EISA

Η EISA είναι μια μοναδική διεθνής δημοσιογραφική ένωση 56 περιοδικών, websites & social media commentators ειδικού τύπου, από 27 χώρες από ολόκληρο τον κόσμο. Διεθνώς γνωστή για τα Βραβεία της, η EISA ξεκίνησε το 1982 όταν οι επικεφαλείς πέντε ευρωπαϊκών φωτογραφικών περιοδικών συγκεντρώθηκαν για να επιλέξουν τη “Μηχανή της Χρονιάς” για πρώτη φορά. 

Δεν μπορούσαν, φυσικά, να φανταστούν τότε ότι αυτή η συνάντηση θα αποτελούσε την αφετηρία για τη δημιουργία της  Ευρωπαϊκής Ένωσης Ήχου και Εικόνας μερικά χρόνια αργότερα. Αυτή η ιστορική στιγμή ήρθε τελικά το 1989, και ενώ δέκα ακόμα περιοδικά φωτογραφίας είχαν ενταχθεί στην αρχική ομάδα στο μεσοδιάστημα.

Η αρχή της ιστορίας: στιγμιότυπο από την 1η απονομή “Μηχανής της Χρονιάς” εν έτει 1982!

Αργότερα άλλοι δύο τομείς ενασχόλησης αναπτύχθηκαν στην EISA, μέσα από δύο νέα panels, για το Βίντεο και τον Ήχο. Λόγω της φυσιολογικής εξέλιξης από τον καθαρό ήχο στην πολυκαναλική ψυχαγωγία, το τελευταίο panel μετονομάστηκε αργότερα σε Αudio/ ΗΤ Panel. Χρειάστηκε η πάροδος περισσότερων ακόμα ετών, μέχρι το 2002, όταν η ένταξη στην ΕΙSA αρκετών περιοδικών από τον τομέα των Mobile Electronics συνδυάστηκε με την ενσωμάτωση πολλών περιοδικών από την καταργηθείσα ένωση ECAP, για να γεννηθεί έτσι και το In-Car Electronics Panel.Το 2005 η EISA παρουσίασε για πρώτη φορά τα Πράσινα Βραβεία της, σε συνεργασία με φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Επιστήμης & Τεχνολογίας στο Τροντχάιμ, το Πανεπιστήμιο Ηνωμένων Εθνών της Βόννης, την Σχολή Μηχανικών Βιομηχανικού Σχεδιασμού στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ντελφτ και τις Λύσεις Ανακύκλωσης Sims στο Αϊντχόβεν.Το 2007, το ήδη υπάρχον Convergence Panel μετονομάστηκε σε Mobile Devices Panel προκειμένου να ενσωματώσει τα όλο και περισσότερα προϊόντα που ανήκουν ταυτόχρονα στους τομείς του ήχου, του βίντεο και της κινητής τηλεφωνίας.Το 2013 η EISA έκανε ορισμένες αλλαγές στην εσωτερική οργάνωσή της, προκειμένου η δομή της να αντικατοπτρίζει καλύτερα τις αλλαγές που έχουν συμβεί στην αγορά τα τελευταία χρόνια. Έτσι αποφασίστηκε να αντικατασταθεί η προηγούμενη κατηγοριοποίηση των μελών της σε διαφορετικά panel, και η ένταξή τους σε Expert Groups. Οι νέος όρος αναδεικνύει σαφέστερα την εμπειρία των μελών της EISA και ταυτόχρονα επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία κίνησης σε αυτά, προκειμένου να συμμετέχουν σε συζητήσεις που έχουν να κάνουν άμεσα με τον τομέα εξειδίκευσης όπου ανήκουν. Το αποτέλεσμα θα είναι αφενός να γίνονται ακόμα καλύτερες, επιτυχημένες και στοχευμένες επιλογές Βραβείων EISA, αφετέρου να παρουσιάζονται και συνδυαστικά βραβεία, μέσα από το συγκερασμό απόψεων των ειδικών της, που θα προέρχονται από διαφορετικά Expert Groups. Έχει, πλέον, διαμορφωθεί έτσι μια ισχυρότερη και πιο σύγχρονη EISA, έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των επόμενων ετών!

 Expert Group Photography: Το Photonet είναι το αποκλειστικό ελληνικό μέλος 

Το περιοδικό Photonet είναι το ελληνικό φωτογραφικό περιοδικό που έχει επιλεγεί και μετέχει ως αποκλειστικό επίσημο μέλος στην EISA από το 1998, στο Expert Group Photography. Τα υπόλοιπα περιοδικά και site που αποτελούν τα μέλη της EISA στο ίδιο γκρουπ είναι:

Χαρακτηριστικά εξώφυλλα


Δείτε τη σελίδα τoυ EISA Photography Expert Group

στο Instagram εδώ

Δείτε τη σελίδα της EISA στο Facebook εδώ

Δείτε τo κανάλι της EISA στο Υοutube εδώ