under Pressure”, 2021.
- Φωτό στην κορυφή της σελίδας: Oliver Ressler – στιγμιότυπο από το έργο Carbon and Captivity, 2020.