Διεθνείς Διαγωνισμοί

WORLD PRESS PHOTO 2023: ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ!

Ποιοι (-ες) απέσπασαν τις παγκόσμιες φετινές διακρίσεις!

 

Οι τέσσερις παγκόσμιοι νικητές επιλέχθηκαν ανάμεσα στους 24 περιφερειακούς νικητές του διαγωνισμού, οι οποίοι ξεχώρισαν μέσα από περισσότερες από 60.000 συμμετοχές (στατικές εικόνες και πολυμέσα) που υποβλήθηκαν από 3.752 συμμετέχοντες από 127 χώρες. Οι συμμετοχές κρίθηκαν σε πρώτο στάδιο από έξι περιφερειακές επιτροπές και όλοι οι νικητές επιλέχθηκαν από μια παγκόσμια κριτική επιτροπή, η οποία ανέδειξε ως μεγάλο φετινό νικητή τον Ουκρανό Evgeniy Maloletka!

Η φωτογραφία του Mariupol Maternity Hospital Airstrike για το Associated Press (την βλέπετε στην κορυφή της σελίδας) είναι η World Press Photo of the Year. Το καθηλωτικό στιγμιότυπο της τραυματισμένης 32ης εγκύου Iryna Kalinina καθώς μεταφέρεται μακρυά από το βομβαρδισμένο μαιευτήριο που τη φιλοξενούσε, καταγράφτηκε κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Μαριούπολης και αποτελεί την τέλεια αποτύπωση του ανθρώπινου πόνου που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σε μια και μόνο εικόνα. Μισή ώρα αργότερα από τη λήψη, η μητέρα έχασε τη ζωή της. Το ίδιο συνέβη με το μωρό της που βαφτίστηκε με το όνομα Μiron (Eιρήνη).

Η εκτίμηση της  κριτικής επιτροπής είναι πως “η εικόνα αυτή αποτυπώνει εύγλωττα τον παραλογισμό και τη φρίκη του πολέμου. Συνιστά μια ακριβή αναπαράσταση των γεγονότων της χρονιάς και αποτελεί απόδειξη των εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν εναντίον Ουκρανών αμάχων από τις ρωσικές δυνάμεις. Καταγράφεται ως ένα ιδιαίτερα οδυνηρό ιστορικό γεγονός και αναδεικνύει τη δολοφονία των μελλοντικών γενεών Ουκρανών. Δίνοντας στην εικόνα μια πλατφόρμα, η κριτική επιτροπή ελπίζει ότι ο κόσμος θα αναγνωρίσει τις απαράδεκτες πραγματικότητες αυτού του πολέμου και θα σκεφτεί το μέλλον της Ουκρανίας.”

WORLD PRESS PHOTO STORY OF THE YEAR

Η κριτική επιτροπή επέλεξε το project The Price of Peace in Afghanistan από τον Mads Nissen ως World Story Photo Story of the Year.

Η νικήτρια σειρά περιλαμβάνει συνολικά εννέα σκληρές αλλά ταυτόχρονα όμορφες φωτογραφίες που “αρνούνται” να μας αφήσουν να ξεχάσουμε τον λαό του Αφγανιστάν που ζει τώρα υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν με ταυτόχρονη έλλειψη κάθε διεθνούς βοήθειας.

Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή “οι εικόνες αποτυπώνουν τις αποτυχίες της αμερικανικής περιπέτειας στο Αφγανιστάν και μας προσφέρουν μια ιδιαίτερα ισορροπημένη ματιά ως προς το πώς αυτές οι αποτυχίες επηρέασαν τους ανθρώπους που ζουν εκεί. Πρόκειται για μια πραγματικά εξαιρετική δουλειά, ειδικά επειδή αναδεικνύει τόσες πολλές και διαφορετικές πτυχές της καθημερινότητας της ζωής υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν.”

Sohalullah Hejrat (19) stands guard over Friday prayer at Sher Shah Suri Mosque in Kabul, Afghanistan. He has been with the Taliban for three years. It is common practice for boys as young as 13 to be conscripted for the Taliban.

Mads Nissen, Politiken/Panos Pictures

Women and children beg for bread outside a bakery in central Kabul, Afghanistan. Bread is a staple in Afghanistan, but soaring prices have forced more and more people to rely entirely on the compassion of others.

Mads Nissen, Politiken/Panos Pictures

Hojatullah (11 months old) is examined at a small clinic in Alibeg, near Bamiyan, Afghanistan. Although very young, he is already suffering from severe malnutrition, a common problem in this village where most survive on a daily diet of white bread and tea.

