Διεθνείς Διαγωνισμοί

ΒΡΑΒΕΙΑ ATHENS PHOTO WORLD 2023: ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ

Όλες οι σχετικές λεπτομέρειες!

Το Αthens Photo World, με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, οργάνωσε για πέμπτη χρονιά τον ετήσιο διαγωνισμό Φωτορεπορτάζ για επαγγελματίες φωτογράφους που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και/ή την Κύπρο.

Μέσω του συγκεκριμένου διαγωνισμού, το APW στοχεύει σταθερά στην προβολή και προώθηση της δουλειάς των φωτογράφων και φωτορεπόρτερ και στην γνωριμία του κοινού με το σύγχρονο φωτορεπορτάζ και την συμβολή του στην καταγραφή της ιστορίας εν τη γενέσει της. Έτσι συμβάλλει, με το δικό του τρόπο, στην ενθάρρυνση και την αναβάθμιση της δουλειάς των φωτογράφων και στη δυνατότητά τους να συνεχίζουν αφοσιωμένοι στο έργο και στο όραμά τους.

Οι ενδιαφερόμενοι (-ες) δημιουργοί κλήθηκαν να αποστείλουν ένα portfolio με δώδεκα (12) φωτογραφίες, επεξηγηματικό κείμενο και ένα σύντομο βιογραφικό, καταθέτοντας έτσι ένα ολοκληρωμένο φωτογραφικό project φωτορεπορτάζ ή ντοκουμέντου που έχει παραχθεί από τον Ιανουάριο του 2019 και μετά.

Την κριτική επιτροπή αξιολόγησης (που εναλλάσσεται κάθε χρόνο) για το 2023 στελέχωσαν ο φωτογράφος Νίκος Πηλός, η Κάτια Χριστοδούλου και ο φωτογράφος και μέλος του Photometria Festival Παναγιώτης Παππάς.

Την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την απονομή των Βραβείων του Athens Photo World 2023, στο Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Ευλαμπία Ρέβη.

Μετά από μια σύντομη ανασκόπηση της χρονιάς του Athens Photo World και των δράσεών του από τον Καλλιτεχνικό του Διευθυντή Θανάση Σταυράκη, ακολούθησε συζήτηση με την Λουίζα Γκουλιαμάκη από το πρακτορείο Reuters και το φωτογράφο/ελεύθερο επαγγελματία Κωνσταντίνο Ζήλο για τις προκλήσεις της σύγχρονης φωτοδημοσιογραφίας στην Ελλάδα και την σημασία των φωτογραφικών δοκιμίων.

Στη συνέχεια, η οργανωτική ομάδα Αthens Photo World παρουσίασε στο κοινό τις φωτογραφικές δουλειές των τριών φιναλίστ και ανακοίνωσε τον μεγάλο νικητή του χρηματικού επάθλου των 2.000€, Αντώνη Πασβάντη με το project Η τελευταία κοινότητα.

Το φωτογραφικό αυτό project, όπως το περιγράφει ο δημιουργός του “ερευνά τις ζωές και το αβέβαιο μέλλον των εναπομεινάντων 4.000 Ελλήνων Αλεβιτών / Μπεκτασήδων στην περιοχή του Έβρου, διερευνώντας τις κοινωνικές τους ανησυχίες μέσα από την οπτική εξέταση και συνεντεύξεις στο πεδίο”.

Ο Παναγιώτης Ρόντος, με το project Μόλα, προκρίθηκε στη δεύτερη θέση και θα συμμετάσχει σε μια μελλοντική αποστολή του Ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Η φωτογραφική δουλειά του Ρόντου ακολουθεί εδώ και ένα χρόνο, ένα σκάφος γρι-γρι στην Καβάλα, το οποίο είναι απλά ένα παράδειγμα από τα εκατοντάδες σκάφη με Αιγυπτίους αλιεργάτες στην Ελλάδα.

Ο Νίκος Πρίπορας με το project Westland, μια φωτογραφική εξερεύνηση της δυτικής πλευράς της Θεσσαλονίκης, στην τρίτη θέση θα λάβει μια mirrorless φωτογραφική μηχανή Canon από το κατάστημα φωτογραφικών ειδών Γαλαίος Photostore.

Το Athens Photo World ευχαριστεί θερμά για την πραγματοποίηση του διαγωνισμού για το Βραβείο του 2023 το Υπουργείο Πολιτισμού, το Ελληνικό Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και τον Πρόδρομο Γαλαίο, τα τρία μέλη της κριτικής επιτροπής, Παναγιώτη Παππά, Νίκο Πηλό και Κάτια Χριστοδούλου και όλους τους φωτογράφους που συμμετείχαν με τη δουλειά τους.

Τέλος, για την εκδήλωση της ανακοίνωσης και απονομής των βραβείων, οι διοργανωτές τόνισαν: “οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ευλαμπία Ρέβη, στην Λουίζα Γκουλιαμάκη και τον Κωνσταντίνο Ζήλο, στο κοινό που ήταν μαζί μας και με τους φωτογράφους και στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) για την πέμπτη συνεχή χρονιά ζεστής φιλοξενίας της εκδήλωσης.”

Οι νικητές του Βραβείου Athens Photo World των περασμένων ετών

  • 2019: Γιάννης Αντωνόπουλος / Southeast of Eden
  • 2020: Δημήτρης Μιχαλάκης / 42 Ημέρες
  • 2021: Δημήτρης Τοσίδης / Διάβα, νομαδικός ποιμαντισμός στην ορεινή Βόρεια Ελλάδα
  • 2022: Μιχάλης Πατσούρας / Still Human

  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: © Νίκος Πρίπορας 
 


Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.