Software & Apps

ZONER PHOTO STUDIO X: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ (ΘΕΛΕΙ ΝΑ) ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΟΛΑ!

Έχει ήδη πάνω από 10.000.000 downloads και αναδείχτηκε από την EISA ως “PHOTO SOFTWARE 2021-2022”! Το δοκιμάσαμε και σας παρουσιάζουμε τα σημαντικότερα εργαλεία του!

Όπως αποκαλύπτει και ο τίτλος, το παρόν άρθρο έχει ως πρωταγωνιστή ένα πρόγραμμα που φιλοδοξεί να αποτελέσει το μοναδικό εργαλείο που χρειάζεται ο φωτογράφος. Πολύ απλά διότι στο οικοσύστημά του περιλαμβάνονται τα πάντα: από δυνατότητες ταξινόμησης φωτογραφιών, επεξεργασίας εικόνας με πλήθος από εργαλεία, δυνατότητα εργασίας με επίπεδα (layers) μέχρι δημιουργία βίντεο και διάφορων προϊόντων προς εκτύπωση (photobook, ημερολόγια κ.λπ.).

Ξεκινώντας από το περιβάλλον εργασίας, που μοιάζει γνώριμο από άλλα δημοφιλή προγράμματα, ο χρήστης αμέσως νοιώθει οικεία. Στην αριστερή στήλη, βρίσκονται κλασικά, όλες οι πηγές αποθήκευσης από όπου μπορούν να αναζητηθούν και να μεταφορτωθούν οι εικόνες προς επεξεργασία. Στο κέντρο απεικονίζονται όλες οι φωτογραφίες ενός φακέλου σε μικρογραφίες, ενώ στη δεξιά στήλη περιλαμβάνονται όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν κάθε μία εικόνα ξεχωριστά. Ιστόγραμμα, ρυθμίσεις έκθεσης, EXIF data, πληροφορίες κάμερας και φακού, όλα βρίσκονται εδώ.

Πάνω από τη δεξιά στήλη, βρίσκονται τέσσερα κουμπιά που οδηγούν σε ξεχωριστές καρτέλες:

  • Manager (ταξινόμηση)
  • Develop (Χρωματική και τονική επεξεργασία)
  • Editor (Προηγμένη επεξεργασία με layers)
  • Create (Δημιουργία εκτυπώσιμων προϊόντων και video)

Εάν κάποιος χρήστης θέλει ωστόσο να αλλάξει τον τρόπο εμφάνισης του περιβάλλοντος εργασίας, μπορεί να το κάνει μέσα από τις ρυθμίσεις. Υπάρχουν πραγματικά πολυάριθμες επιλογές παραμετροποίησης.

Υπάρχουν δύο τρόποι εισαγωγής εικόνων. Είτε από το κουμπί Import, είτε από τη διαδρομή: Acquire>Import. Μια από τις δυνατότητες που δίνονται είναι η εισαγωγή εικόνων μέσω σκάνερ.

Οι εικόνες μπορούν να ταξινομηθούν με πάρα πολλά κριτήρια. Ένα από αυτά είναι μέσω γεωγραφικής περιοχής. Δίνεται η δυνατότητα λοιπόν να καθορίσετε από ποιο σημείο του πλανήτη έχετε τραβήξει κάθε μία φωτογραφία σας!

Από τη στιγμή που επιλέξετε τις εικόνες που θέλετε να επεξεργαστείτε, μπορείτε να κάνετε δεξί κλικ και να επιλέξετε Copy To, και να επιλέξετε να εργαστείτε με τα αντίγραφά τους, κρατώντας ασφαλή τα αρχικά σας αρχεία. Θα σας ζητηθεί βεβαίως να ορίσετε τη θέση (Target folder) που θα αποθηκευτούν οι επεξεργασμένες εικόνες σας.

Ένα εντελώς διαφορετικό στοιχείο του Zoner Photo Studio X, είναι η λειτουργία του ως οικοσύστημα που παρομοιάζει με Browser. Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να ανοίγετε διαφορετικά Tab για να επεξεργάζεστε διαφορετικές εικόνες. Μπορείτε π.χ. σε ένα Tab να επεξεργάζεστε χρωματικά μια εικόνα, και σε ένα άλλο να δημιουργείτε ένα ημερολόγιο!

Στην καρτέλα Develop υπάρχουν όλα τα εργαλεία που συναντά κανείς σε προγράμματα τύπου Lightroom. Εδώ βρίσκονται κατά σειρά, τα εργαλεία για: White Balance, Exposure, Color, Tone Curve, Color Shift, Split Toning, Shift Primary Colors, Noise Reduction, Sharpness, Effects και HDR.

