Διεθνείς Διαγωνισμοί

WORLD PRESS PHOTO: ΟI ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟI ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ!

Διακρίθηκαν συνολικά 31 φωτογράφοι από 24 χώρες: Αργεντινή, Αυστραλία, Αζερμπαϊτζάν, Βραζιλία, Καναδά, Κίνα, Κονγκό, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία, Ιράν, Ιαπωνία, Μιανμάρ, Παλαιστίνη, Περού, Φιλιππίνες, Νότια Αφρική, Ισπανία, Τυνησία, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένες Πολιτείες και Βενεζουέλα.

Οι περιφερειακοί νικητές για τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Φωτογραφίας WORLD PRESS PHOTO 2024 αναδείχτηκαν μέσα από 61.062 λήψεις που συγκεντρώθηκαν από 3.851 συμμετοχές που προήλθαν από 130 χώρες!

Απονεμήθηκαν βραβεία σε συνολικά 24 περιφερειακούς νικητές ενώ δόθηκαν και 6 εύφημες μνείες! Eπιπρόσθετα και ειδικά για φέτος επιλέχτηκαν για διάκριση (Ειδική Μνεία Κριτικής Επιτροπής) ο Mustafa Hassona (βλ. φωτό στην κορυφή της σελίδας) και ο Leon Neal, δημιουργός της λήψης που ακολουθεί:

ΕΙΔΙΚΗ ΜNEIA KΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ | Leon Neal, Ηνωμένο Βασίλειο, Getty Images: Οι συνέπειες της επίθεσης στο Φεστιβάλ Supernova

Η επιλογή των συγκεκριμένων λήψεών τους έγινε από την κριτική επιτροπή γιατί “αντικατοπτρίζουν τη σοβαρότητα του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς το 2023, την ακραία ταλαιπωρία των αμάχων και τον παγκόσμιο πολιτικό αντίκτυπό του. Ενώ η κάθε μια φωτογραφία δείχνει ένα άτομο μετά από μια φρικτή επίθεση, η αντίθεση μεταξύ των σκηνών βοηθά τους θεατές να κατανοήσουν τις διαφορετικές κλίμακες της καταστροφής χωρίς να ελαχιστοποιείται η ατομική ταλαιπωρία. Θέλουμε επίσης να αποτίσουμε φόρο τιμής στους φωτογράφους που στέλνουν ανταποκρίσεις από αυτόν τον πόλεμο, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τεράστιους κινδύνους ιδιαίτερα στη Γάζα”.

Η Εκτελεστική Διευθύντρια του World Press Photo, Joumana El Zein Khoury σχολίασε το σύνολο των επιλογών: “κάθε χρόνο, τα μέλη των κριτικών επιτροπών μας από όλο τον κόσμο εξετάζουν δεκάδες χιλιάδες φωτογραφίες για να καταλήξουν σε λήψεις που είναι εντυπωσιακές οπτικά και παράλληλα αφηγούνται ιστορίες που έχουν σημασία και αντιπροσωπεύουν τον κοινό μας κόσμο. Οι φετινές επιλογές περιλαμβάνουν ιστορίες απόγνωσης, πείνας, πολέμου και απώλειας – αλλά και επιμονής, θάρρους, αγάπης, οικογένειας, ονείρων.”

Οι βραβευμένες φωτογραφίες επιλέχθηκαν σε δύο φάσεις: καταρχάς κρίθηκαν από έξι περιφερειακές επιτροπές και στη συνέχεια οι νικητές επιλέχθηκαν από μια παγκόσμια κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τους περιφερειακούς προέδρους των κριτικών επιτροπών και την Παγκόσμια Πρόεδρο της κριτικής επιτροπής Fiona Shields, η οποία είναι Επικεφαλής Φωτογραφίας στην εφημερίδα The Guardian. Η τελευταία σχολίασε τα αποτελέσματα τονίζοντας πως “τα τελικά επιλεγμένα έργα αποτελούν μια ταπετσαρία του κόσμου μας σήμερα, με επίκεντρο τις εικόνες που πιστεύουμε ότι έγιναν με σεβασμό και ακεραιότητα, που μπορούν να μιλήσουν καθολικά και να έχουν απήχηση πολύ ευρύτερη από την προέλευσή τους. Αυτή είναι μια ευκαιρία προκειμένου να επικροτήσουμε το έργο των φωτοειδησεογράφων και των φωτογράφων δρόμου, που είναι φτιαγμένο με θάρρος, ευφυΐα και ευρηματικότητα – και παράλληλα να ενισχύσουμε τη σημασία των ιστοριών που λένε, συχνά υπό αδιανόητες συνθήκες λήψης.”

Ακολουθούν οι νικήτριες εικόνες στην κατηγορία Singles ανά ήπειρο:

ΑΦΡΙΚΗ – SINGLES | Vincent Haiges, Γερμανία, Real 21: Επιστροφή στο σπίτι από τον πόλεμο

ΑΣΙΑ – SINGLES | Mohammed Salem, Παλαιστίνη, Reuters: Παλαιστίνια γυναίκα αγακαλιάζει το σώμα της νεκρής ανηψιάς της.

ΕΥΡΩΠΗ – SINGLES |Adem Altan, Tουρκία, Agence France-Presse: Ο πόνος του πατέρα

ΝΟΤΙΑ & ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ – SINGLES | Charles-Frédérick Ouellet, Καναδάς, The Globe and Mail, CALQ: Μια μέρα στη ζωή ενός πυροσβεστικού πληρώματος του Κεμπέκ.

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ & ΩΚΕΑΝΙΑ – SINGLES | Eddie Jim, Aυστραλία, The Age/Sydney Morning Herald: Πολεμώντας, Όχι Βουλιάζοντας!

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ – SINGLES |  Lalo de Almeida, Bραζιλία, Folha de São Paulo: Ξηρασία στον Αμαζόνιο


Δείτε όλους τους περιφερειακούς νικητές και τις νικήτριες του φετινού διαγωνισμού με ένα κλικ εδώ!

  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: ΕΙΔΙΚΗ ΜNEIA KΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ | Mustafa Hassona, Παλαιστίνη, Anadolu Images: Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα
 


Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.