Εκθέσεις φωτογραφίας Νέα

WOLF SUSCHITZKY: ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ‘60

48 ασπρόμαυρες λήψεις μια νοσταλγικής Ελλάδας.

Η Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου- Γκίκα φιλοξενεί έως τις 27 Ιουνίου 2015 μια έκθεση διαφορετική από τις άλλες. Πρόκειται για ένα φωτογραφικό ταξίδι στην Ελλάδα του ‘60, μέσα από τον φακό του σημαντικού Βρετανού φωτογράφου και κινηματογραφιστή Wolf Suschitzky.

Ο Suschitzky βρέθηκε στην Ελλάδα το 1960 και αποτύπωσε με το φακό του τον ελληνικό χώρο, τις ασχολίες και τις παραδόσεις που τον περιβάλλουν, λίγο πριν την αναπόφευκτη αλλοίωσή του.  Η παρούσα έκθεση περιλαμβάνει 48 πρωτότυπες ασπρόμαυρες φωτογραφίες, τυπωμένες όλες από τον Suschitzky. Φωτογραφίες από τη Σκιάθο, την Ύδρα και την Αθήνα απεικονίζουν μια νοσταλγική Ελλάδα. Εικόνες αγροτικής ζωής, γιορτές και παραδόσεις, καθώς και πορτρέτα καθημερινών ανθρώπων, ζωντανεύουν στο χώρο και συνθέτουν μια έκθεση- ντοκουμέντο της ομορφιάς και της αθωότητας ενός κόσμου που χάθηκε. Εκτός από τρεις φωτογραφίες, που ανήκουν στο φωτογραφικό αρχείο της Πινακοθήκης Γκίκα, δώρο του Suschitzky προς τον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα, οι υπόλοιπες προέρχονται από την προσωπική συλλογή του φωτογράφου και παρουσιάζονται στην Ελλάδα για πρώτη φορά.

Wolf Suschitzky:  Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας

Wolf Suschitzky: Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας

Η έκθεση χωρίζεται σε θεματικές ενότητες, ακολουθώντας τον Suschitzky στο ταξίδι του σε Σκιάθο, Ύδρα, Αθήνα. Στο χώρο της έκθεσης, θα προβάλλεται και η ταινία-αφορμή της επίσκεψης του Suschitzky στη Σκιάθο, η ταινία μικρού μήκους Μιχάλης της Σκιάθου του John Ingram, παραγωγή της εταιρίας πετρελαιοειδών BP. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το πώς οι καλλιτεχνικά εύστοχες φωτογραφίες του Suschitzky «μεταφράζονται» και εμπλουτίζονται με διάλογο και μουσική στη μικρή οθόνη.

Wolf Suschitzky: Γιορτή στη Σκιάθο

Wolf Suschitzky: Γιορτή στη Σκιάθο

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν ο Ian Collins, συγγραφέας και βιογράφος του John Craxton, και η Ιωάννα Μωραΐτη, υπεύθυνη του Αρχείου της Πινακοθήκης Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη. Τον σχεδιασμό της έκθεσης ανέλαβε η Ελευθερία Γκούφα, συντηρήτρια του Μουσείου Μπενάκη.

Η έκθεση συνοδεύεται από μικρό δίγλωσσο κατάλογο, με 25 φωτογραφίες και κείμενα των επιμελητών, ο οποίος εκδόθηκε με την αποκλειστική χορηγία του Σωματείου «Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη».

Το τελευταίο λεύκωμα του φωτογράφου Wolf Suschitzky με τίτλο Wolf Suschitzky: Seven Decades of Photography κυκλοφορεί από τις εκδόσεις SYNEMA.

Wolf Suschitzky / φωτό: Joerg Burger (2008)

Ο Wolf Suschitzky φωτογραφημένος από τον Joerg Burger, τo 2008.