Πάνω από τα προαναφερόμενα εργαλεία, βρίσκεται μια μικρή μπάρα με έξτρα εργαλεία για Crop, Retouch, διόρθωση ορίζοντα κ.λπ. Πρώτο σε σειρά βρίσκεται το κουμπί Presets με προεγκατεστημένες ρυθμίσεις για άμεση εφαρμογή. Ο χρήστης μπορεί να προσθέσει η να δημιουργήσει δικά του Presets από τις αντίστοιχες επιλογές στη βασική καρτέλα. Επιπρόσθετα, στην ιστοσελίδα του προγράμματος μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν, επιπλέον presets.

Τρίτο στη σειρά, βρίσκεται το εργαλείο για διόρθωση οπτικών παραμορφώσεων ανάλογα του μοντέλου της κάμερας και του φακού που έχουν χρησιμοποιηθεί. Το πρόγραμμα μπορεί να αναγνωρίσει την κάμερα και το φακό αυτόματα μέσα από την πλούσια βάση δεδομένων που διαθέτει. Προσοχή: για να έχετε τη δυνατότητα να αναζητήσετε το μοντέλο της κάμερας και τον φακό σας, θα πρέπει να έχετε εισάγει φωτογραφίες σε αρχεία RAW. Διαφορετικά, για να διορθώσετε τις όποιες παραμορφώσεις στις εικόνες σας, θα πρέπει να το κάνετε χειροκίνητα από τo πεδίο Manual Correction.

Η καρτέλα Editor, θυμίζει αρκετά το περιβάλλον Photoshop. Εδώ μπορεί κανείς να εφαρμόσει Adjustments (τα οποία δεν δημιουργούν μάσκα!), Layers, Blending Modes και να χρησιμοποιήσει γνωστά εργαλεία όπως Lasso Tool, Healing Brush, Clone Stamp ή να προσθέσει κείμενο.

Εδώ μπορεί να βρει κανείς ακόμα και εργαλεία Blur, όπως αυτό που εφαρμόστηκε στην παρακάτω εικόνα.

Η μέθοδος προσθήκης κειμένου είναι εύκολη αν και κάπως παράξενη, καθώς πρέπει να πληκτρολογήσετε το κείμενο μέσα στο πλάισιο της καρτέλας και όχι απευθείας επάνω στην εικόνα.

Αφού τελειώσετε την επεξεργασία της εικόνας, μπορείτε να την αποηκεύσετε ως αρχείο: JPEG, PNG, TIF, GIF, BMP, HDP κ.ά.

Μια ξεχωριστή δυνατότητα που δείχνει πως το Zoner Photo Studio X, συμβαδίζει στην εποχή που επιτάσσει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, βρίσκεται στην καρτέλα Liquify Tools: πρόκειται για το εργαλείο Facial Features. Με αυτό μπορείτε να επηρεάσετε άμεσα τα χαρακτηριστικά ενός προσώπου καθώς το πρόγραμμα αναγνωρίζει αυτόματα τα πρόσωπα στις εικόνες!

Από την καρτέλα Create, ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει διάφορα προϊόντα προς εκτύπωση, όπως: Photo Book, Ημερολόγια, Πίνακες, Αφίσες, Κολάζ, Κάρτες καθώς και Video!

Η διαδικασία δημιουργίας ενός απλού ημερολογίου για παράδειγμα είναι αρκετά εύκολη, καθώς προσφέρονται έτοιμα Layouts και Templates. To πρόγραμμα είναι συνεδεμένο στο Cloud και έτσι μπορείτε να παραγγείλετε και να αποστείλετε άμεσα προς εκτύπωση τη δουλειά σας στην υπηρεσία του Zoner Photo Studio X. Εναλλακτικά, μπορείτε να εξάγετε το αρχείο σε μορφή pdf.

Τέλος, η δημιουργία video είναι εξίσου εύκολη με επιλογές σε Transitions, προσθήκη κειμένου και ήχων, αν και δεν δίνονται πολλές ελευθερίες ως προς τα εργαλεία. Συνιστάται κυρίως για απλές διεργασίες. Η εξαγωγή του video γίνεται μόνο σε αρχείο MP4.

Συμπερασματικά

Το Zoner Photo Studio X, αποτελεί μια εξαιρετική λύση για εκείνους που προτιμούν να έχουν ένα πρόγραμμα για όλες τις δουλειές. Είναι ένας συνδυασμός Lightroom και Photoshop τόσο ως προς τα εργαλεία που διαθέτει αλλά και ως προς την εμφάνιση. Ένα ακόμα κοινό σημείο είναι πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ναι μεν αποκτάται με συνδρομή, προσφέρεται ωστόσο σε μια πιο δελεαστική τιμή δε (49$/το χρόνο ή 4,99$/ το μήνα).