Η επιτυχημένη αφήγηση ιστοριών μέσα από τις φωτογραφίες είναι κάτι πραγματικά ξεχωριστό και δεν στηρίζεται στον εξοπλισμό, στο set up και στις τεχνικές της κάμερας. Οι παρακάτω συμβουλές σχετίζονται με το πώς να ανακαλύψετε ενδιαφέροντα θέματα, αλλά και πώς να διηγηθείτε την ιστορία τους, με εικόνες πλούσιες σε φαντασία.
- Θεωρείστε τον εαυτό σας ως συγγραφέα που θέλει να γράψει μια μικρή ιστορία ή σκηνοθέτη που θέλει να γυρίσει μια ταινία μικρού μήκους.
- Πάντα να προσπαθείτε να βγείτε από τη θέση του φωτογράφου και να μπείτε στη θέση του θεατή. Γι’ αυτό τα μηνύματά σας πρέπει να είναι απλά και ξεκάθαρα. Η φωτογραφία πρέπει να έχει ως στόχο να προ(σ)καλέσει τον θεατή και να τον κάνει να αισθανθεί πως συμμετέχει σε αυτή την ιστορία.
- Πριν ξεκινήσετε, σκεφτείτε την ιστορία που θέλετε να διηγηθεί η φωτογραφία σας.
- Αυτό που σας τράβηξε την προσοχή, είναι αυτό που σας ενδιαφέρει και θα δημιουργήσει την καλύτερη ιστορία.
- Προσοχή στη σύνθεση: μη φωτογραφίζετε τυχαία, αλλά επικεντρωθείτε στο θέμα σας ή στα θέματά σας αν είναι πολλά.
- Αποφύγετε τα κλισέ, και επιδιώξετε την πρωτοτυπία και την ευρηματικότητα.
- Αναλύσετε το θέμα σας: προσπαθήστε να διεισδύσετε σε βάθος, ώστε να επιτύχετε τη διερεύνηση μιας ιδέας, μιας εμπειρίας, ενός συναισθήματος.
- Προσπαθήστε τα θέματά σας να βγάζουν περισσότερα συναισθήματα. Τα χαμόγελα, η έκφραση θυμού, το κλάμα η έκφραση απορίας κ.λπ., σίγουρα προξενούν περισσότερο ενδιαφέρον και ανεβάζουν δραματικά τη δημοτικότητα.
- “Smart photos” ονομάζω τις φωτογραφίες που έχουν τόσο έντονη επικοινωνιακή επίδραση ώστε δεν χρειάζονται συνοδευτική λεζάντα. Αυτό σημαίνει πως αυτές οι εικόνες πέρα από την τεχνική ποιότητα, έχουν σωστή σύνθεση και timing, και έχουν ήδη καταφέρει να αφηγηθούν από μόνες τους την ιστορία.
- Candid camera: όταν θέλετε να παρουσιάσετε πραγματικές καταστάσεις, από την αποκάλυψη ενός σκανδάλου μέχρι την απλή αυθόρμητη αντίδραση των ανθρώπων σε απρόοπτες καταστάσεις.
- Πειραματιστείτε και βρείτε το δικό σας στυλ – τον τρόπο, δηλαδή, που εσείς βλέπετε τα πράγματα και τις καταστάσεις.
- Προσπαθήστε οι λήψεις σας να είναι λεπτομερείς και κοντινές π.χ. αντικείμενα, χέρια, μάτια κ.λπ.
- Το βάθος πεδίου και τα σημεία εστίασης είναι αυτά που θα κατευθύνουν τον θεατή μέσα στις φωτογραφίες σας.
- Τραβήξτε πολλαπλές λήψεις, ώστε να έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε τη φωτογραφία εκείνη η οποία διηγείται με τον καλύτερο τρόπο την ιστορία σας. Υπάρχουν περιπτώσεις που η διήγηση της ιστορίας απαιτεί περισσότερες από μία φωτογραφίες.
- Η πιο δυνατή σύλληψη, δηλαδή η φωτογραφία που πέρα από το θέμα, τη σύνθεση, το φωτισμό, έχει παράλληλα δυναμική και αποτελεί το κλειδί της ιστορίας, είναι σίγουρα η σωστή και είναι αυτή που θα κερδίσει τον θεατή.
- Οι ιστορίες που θέλετε να διηγηθείτε δεν χρειάζεται να είναι αληθινές. Άλλωστε, ως συγγραφέας ή σκηνοθέτης θα γνωρίζετε πως τα περισσότερα μυθιστορήματα και ταινίες δεν είναι αληθινά.
- Το τεστ. Δοκιμάστε να δείξετε τις φωτογραφίες στους φίλους σας. Τις καταλαβαίνουν; Έχουν απορίες;
- Σεβαστείτε τον θεατή και ικανοποιήστε την επιθυμία του να θέλει να γίνει μέρος της ιστορίας σας.
– Φωτό: Σάκης Γιάντσιος, “Το αγόρι και το λιοντάρι”