Ενδιαφέρουν Νέα

21 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ

Πού γίνονται εκδηλώσεις στην Αθήνα.

Η αρχική έμπνευση του εορτασμού ανήκει στον έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος, το φθινόπωρο του 1997, πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι’ αυτό.

Ας δούμε την ενδιαφέρουσα ιστορία που καταγράφει το sansimera.gr:

Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων. Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό της πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά. Ετοιμάστηκε με ελάχιστα έξοδα και πολλή εθελοντική δουλειά, και είχε μεγάλη επιτυχία.

Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως η 21η Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε.

Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες και τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά “Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση”».

Εκδηλώσεις

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις στηνΑθήνα:

  • Το Εθνικό Θέατρο, στο κτίριο του επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου προσκαλεί τους λάτρεις της ποίησης σε μια ξεχωριστή βραδιά, με αναγνώσεις ποιημάτων από νέους και καταξιωμένους καλλιτέχνες και ηθοποιούς που θα απαγγείλουν από τα παράθυρα του κτιρίου Τσίλλερ, ενώ οι φοιτητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου θα τους συνοδεύσουν μουσικά με μελοποιημένους στίχους. Την επιμέλεια της εκδήλωσης αναλαμβάνει ο σκηνοθέτης και μουσικός Κώστας Γάκης. Ο δήμαρχος της Αθήνας θα ανοίξει τις απαγγελίες, ενώ ποιήματα θα διαβάσουν, μεταξύ άλλων, οι Λυδία Κονιόρδου, Ρένη Πιττακή, Μπέτυ Αρβανίτη, Καριοφυλιά Καραμπέτη, Μαρία Ναυπλιώτου, Δημήτρης Λιγνάδης, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Κώστας Παπαγεωργίου, Παντελής Μπουκάλας, Γιώργος Χρονάς, Δημήτρης Ημελος, Στάθης Λιβαθινός, Ειρήνη Μαργαρίτη και άλλοι.
  • Στη Στοά του Βιβλίου, (Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου) από τις 19:00, 36 ποιητές θα διαβάσουν από «Ένα Ποίημα Για τους Πρόσφυγες». Απαγγέλλει η Δήμητρα Χατούπη. Παράλληλα, στον χώρο θα υπάρχει έκθεση Φωτογραφίας των Αχιλλέα Ζαβαλλή, Γιώργου Κυβερνήτη και Χρήστου Τόλη, ενώ μουσική θα παίξουν οι Γ. Γενναίος, Ειρήνη Τεννέ, Ορφέας Γεωργακόπουλος, Γιώτης Κύτταρης και Έλσα Μαμέλη. Η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι του Μηνά Βιντιάδη. Στον χώρο της εκδήλωσης συγκεντρώνονται, για τα παιδιά των προσφύγων που φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά, βρεφικό γάλα για όλες τις βρεφικές ηλικίες και βρεφικές/νηπιακές τροφές σε βαζάκια (λαχανικά, φρούτα μόνον).
  • Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, στον Πειραιά, γιορτάζει μαζί τις Παγκόσμιες Ημέρες Ποίησης και Θεάτρου. Στις 19:00, στην Ιστορική Βιβλιοθήκη (2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου) πραγματοποιείται μια εκδήλωση, με ελεύθερη είσοδο, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, των Βασίλη Παπαβασιλείου, Στάθη Λιβαθινού, Γιάννη Μετζικώφ, Ακύλλα Καραζήση, Φένιας Παπαδόδημα, Τιτίκας Δημητρούλια, Κώστα Βασαρδάνη, Μάρθας Φριντζήλα, Παναγιώτη Τσεβά.
  • Μία μουσική βραδιά αφιερωμένη στους πρόσφυγες διοργανώνεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με το Χοροθέατρο Ήρος Αγγελος και τους Γιατρούς του Κόσμου. Προστρέχουν στα λόγια μεγάλων ποιητών μας, στις μουσικές που κοσμούν τους δύστροπους καιρούς μας, σε γνωστούς ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών αλλά και σε νέους καλλιτέχνες – ηθοποιούς που βιώνουν καταστάσεις πρωτόγνωρες και αγωνιούν για το μέλλον για να συντρέξουν, όσο μπορούν, τα νέα θύματα της εποχής.
  • Μεγάλο αφιέρωμα στην ποίηση διοργανώνει και το βιβλιοπωλείο Ιανός, για δέκατη συνεχόμενη χρονιά. Στο κατάστημα της Αθήνας, στη Σταδίου, ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφοι, συνθέτες, τραγουδιστές και δημιοσιογράφοι, θα πάρουν μέρος στην εκδήλωση απαγγέλλοντας ο καθένας το αγαπημένο του ποίημα, ενώ οι παραβρισκόμενοι θα απολαύσουν και μελοποιημένη ποίηση.
 






Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.