Ενδιαφέρουν

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ: ΠΑΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Η φωτογραφία στην υπηρεσία της έρευνας!

Τι τρώνε τα παιδιά σήμερα ανά τον κόσμο; Αυτή την …παράξενη απορία θέλησε να αναλύσει βαθύτερα μέσω της φωτογραφίας ο Gregg Segal. 

Σε τρία χρόνια επισκέφθηκε εννέα χώρες σε όλο τον κόσμο για να μάθει τι τρώνε τα παιδιά κάθε εβδομάδα από διαφορετικούς πολιτισμούς και δημοσίευσε αυτήν την έρευνα στο βιβλίο του “Daily Bread: What Kids Eat Around the World”.

«Επικεντρώθηκα στα παιδιά επειδή οι διατροφικές συνήθειες ξεκινούν από νεαρή ηλικία και αν δεν είναι ισορροπημένη όταν είσαι 9 ή 10 ετών, θα είναι δυσκολότερο να διορθωθεί σε μεγαλύτερη ηλικία», αναφέρει ο Gregg σε συνέντευξή του στο Bored Panda.

Σημειώνει ότι η έρευνα του βιβλίου του προέκυψε από ένα άλλο έργο του, που ονομάζεται 7 Days of Garbage. Για τις ανάγκες του τελευταίου ζήτησε από την οικογένειά του, φίλους και γείτονες, να κρατήσουν τα σκουπίδια τους για μια εβδομάδα και να βγουν φωτογραφίες με αυτά. Το φωτογράφο βασάνισε η σκέψη πως δεν μας απασχολεί τι υπάρχει μέσα στο φαγητό μας επειδή δεν είμαστε εμείς που το φτιάχνουμε.

Υποστηρίζει πως έχουμε αναθέσει σε εξωτερικούς παράγοντες το πιο ζωτικό συστατικό της ζωής, τον συνδετικό ιστό των οικογενειών και του πολιτισμού μας. Και ερωτά: «Τι θα συμβεί αν διαμορφώσουμε έναν κατάλογο με όλα όσα τρώμε και πίνουμε επί μια εβδομάδα για να επικεντρωθούμε έτσι στη διατροφή μας και να αντιληφθούμε τι τρώμε;»

Ο φωτογράφος συνεργάστηκε με 60 παιδιά συνολικά, 52 από τα οποία παρουσιάστηκαν στο βιβλίο του, ξεκινώντας από το γιο του και τους φίλους του. Για να βρει τα υπόλοιπα παιδιά ανά τον κόσμο συνεργάστηκε με παραγωγούς σε κάθε χώρα. Στόχος του ήταν να συγκεντρώσει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από ποικιλίες διατροφών σε κάθε τοποθεσία. Αν το ποσοστό παχυσαρκίας σε μια δεδομένη χώρα ήταν 25%, θα έπρεπε να εκφράσει αυτό το ποσοστό στο μικρό δείγμα παιδιών που είχε.

«Η συγκέντρωση όλων των γευμάτων κάθε παιδιού ήταν μια πρόκληση! Τα παιδιά κατέγραψαν εβδομαδιαίως τα τρόφιμα που κατανάλωσαν και στο τέλος της εβδομάδας, οι παραγωγοί-βοηθοί του συνέλεξαν τις λίστες με τα τρόφιμα, τις έλεγξαν για να βεβαιωθούν ότι ήταν πλήρεις, και στη συνέχεια τις παρέδωσαν σε μάγειρες, οι οποίοι με τη σειρά τους αγόρασαν όλα τα υλικά για την παραγωγή όλων των γευμάτων», δήλωσε ο φωτογράφος.

«Φωτογράφιζα μέχρι και 5 παιδιά την ημέρα – έτσι οι μάγειροι ήταν υπεύθυνοι για την προετοιμασία πάνω από 100 γευμάτων. Αυτό μεταφραζόταν σε 14 ώρες προετοιμασίας των φαγητών. Ήταν απαιτητικό και εξαντλητικό! Όταν τα τρόφιμα ήταν έτοιμα και σερβιρισμένα στα πιάτα, κι εγώ αναλάμβανα να τα τακτοποιήσω μέσα στη σύνθεσή μου. Μερικές φορές δεχόμουν και τη βοήθεια ειδικού stylist για τα τρόφιμα.»

«Το 2015, το Πανεπιστήμιο του Cambridge διεξήγαγε μια εξαντλητική ταξινόμηση των διατροφών σε όλο τον κόσμο, από τις περισσότερο έως τις λιγότερο θρεπτικές. Είναι αξιοσημείωτο ότι 9 από τις 10 πιο υγιεινές διατροφές, κατάγονται από χώρες της Αφρικής! Ακούγεται παράλογο, αλλά δεν είναι τόσο, αν αναλογιστείτε τι τρώνε: φρέσκα λαχανικά, φρούτα, καρύδια, δημιτριακά, σιτηρά, ψάρια, όσπρια, ελάχιστο κρέας (που λειτουργεί περισσότερο ως καρύκευμα) και ελάχιστες επεξεργασμένες τροφές.»

 






Aρθρογράφος

Νίκος Κατσουλώτος

Διδάκτορας Ψηφιακών Τεχνών, με ειδίκευση στο cinemagraph (Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Εφαρμοσμένες Τέχνες, με θέμα την πολιτική αφίσα (Ακαδημία Τεχνών του Νόβι Σαντ). Είναι Πτυχιούχος Γραφιστικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συνεργάτης της Νexus Publications AE από το 2009, ως graphic designer και αρθρογράφος. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Photoshop ...απλά!" και "Cinemagraph" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας. Από το 2019 είναι contributing writer στην "ΗuffPost Greece" και συνεργάτης της "Εφημερίδας των Συντακτών". Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 εργάστηκε ως Εκπαιδευτής στο Τμήμα «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων» του Δημοσίου ΙΕΚ Αμπελοκήπων. Από τον Οκτώβριο του 2022, διδάσκει στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.