Εκθέσεις φωτογραφίας

ΥΠΟΨΗ: “ΔΥΟ ΣΤΟ ΧΩΡΟ”

Διάρκεια έως 29 Δεκεμβρίου 2017.

Στην έκθεση «δύο στο χώρο», που φιλοξενείται στο χώρο για τη φωτογραφία ΥπΟψΗ, παρουσιάζουν έργο τους οι φωτογράφοι Σταύρος Βελίδης και Νίκος Παπουτσάκης (φωτό επάνω).

Το σκεπτικό της έκθεσης περιγράφεται από τον επιμελητή Βασίλη Κανελλόπουλο παρακάτω:

Το σημείωμα αυτό ξεκινά με την παραδοχή ότι οι φωτογράφοι ακόμα και στη λεγόμενη “φωτογραφία δρόμου”, σκηνοθετούν τις εικόνες τους, δηλαδή επιλέγουν είτε πριν είτε μετά ολόκληρο το καρέ που θα παρουσιάσουν.

 Το θέμα

Η πολεοδομία – σκηνοθεσία μεγάλων χώρων συναντά τη σκηνοθεσία σε μικρή κλίμακα. Ο άνθρωπος σε δοσμένο χώρο. Ο άνθρωπος φτιάχνει μικρούς χώρους. Το θέατρο σαν τρόπος ανάπτυξης. Οι άνθρωποι σαν ηθοποιοί. Η ζωή σαν σε πείραμα. Η σκηνή σαν ιδεολόγημα.

 Η έκθεση

Στην έκθεσή μας έχουμε δυο φωτογράφους που δημιουργούν σαν να βρίσκονται σε σκηνή όπερας, με ογκώδη σκηνικά και μικροσκοπικούς ανθρώπους.

Στις φωτογραφίες τους, βλέπουμε τους ήρωες π.χ. να έχουν διασχίσει με θάρρος τη σκηνή του θέατρου τους, που στο μεγαλύτερο μέρος της είναι απειλητικά άδεια.

Η πόλη σαν σκηνοθετημένος-πολεοδομημένος χώρος, μειώνει το μέγεθος των ανθρώπων που κατοικούν εντός της. Τα τραύματά της είναι φανερά. Η κοινωνία θεωρεί την πτώση δεδομένη.

Υπάρχουν άνθρωποι σε μικρότερες σκηνές που προβάλουν ως “νέκρες φύσεις”, άλλοτε με κομμένα μέλη σαν τους ήρωες του “βασιλιά Ιωάννη” του Σαίξπηρ, άλλοτε σαν σίγουροι πρωταγωνιστές σύγχρονων επικών ρόλων, με εφόδια απ’ τα σκουπίδια και άλλοτε  σε μέρη που το νερό δεν πίνεται ή ο χώρος δεν κατοικείται.

Σταύρος Βελίδης

Η διαδικασία

Ο επιμελητής διάλεξε μια σειρά φωτογραφιών. Ζητήθηκε από τους φωτογράφους να επιλέξουν ένα μέρος από αυτές, ανεξάρτητα από το μέγεθος τους, ώστε να αναρτηθούν στο χώρο. Οι υπόλοιπες, θα βρίσκονται στο τραπέζι της  εισόδου.

Το παιχνίδι

Το πρώτο “μοντάζ” της έκθεσης θα γίνει από τους  δυο φωτογράφους. Στη συνέχεια, άλλα πρόσωπα, που θεωρούν ότι  υπάρχει περιθώριο και για άλλη αφήγηση, θα φτιάξουν τη δική τους σειρά. Όλες οι σειρές θα αναρτηθούν στο χώρο και στο διαδίκτυο. Την τελευταία εβδομάδα, οι φωτογράφοι θα ξαναχτίσουν την έκθεση μόνοι τους, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία των προηγουμένων ημέρων.

  • Χώρος: ΥπΟψΗ, Θουκυδίδου 10, Περιστέρι (πλησίον του σταθμού μετρό «Περιστέρι») 
  • Διάρκεια: από 9 έως 29 Δεκεμβρίου 2017
  • Ωράριο: κάθε Τρίτη, Παρασκευή, Κυριακή από τις 7 ως τις 10 μ.μ.
  • Είσοδος ελεύθερη