Εκθέσεις φωτογραφίας

ZOOM ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΡΕΠΟΡΤΕΡ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ

Εγκαίνια τη Δευτέρα 10 Ιουλίου, στις 19:00.

Έφηβοι μάς συστήνουν το Δουργούτι, τη γειτονιά της Στέγης, σε μια φωτογραφική έκθεση που αγκάλιασαν οι κάτοικοι του Νέου Κόσμου, η καλλιτεχνική ομάδα UrbanDig Project και η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δουργουτίου. 

H γειτονιά του Δουργουτίου έχει πολλές ιστορίες να αφηγηθεί. Γι’ αυτό και τα Zoomάκια –οι έφηβοι δηλαδή που συμμετέχουν στο εργαστήριο δημοσιογραφίας, φωτογραφίας και γραφιστικής της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση «Zoom στο Παρασκήνιο»– βγήκαν έξω για να γνωρίσουν τη γειτονιά μας, μία από τις πλέον ιστορικές της Αθήνας.

Tα Zoomάκια, εξοπλισμένα με τις φωτογραφικές τους μηχανές, τα δημοσιογραφικά τους κασετοφωνάκια και τα μπλοκάκια τους, περιηγηθήκαν την περιοχή, έμαθαν την ιστορία του Δουργουτίου από τους κατοίκους και από καλλιτέχνες που έχουν δουλέψει εκεί, γνώρισαν τα μνημεία και άκουσαν ιστορίες. Ιστορίες για τους Αρμένιους και τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, αλλά και για τους εσωτερικούς μετανάστες που έζησαν επί δεκαετίες σε παράγκες, δημιουργώντας ωστόσο μια δυναμική μικροκοινωνία ομοψυχίας και αλληλεγγύης, μέχρι και για το Μπλόκο του Δουργουτίου και τη μαζική εκτέλεση πολιτών από το ναζιστικό καθεστώς. Φαντάστηκαν τον ποταμό Ιλισό να κυλάει ακόμα εδώ, τα βυρσοδεψεία στις όχθες του, την Αρμένικη Αγορά, το κέντρο της γειτονιάς με τα λαχταριστά καλούδια που προσέλκυαν ανθρώπους από όλη την Αθήνα.

Στη φωτογραφική τους έκθεση Zoom στο Παρασκήνιο τα παιδιά σάς καλούν να δείτε τα φωτογραφικά τους έργα που αποτυπώνουν τη διαδρομή τους στη γειτονιά και να πάρετε το χάρτη που έφτιαξαν ειδικά για εσάς, προκειμένου να σας δώσουν τη δυνατότητα να γνωρίσετε κάποια σημαντικά σημεία της περιοχής και της ζωής της μέσα από τα δικά τους μάτια.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη 2η Δημοτική Κοινότητα Δήμου Αθηναίων.

  • Εγκαίνια/κάλεσμα: Δευτέρα 10 Ιουλίου, 19:00
  • Ημέρες και ώρες: Δευτέρα 10 έως Κυριακή 16 Ιουλίου 2017, 12:00-20:00
  • Διεύθυνση: Φανοσθένους 17-19, 117 45, Νέος Κόσμος