Εκθέσεις φωτογραφίας

ZALMAN SHKLYAR: “COLOR RENDERING”

Έως τις 15 Μαρτίου 2018 στην Blank Wall Gallery.

Ο Zalman Shklyar είναι ένας φωτογράφος από τη Μόσχα με φωτογραφίες που απαθανατίζουν τις στιγμές και παγιδεύουν το χρόνο. Ο καλλιτέχνης, δίνοντας έμφαση στην προοπτική, τα σχήματα και την έκφραση των προσώπων, δημιουργεί εικόνες με ένα ιδιαίτερο στυλ που τον χαρακτηρίζει.

Τα έργα του παρουσιάζουν ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον για τους θεατές, αφού διηγούνται ασυνήθιστες ιστορίες με τον τρόπο τους. Ο Zalman Shklyar ειδικεύεται στη Φωτογραφία Δρόμου. Τα τελευταία 20 χρόνια δεν έχει αποχωριστεί τη φωτογραφική του μηχανή, προσπαθώντας να απεικονίσει στιγμές οι οποίες διαλύονται γρήγορα μέσα στη ματαιοδοξία της πόλης.

Αν και ζει στη Μόσχα, οι φωτογραφίες του αλλά και οι εκθέσεις που έχει κάνει είναι διάσπαρτες σε όλη την Ευρώπη. Καταφέρνει να αποκαλύψει τη μεταφυσική έννοια του δρόμου μέσα από την αντίθεση και την προοπτική στη λεπτομέρεια. Ο ίδιος πιστεύει ότι δεν δημιουργεί ο ίδιος την εικόνα, αλλά λειτουργεί ως ένα είδος «φίλτρου» που απελευθερώει όλα όσα περνάνε από μέσα του. Πιστεύει ότι το κυριότερο πράγμα στη φωτογραφία δεν είναι η δημουργία αλλά η κατανόηση. «Όταν ο θεατής προσπαθεί να καταλάβει τη φωτογραφία, τότε η φωτογραφία είναι επιτυχημένη» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Radio Liberty της Πράγας το 2017.

Ο Zalman Shklyar είναι μέλος πολλών διάσημων φωτογραφικών ενώσεων και συλλόγων, όπως η Ένωση Καλλιτεχνών Φωτογραφίας της Ρωσίας, ο θρυλικός Novator, ένας από τους παλαιότερους φωτογραφικούς συλλόγους στη Μόσχα, η ιταλική ομοσπονδία Street Level Photography, η γερμανική ένωση World Street Photography κ.ά. Επίσης είναι ο ιδρυτής του φωτογραφικού πρακτορείου “ZS Photo Agency” στη Μόσχα, δημιουργός της ηλεκτρονικής έκδοσης “Photoculture”, καθώς και ο εμπνευστής και ο εκδότης της.

Τα έργα του Zalman έλαβαν και συνεχίζουν να λαμβάνουν θετικές κριτικές και σχόλια από παγκοσμίου φήμης κριτικούς τέχνης και τους καθιερωμένους φωτογράφους, μεταξύ των οποίων ο Gueorgui Pinkhassov, ο Boris Savelev, ο Rui Palha, ο Thomas Hoepker, ο John Free, ο Gabi ben Avraham και πολλοί άλλοι.

Ο κριτικός Bill Rauhauser επέστησε την προσοχή του στην ομοιότητα του στυλ των ασπρόμαυρων φωτογραφιών του Zalman Shklyar με το είδος του “noir” στον καλλιτεχνικό κινηματογράφο. Και ο Thomas Hoepker σημείωσε την ιδιαίτερη προσέγγισή του στον άνθρωπο, στην ικανότητά του να απεικονίσει την ψυχολογία της στιγμής χωρίς να τραβήξει την προσοχή των περαστικών.

  • Χώρος: Blank Wall Gallery, Φωκίωνος Νέγρη 55 Κυψέλη –  τηλ.: 211 4052 138
  • Διάρκεια έκθεσης: Από 9 Μαρτίου έως 15 Μαρτίου 2018
  • Ωρες: Τρίτη έως Παρασκευή: 16:30 – 21:30, Σάββατο: 11:30 – 14:00, Κυριακή – Δευτέρα: Κλειστά
  • Είσοδος Ελεύθερη