Διεθνείς Διαγωνισμοί

WORLD PRESS PHOTO OF THE YEAR 2018: ΙΔΟΥ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ!

Φέρει την υπογραφή του Ronaldo Schemidt από την Βενεζουέλα!

Το World Press Photo Foundation ανακοίνωσε στις 12/4/18 τα αποτελέσματα του 61ου ετήσιου διαγωνισμού World Press Photo και του 8ου ετήσιου διαγωνισμού World Press Photo Digital Storytelling Contest, στο Άμστερνταμ.

4.548 φωτογράφοι από 125 χώρες υπέβαλαν 73.044 εικόνες για συμμετοχή στο φετινό διαγωνισμό του WPP. Συνολικά 42 φωτογράφοι από 22 χώρες απέσπασαν τα βραβεία που δόθηκαν σε οκτώ κατηγορίες.

Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αναζητά κάθε χρόνο το φωτογράφο του οποίου η δημιουργικότητα και οι δεξιότητες συντείνουν στη λήψη μιας εικόνα που καταγράφει ένα γεγονός ή ένα θέμα μεγάλης δημοσιογραφικής σημασίας. Φέτος υπό την προεδρία της Magdalena Herrera, διευθύντριας φωτογραφίας του γαλλικού Geo, απένειμε το βραβείο στην εικόνα του Ronaldo Schemidt με τίτλο «Κρίση της Βενεζουέλας», η οποία κέρδισε επίσης το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Spot News Single. Ο γεννημένος το 1971 Schemidt είναι φωτογράφος του Agence France-Presse, με έδρα το Μεξικό. Απέσπασε ως έπαθλο για την επιτυχία του το ποσό των 10.000€ καθώς και φωτογραφικό εξοπλισμό από την Canon.

Η εικόνα δείχνει πώς πυρπολήθηκε ο 28χρονος José Víctor Salazar Balza εν μέσω βίαιων συγκρούσεων με την αστυνομία, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας εναντίον του προέδρου Nicolás Maduro, στο Καράκας της Βενεζουέλας. Ο Salazar τυλίχτηκε στις φλόγες όταν εξερράγη το τεπόζιτο καυσίμου μιας μοτοσικλέτας. Επέζησε παρότι υπέστη εγκαύματα πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Η Herrera, δήλωσε σχετικά με την επιλογή της νικήτριας λήψης: “Η φωτογραφία της χρονιάς πρέπει να ασχολείται με ένα γεγονός, το οποίο αφενός να είναι αρκετά σημαντικό, αφετέρου να εγείρει ερωτήσεις <…> Πρέπει να προκαλεί το ενδιαφέρον και ταυτόχρονα να προβάλλει μια άποψη για το τι συνέβη στον κόσμο αυτές τις 365 ημέρες.” Συνεχίζοντας, περιγράφει την εικόνα που επιλέχτηκε: “Είναι μια κλασική φωτογραφία, αλλά διαθέτει ενέργεια και αποπνέει δυναμική. Τα χρώματα, η κίνηση, η πολύ καλή σύνθεση, της προσδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Γεννά αμέσως συναισθήματα…”

Γνωρίστε όλους τους φετινούς νικητές και δείτε εικόνες τους εδώ!