Διαγωνισμοί Διεθνείς Διαγωνισμοί

58ΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ WORLD PRESS PHOTO: ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ!

42 φωτογράφοι διακρίθηκαν, από ένα σύνολο 5.692 συμμετεχόντων!

97.912 εικόνες στάλθηκαν από 5.692 φωτογράφους από 131 χώρες!  Η κριτική επιτροπή βράβευσε συμμετοχές σε 8 θεματικές κατηγορίες. 42 φωτογράφοι απέσπασαν διακρίσεις. Η World Press Photo Of The Year 2014 τραβήχτηκε από το Δανό Mads Nissen.

Οι νικητές κατάγονται από τις παρακάτω χώρες: Αυστραλία, Μπανγκλαντές, Βέλγιο, Κίνα, Δανία, Ερυθραία, Γαλλία, Γερμανία, Ιράν, Ιρλανδία, Ιταλία, Πολωνία, Ρωσία, Σουηδία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ. Ο Mads Nissen, που εργάζεται για τη δανική εφημερίδα Politiken και εκπροσωπείται από το πρακτορείο Panos Pictures, απαθανατίζει στην νικήτρια εικόνα τον Jon και ο Alex. Πρόκειται ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων, κατά τη διάρκεια μιας οικείας στιγμής τους, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Η ζωή για όσα ζευγάρια δεν είναι ετεροφυλόφιλα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη στη χώρα αυτή. Οι σεξουαλικές μειονότητες αντιμετωπίζουν νομικές και κοινωνικές διακρίσεις, παρενόχληση, ακόμη και βίαιες επιθέσεις από συντηρητικές, θρησκευτικές και εθνικιστικές ομάδες. Η νικήτρια εικόνα είναι μέρος ενός ευρύτερου project του Nissen που ονομάζεται “Ομοφοβία στην Ρωσία”, το οποίο δημιουργήθηκε για τις ανάγκες του πρακτορείου Scanpix. Ο δημιουργός απέσπασε χρηματικό έπαθλο 10.000€ και φωτογραφικό εξοπλισμό από την Canon.
Η φωτογραφία κέρδισε επίσης το 1ο Βραβείο στην κατηγορία Contemporary Issues (Σύγχρονα Θέματα).

Σχολιάζοντας την εικόνα, ορισμένα από τα μέλη της κριτικής επιτροπής δήλωσαν:

Pamela Chen: «Ψάχναμε για μια εικόνα που θα έχει σημασία και αύριο και όχι μόνο σήμερα. Καταδεικνύει το τι μπορεί να κάνει ένας επαγγελματίας φωτογράφος σε μια καθημερινή κατάσταση της ζωής, θέτοντας ένα νέο επαγγελματικό πρότυπο για την αφήγηση μιας ιστορίας. Θίγει ένα σύγχρονο ζήτημα που αφορά την καθημερινή ζωή. Αποτελεί είδηση γενικού και ταυτόχρονα ειδικού ενδιαφέροντος και απήχησης. Αναδεικνύει το θέμα με μεστό και δημιουργικό τρόπο. Είναι μια λήψη καθολικού ενδιαφέροντος».

Donald Weber: «Η διοργάνωση φιλοδοξεί να μην είναι ένα απλός φωτογραφικός διαγωνισμός. Η νικήτρια φωτογραφία επιδιώκει να αποτελέσει την αφετηρία μιας συζήτησης σχετικά με το ποιοι είμαστε, πού πάμε και τι προσπαθούμε να πούμε, όχι μόνο στα πλαίσια της φωτογραφικής κοινότητας, αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία. Βλέπουν και συζητούν τις εικόνες (σ.σ.: του διαγωνισμού) δεκάδες χιλιάδες ανθρώποι.»

Η έκθεση των καλύτερων εικόνων του διαγωνισμού παρουσιάζεται αρχικά στο Άμστερνταμ  (ως τις 5 Ιουλίου 2015) και στη συνέχεια θα φιλοξενηθεί σε 100 ακόμα πόλεις και περίπου 45 χώρες, ανά τον κόσμο.

Aς δούμε μερικές από τις εικόνες που διακρίθηκαν φέτος: