Νέα

3 ΜΑΪΟΥ 2019: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

Μια ιδιαίτερη μέρα για τα ΜΜΕ ολόκληρου του πλανήτη!

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας μάς υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της προστασίας του θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, όπως κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, αλλά και από το Σύνταγμά μας. Χωρίς αυτά τα δύο θεμελιώδη δικαιώματα, η Δημοκρατία είναι κενή περιεχομένου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNESCO περίπου 100 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν το 2018, ενώ εκατοντάδες είναι φυλακισμένοι.

Στο μήνυμά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αntonio Guterres, τόνισε ότι ο ελεύθερος τύπος είναι απαραίτητος για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα: «Καμία δημοκρατία δεν είναι πλήρης χωρίς πρόσβαση σε διαφανείς και αξιόπιστες πληροφορίες. Αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την οικοδόμηση δίκαιων και αμερόληπτων θεσμών, κρατούν τους ηγέτες υπόλογους και λένε την αλήθεια στην εξουσία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα κατά τις εκλογικές περιόδους, που είναι και το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου».

Στην ετήσια λίστα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου σε 180 χώρες, η Ελλάδα καταλαμβάνει φέτος την 65η θέση, ενώ πέρυσι ήταν στην 74η. Την πρώτη θέση στη λίστα κατέχει η Νορβηγία, ενώ χαμηλά, στο νούμερο 157, βρίσκεται η Τουρκία.

Aνακοίνωση ΕΣΗΕΑ

Στο κείμενο της Ενώσεως Συντακτών Αθηναϊκών Εφημερίδων για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου διαβάζουμε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Η ΕΣΗΕΑ ενώνει τη φωνή της με τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και όλες τις δημοσιογραφικές Ενώσεις παγκοσμίως, ενόψει του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου, στις 3 Μαΐου.

Η επέτειος αυτή υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της προστασίας του θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας, όπως κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, αλλά και από το Σύνταγμα της χώρας μας.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι τα θεμελιώδη αυτά δικαιώματα, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της Δημοκρατίας και οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο διατρανώνουμε την κοινή μας βούληση να τα υπερασπιστούμε.

Στην Ελλάδα οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουμε τις ολέθριες συνέπειες μίας παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, το αδυσώπητο φάσμα της ανεργίας, την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την επισφαλή εργασία.

Δυστυχώς και η φετινή επέτειος βρίσκει τους δημοσιογράφους σε δεινή θέση σε πολλές χώρες του πλανήτη και πάρα πολλοί δημοσιογράφοι έχουν χάσει ή έχουν θέσει τη ζωή τους σε κίνδυνο επειδή αποκάλυψαν δυσάρεστες αλήθειες, χωρίς από πουθενά να φαίνεται ελπίδα να σταματήσει το βαρύ τίμημα που πληρώνουν κάθε χρόνο οι συνάδελφοι, προκειμένου να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων προωθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια των Ηνωμένων Εθνών τη «Διεθνή Σύμβαση για την Προσωπική Ασφάλεια και Ανεξαρτησία των Δημοσιογράφων και των άλλων Επαγγελματιών στα ΜΜΕ».

Aνακοίνωση ΕΣΠΗΤ

Στο κείμενο της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού – Ηλεκτρονικού Tύπου αναφέρονται τα παρακάτω:

Η Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου, που γιορτάζεται κάθε 3η Μαΐου σε όλο τον κόσμο υπενθυμίζει την αδήριτη ανάγκη της προάσπισης των πρωταρχικών δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας, όπως κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, αλλά και από το Σύνταγμα της χώρας μας.

Ο ελεύθερος, ασφαλής και ανεξάρτητος Τύπος αποτελεί από τα βασικά θεμέλια της δημοκρατίας και της ειρήνης. Ένα θεμέλιο όμως που τα τελευταία χρόνια συστηματικά υποσκάπτεται από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης με ανεργία, επισφαλή εργασία και αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων.

Οι κυβερνήσεις, οι εργοδότες των μέσων μαζικής ενημέρωσης και η κοινωνία των πολιτών, όλοι έχουν να διαδραματίσουν ένα ρόλο για τη στήριξη αυτού του θεμελίου σεβόμενοι το αυτονόητο: ότι η Ενημέρωση είναι ιερό δικαίωμα και η ανεξαρτησία των δημοσιογράφων προϋποθέτει πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Επαγγελματίες του Τύπου, καθημερινά σε πολλές χώρες στον κόσμο, υπερασπιζόμενοι την αντικειμενική ενημέρωση και την αποκάλυψη της αλήθειας, γίνονται οι ίδιοι στόχοι, με απειλή της ίδιας τους της ζωής.

Αναδεικνύοντας τον αδιαμφισβήτητα κομβικό και καθοριστικό ρόλο των ΜΜΕ στη δημοκρατία και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μάλιστα, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων αφιερώνει τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου στο ρόλο που διαδραματίζουν τα ΜΜΕ στις εκλογικές διαδικασίες και γενικά στις δημοκρατικές λειτουργίες των κρατών όλου του κόσμου.

Το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ, με αφορμή την 3η Μαΐου, ως ημέρα υπενθύμισης για δημοκρατική και εργασιακή επαγρύπνηση για όλους τους δημοσιογράφους ενώνει τη φωνή του με όλους τους συναδέλφους και δηλώνει ότι:

  • οι επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου είναι επιθέσεις κατά της ίδιας της δημοκρατίας
  • υπογραμμίζει την αγωνιστική ετοιμότητα του κλάδου για την περιφρούρηση των δικαιωμάτων όλων των συναδέλφων αλλά και της ποιότητας και αξιοπιστίας της δημόσιας ενημέρωσης με κάθε τρόπο.
 






Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.