Mads Nissen, Politiken/Panos Pictures

WORLD PRESS PHOTO LONG-TERM PROJECT AWARD

  • Νικήτρια: Anush Babajanyan, Aρμενία: Battered Waters | VII Photo/National Geographic Society

Η φωτογράφος επιμελείται επί χρόνια το συγκεκριμένο project, το οποίο αναδεικνύει μια ιστορία, που δεν αποσπά συχνά δημοσιότητα εκτός Κεντρικής Ασίας, η οποία αφορά τις επιπτώσεις στη διαχείριση του νερού μετά το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης που επιδεινώθηκαν από την κλιματική κρίση – ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο του, ωστόσο, είναι ο τρόπος με τον οποίο αναδεικνύει το ισχυρό πνεύμα των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή και αναγκάζονται να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.

Η κριτική επιτροπή τόνισε πως “πρόκειται για ένα δυνατό οπτικό έργο που εμβαθύνει σε μια περίπλοκη, πολυεπίπεδη ιστορία για τις ποικίλες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Κεντρική Ασία. Η φωτογράφος έμεινε μακριά από τα τοπικά στερεότυπα και αντ’ αυτών, αναδεικνύει εμπνευσμένα τους αγώνες ενάντια στην έλλειψη νερού, απεικονίζοντας τις χρήσεις του στις διάφορες μορφές του από τον άνθρωπο.”

Nurislam Gainutdinov (72) lives beside the Toktogul Reservoir, in Kyrgyzstan. He never knows how fluctuating water levels in the reservoir will affect his living conditions.

Anush Babajanyan, VII Photo/National Geographic Society

Aybergen Orazmagambetov (11) embraces the neck of a camel, in Akespe, Kazakhstan, on the northern tip of the Aral Sea. His family, like others in the village, makes a living by breeding camels on the dried seabed, and keeping a boat for fishing in what remains of the water. Sandstorms are forcing families away from the area to a new neighborhood even farther from the shore.

Anush Babajanyan, VII Photo/National Geographic Society

The Tuyuksu Glacier in Kazakhstan, in the mountains bordering Kyrgyzstan, has retreated over a kilometer in the last 60 years, affecting water supply to the region below, which includes the two million citizens of Kazakhstan’s largest city, Almaty.

Anush Babajanyan, VII Photo/National Geographic Society

WORLD PRESS PHOTO OPEN FORMAT AWARD

  • Νικητής: Mohamed Mahdy, Αίγυπτος: Here, The Doors Don’t Know Me

Ο δημιουργός συνεργάστηκε με κατοίκους της γειτονιάς του Al Max, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, για να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη από το ψαροχώρι τους που σβήνει με γρήγορο ρυθμό, λόγω της κυβερνητικής απόφασης να μεταφέρει τους κατοίκους σε διαφορετική τοποθεσία, και έχει καλέσει όλο τον κόσμο να στείλει τα δικά του μηνύματα σε αυτούς μέσω μιας διαδραστικής ιστοσελίδας.

Η κριτική επιτροπή “εντυπωσιάστηκε από την ενδελεχή έρευνα και την ενασχόληση του φωτογράφου με το θέμα, η οποία κατέληξε σε μια ολιστική ιστορία η οποία έδωσε στο κοινό την ευκαιρία να το οπτικοποιήσει και να αλληλεπιδράσει με αυτό.”

Using found imagery and the artist’s own photography, Mohamed Mahdy’s project presents an elegy to a communal way of life on the cusp of disappearing.

Mohamed Mahdy

Έκθεση World Press Photo 2023

Η πρεμιέρα της θα γίνει στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, στις 22 Απριλίου, πριν ξεκινήσει την παγκόσμια περιοδεία της σε 60 διαφορετικά σημεία, σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μεταξύ άλλων πόλεων, θα φιλοξενηθεί σε Ρώμη, Βερολίνο, Βαρκελώνη, Ζυρίχη, Τελ Αβίβ, Ταϊπέι, Σιγκαπούρη, Πόλη του Μεξικού, Τζακάρτα, Σίδνεϊ και Τορόντο.

Aναλυτικές πληροφορίες για όλους τους φετινούς νικητές θα βρείτε με ένα κλικ εδώ!


Μη χάσετε το επόμενο Photonet (τ. 239 – κυκλοφορεί το Μάιο):
μεγάλο αφιέρωμα στο φετινό διαγωνισμό World Press Photo!