Διεθνείς Διαγωνισμοί

WORLD PRESS PHOTO 2024: ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ!

Oι ιστορίες σχετικά με τους πολέμους στη Γάζα και την Ουκρανία, τη μετανάστευση, την οικογένεια και την άνοια κυριάρχησαν στις κορυφαίες λήψεις του φετινού Διαγωνισμού. Δείτε ποιοι (-ες) απέσπασαν τις παγκόσμιες φετινές διακρίσεις!

Οι τέσσερις παγκόσμιοι νικητές επιλέχθηκαν ανάμεσα στους 24 περιφερειακούς νικητές του διαγωνισμού, οι οποίοι ξεχώρισαν μέσα από από 61.062 συμμετοχές που υποβλήθηκαν από 3.851 συμμετέχοντες από 130 χώρες. Οι συμμετοχές κρίθηκαν σε πρώτο στάδιο από έξι περιφερειακές επιτροπές και όλοι οι νικητές επιλέχθηκαν από μια παγκόσμια κριτική επιτροπή, η οποία ανέδειξε ως μεγάλο φετινό νικητή τον Παλαιστίνιο Mohammed Salem!

World Press Photo of the Year: Mohammed Salem, Reuters

Ο φωτογράφος περιγράφει αυτή τη λήψη, που τραβήχτηκε λίγες μόνο μέρες μετά τη γέννηση του δικού του παιδιού, ως «μια δυνατή και θλιβερή στιγμή που συνοψίζει το ευρύτερο πλαίσιο όσων συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας». Δείχνει την Inas Abu Maamar (36 ετών) να κρατάει το σώμα της πεντάχρονης  ανιψιάς της Saly που σκοτώθηκε, μαζί με τη μητέρα και την αδερφή της, όταν ένας ισραηλινός πύραυλος έπληξε το σπίτι τους, στο Khan Younis, στη Γάζα. Η κριτική επιτροπή εγκωμίασε ειδικά τον τρόπο σύνθεσης της εικόνας, που έγινε με προσοχή και σεβασμό, καταγράφοντας ταυτόχρονα με μεταφορική και κυριολεκτική ματιά μια αδιανότητη απώλεια. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Salem βραβεύτηκε από το WPP για πρώτη φορά, για το ίδιο θέμα, πριν από μια δεκαετία.

WORLD PRESS PHOTO STORY OF THE YEAR

  • Η κριτική επιτροπή επέλεξε το project Valim-babena της  Lee-Ann Olwage από την Νότια Αφρική που έγινε για το GEO.

Στη Μαδαγασκάρη, η έλλειψη ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την άνοια σημαίνει ότι τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα απώλειας μνήμης συχνά στιγματίζονται. Η κριτική επιτροπή σχολίασε σχετικά: «αυτή η ιστορία πραγματεύεται ένα παγκόσμιο ζήτημα υγείας μέσα από το πρίσμα της οικογένειας και της φροντίδας. Η επιλογή των εικόνων αποπνέει ζεστασιά και τρυφερότητα, υπενθυμίζοντας στους θεατές την αγάπη και την εγγύτητα που είναι απαραίτητη σε μια εποχή πολέμου και επιθετικότητας παγκοσμίως». Στις φωτογραφίες του project, ο “Dada Paul” και η εγγονή του Odliatemix ετοιμάζονται για την εκκλησία στη Μαδαγασκάρη. Ο Paul ζει με άνοια για 11 χρόνια και τον φροντίζει η κόρη του Fara. Oι λήψεις της Olwage που διακρίθηκαν αποτελούν κομμάτι ενός ευρύτερου και μακρόχρονου projet που δουλεύει σχετικά με την άνοια.

WORLD PRESS PHOTO LONG-TERM PROJECT AWARD

  • Νικητής: Alejandro Cegarra, Βενεζουέλα: The Two Walls | The New York Times/Bloomberg

Από το 2019 και μετά, οι μεταναστευτικές πολιτικές του Μεξικού έχουν υποστεί μια σημαντική αλλαγή, καθώς ένα έθνος “ανοιχτό” διιστορικά στους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο στα νότια σύνορά του έχει μετατραπεί, πλέον, σε μια χώρα που επιβάλλει αυστηρούς μεταναστευτικούς περιορισμούς. Αντλώντας από τη δική του εμπειρία μετανάστευσης από την πατρίδα του τη Βενεζουέλα στο Μεξικό το 2017, ο Cegarra ξεκίνησε αυτό το project το 2018. Η κριτική επιτροπή θεώρησε ότι η προσωπική μεταναστατευτική εμπειρία του φωτογράφου  προσέφερε μια ευαίσθητη ανθρωποκεντρική προοπτική που επικεντρώνεται στην αντοχή των μεταναστών.

WORLD PRESS PHOTO OPEN FORMAT AWARD

  • Νικήτρια: Julia Kochetova, Oυκρανία: War Is Personal

Μετά από δεκάδες χιλιάδες απώλειες αμάχων και στρατιωτικών και ενώ βρισκόμαστε σε ένα ουσιαστικό αδιέξοδο που διαρκεί για μήνες, δεν υπάρχουν σημάδια ειρήνης στον ορίζοντα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ενώ τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης ενημερώνουν πλέον σχετικά το κοινό τους μέσα από στατιστικά στοιχεία και χάρτες καθώς η διεθνής προσοχή στρέφεται αλλού, ο φωτογράφος δημιούργησε έναν ιστότοπο που συνδυάζει το φωτορεπορτάζ με την προσωπική καταγραφή ενός ημερολογίου για να δείξει στον κόσμο πώς είναι να ζεις με τον πόλεμο ως πραγματικότητα της καθημερινότητας. Το project συνδυάζει τις φωτογραφικές εικόνες με ποίηση, ηχητικά κλιπ και μουσική σε συνεργασία με έναν Ουκρανό εικονογράφο και DJ.

Έκθεση World Press Photo 2024

Αναμένεται να παρουσιαστεί σε περισσότερες από 60 πόλεις σε όλο τον κόσμο: ανάμεσά τους το Άμστερνταμ, το Λονδίνο, το Βερολίνο, η Ρώμη, η Πόλη του Μεξικού, το Ρίο ντε Τζανέιρο, το Χονγκ Κονγκ, η Ταϊπέι, το Σίδνεϊ, το Τορόντο και η Τύνιδα.

Aναλυτικές πληροφορίες για όλους τους φετινούς νικητές θα βρείτε με ένα κλικ εδώ!


Μη χάσετε το επόμενο Photonet (τ. 245 – κυκλοφορεί το Μάιο):
μεγάλο αφιέρωμα στο φετινό διαγωνισμό World Press Photo!