Διεθνείς Διαγωνισμοί

WILDLIFE PHOTOGRAPHER OF THE YEAR 2023: ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ!

49.957 συμμετοχές από 95 χώρες συγκεντρώθηκαν στη φετινή διοργάνωση!

Οι νικητές του 2023 για το διαγωνισμό Wildlife Photographer of the Year ανακοινώθηκαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου το οποίο έχει την ευθύνη της διεξαγωγής του διαγωνισμού. Στον ίδιο χώρο ξεκινά σήμερα Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023 η ομότιτλη έκθεση με τις βραβευμένες εικόνες του διαγωνισμού!

Ο Γάλλος υποβρύχιος φωτογράφος και θαλάσσιος βιολόγος Laurent Ballesta βραβεύτηκε ως Wildlife Photographer of the Year 2023  για τη λήψη «The Golden Neethoe» που φιλοξενεί ένα σπάνιο είδος καβουριού, το οποίο έχει επιβιώσει για περισσότερα από 100 εκατομμύρια χρόνια, αλλά σήμερα κινδυνεύει αφενός εξαιτίας της καταστροφής του οικοτόπου του αφετέρου λόγω της υπεραλίευσής του για τροφή και για το μπλε αίμα του, που χρησιμοποιείται στην ανάπτυξη εμβολίων. Παρόλα αυτά, στα προστατευμένα νερά του νησιού Pangatalan στις Φιλιππίνες, υπάρχει ακόμα ελπίδα για την επιβίωσή του.

Η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Kathy Moran σχολιάζει σχετικά με την επιλογή της εικόνας του: «το να βλέπεις ένα τέτοιο καβούρι τόσο ζωντανό μέσα στο φυσικό του περιβάλλον, με έναν τόσο στοιχειωτικά όμορφο τρόπο, ήταν εκπληκτικό. Bλέπουμε ένα δείγμα από ένα αρχαίο είδος, άκρως απειλούμενο, και συνάμα κρίσιμο για την ανθρώπινη υγεία. Αυτή η φωτογραφία είναι “φωτεινή”».

Ο Laurent είναι μόλις ο δεύτερος φωτογράφος στην πενήντα εννέα χρόνια ιστορίας του διαγωνισμού στον οποίο απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο (Grand Title) δύο φορές. Για πρώτη φορά το κατέκτησε το 2021!

© Laurent Ballesta, Wildlife Photographer of the Year 2023

Νέος Φωτογράφος Άγριας Ζωής της Χρονιάς 2023

Ο δεκαεπτάχρονος Carmel Bechler από το Ισραήλ, βραβεύτηκε ως Young Wildlife Photographer of the Year 2023 για την εικόνα που τιτλοφορεί «Owls», και παρουσιάζει δύο κουκουβάγιες να στέκονται στο παράθυρο σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο στην άκρη του δρόμου. Χρησιμοποιώντας το οικογενειακό αυτοκίνητο ως απόκρυψη, ο Carmel εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το φυσικό φως και τους μεγάλους χρόνους έκθεσης για να απαθανατίσει τα light trails των διερχόμενων οχημάτων και να ενδυναμώσει τη λήψη του.

Ο Carmel ήταν μόλις 11 ετών όταν ξεκίνησε τη φωτογραφία άγριας ζωής και αυτό είναι το πρώτο του βραβείο στο διαγωνισμό. «Ελπίζω να μοιραστώ μέσα από τη φωτογραφία μου την πεποίθησή μου ότι η ομορφιά του φυσικού κόσμου είναι παντού γύρω μας, ακόμα και σε μέρη όπου δεν περιμένουμε να είναι – απλά χρειάζεται να ανοίξουμε τα μάτια και το μυαλό μας», σχολιάζει.

“Αυτή η φωτογραφία έχει τόσα πολλά επίπεδα ως προς το περιεχόμενο και τη σύνθεση. Ταυτόχρονα κραυγάζει «καταστροφή οικοτόπου» και «προσαρμογή», ​​ενώ επιπρόσθετα θέτει το ερώτημα: εάν η άγρια ​​ζωή μπορεί να προσαρμοστεί στο περιβάλλον μας, γιατί εμείς οι άνθρωποι δεν μπορούμε να σεβαστούμε το δικό της;”, παρατηρεί με τη σειρά της η Kathy Moran.

© Carmel Bechler, Young Wildlife Photographer of the Year 2023

Οι δύο μεγάλοι νικητές επιλέχθηκαν μέσα από ένα σύνολο 19 επιμέρους νικητών, σε διάφορες κατηγορίες λήψης, που συνολικά παρουσιάζουν την ποικιλομορφία της ζωής στη Γη. Ο Δρ. Doug Gurr, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, σχολιάζει σχετικά: «Ενόσω εμπνέουν απόλυτο δέος και θαυμασμό, οι φετινές νικήτριες εικόνες αναδεικνύουν ταυτόχρονα, με εμφατικό τρόπο, την επίδρασή μας στο περιβάλλον – θετική και αρνητική. Οι κάθε είδους παγκόσμιες υποσχέσεις πρέπει να μετατραπούν σε απτές δράσεις προκειμένου να αντιστραφεί η τρέχουσα κατάσταση παρακμής της φύσης».

Η έκθεση με τις καλύτερες εικόνες του διαγωνισμού θα περιοδεύσει σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και στη συνέχεια διεθνώς, σε χώρες όπως η Αυστραλία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη και άλλες.

Απολαύστε μερικές από τις κορυφαίες λήψεις της φετινής διοργάνωσης!

Η επόμενη διοργάνωση

Ο εξηκοστός διαγωνισμός Wildlife Photographer of the Year θα είναι ανοιχτός για συμμετοχές από φωτογράφους όλων των ηλικιών, εθνικοτήτων και επιπέδων εμπειρίας, από τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023 μέχρι και την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023 (11.30π.μ. GMT) .

  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: © Joan de la Malla, Wildlife Photographer of the Year