Εκθέσεις φωτογραφίας

ΛΙΖΗ ΚΑΛΛΙΓΑ: Ο ΑΣΠΡΟΣ ΤΟΙΧΟΣ 2022 – 24

Η γκαλερί Σκουφά παρουσιάζει την παραπάνω έκθεση στο Αρχείο Ακριθάκη μεταξύ 14 – 28 Μαΐου!

Στις 20 Μαρτίου 2022 ένα βραχυκύκλωμα κατακαίει το οικογενειακό σπίτι της Λίζης Καλλιγά στις Σπέτσες. Η ίδια μόλις που προλαβαίνει να πεταχτεί έξω: να διασωθεί∙ η αντίδρασή της ευτυχώς υπήρξε ακαριαία: η ζωή της σώθηκε∙ από το σπίτι δεν απέμειναν παρά μόνο τα ντουβάρια∙ ανάμεσα σ’ όλα τα υπάρχοντα, ένας ικανός αριθμός έργων της έγινε στάχτη. Αυτό είναι το συμβάν.

Η παραπάνω εισαγωγή ανήκει στο Θάνο Σταθόπουλο, επιμελητή της έκθεσης, ο οποίος σημειώνει στη συνέχεια: “κατόπιν, η Λίζη Καλλιγά θα βρεθεί σ’ ένα κέντρο ψυχολογικής υποστήριξης στο Μαραθώνα. Στο δωμάτιό της, αντικρίζει επί τρεις μήνες τον άσπρο τοίχο απέναντι από το κρεβάτι της. Ο άσπρος τοίχος, μέρα με την ημέρα, αρχίζει να γράφεται∙ να γεμίζει από το βλέμμα της και τη συγκέντρωσή της σ’ αυτόν: σημεία και ίχνη κάνουν την εμφάνισή τους. Τότε αρχίζει να τον φωτογραφίζει και να τον βιντεοσκοπεί με το κινητό της μετά μανίας. Η φωτογράφιση και η βιντεοσκόπηση αυτού που έχει συνεχώς απέναντί της ως θέα είναι η ενστικτώδης αντίδρασή της ενάντια στη σκοτεινή παρόρμηση του θανάτου, της νεύρωσης και της διαταραχής: σαν προσευχή ή διαλογισμός, αυτή η ανίατη επανάληψη της δράσης, η καταβύθιση στον εαυτό, διαπερνώντας τον τοίχο, παίρνει τη θέση μεγίστης ιαματικής λειτουργίας, σταδίου πένθους και θεραπείας, αποκαλυπτικής πράξης, συνειδητοποίησης και αποδοχής ενός συνεχούς που μετεγγράφεται πάντα στο τώρα οδηγώντας στην απελευθέρωση.”

Ιnfo

Για τους επισκέπτες (-ιες) της έκθεσης αξίζει να σημειωθούν τα παρακάτω: εγκαίνια δεν θα πραγματοποιηθούν. Η επίσκεψη θα λαμβάνει χώρα κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού. Οι επισκέπτες θα εισέρχονται στο χώρο σε μικρό αριθμό 8-10 ατόμων αφού αφήσουν τα παπούτσια τους στο χολ. Στην είσοδο της βιντεοπροβολής υπάρχουν μαξιλάρια. Θα παίρνει ο καθένας από ένα και θα κάθεται στο χαλί (θα υπάρχουν και δύο καρέκλες). Δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός στην παρακολούθηση της βιντεοπροβολής. Βγαίνοντας, ο κάθε επισκέπτης θα αφήνει το μαξιλάρι του. Οι φωτογραφίες θα βρίσκονται στο χολ. Η Λίζη Καλλιγά θα παρευρίσκεται καθημερινά στην υποδοχή.

  • Xώρος: Αρχείο Ακριθάκη, Τζωρτζ 5, Αθήνα | Τηλ: 6982370878
  • Διάρκεια: 14 – 28 Μαΐου 2024
  • Ωράριο: καθημερινά (εκτός Κυριακής) μεταξύ 17:00 -21:00 κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού