Εκθέσεις φωτογραφίας

ΠΑΝΟΣ ΖΟΥΛΑΚΗΣ: “ΕΓΚΑΥΜΑ! ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟ «ΑΟΡΑΤΟ» ΟΡΑΤΟ”

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 16 Δεκεμβρίου 2023 στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, και στη συνέχεια θα φιλοξενηθεί από την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρία ως τις 23 Δεκεμβρίου.

Το 2022 η SALVIA (η μοναδική οργάνωση για το έγκαυμα και τους εγκαυματίες στην Ελλάδα, με Ιδρυτικό Δωρητή το Κοινωφελές Ίδρυμα Ι.Σ. Λάτση) σε συνεργασία με την ΕΕΠΕΑΧ (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΗΣ & ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ) υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης θέσπισαν την 16η Δεκεμβρίου ως Πανελλήνια Ημέρα Πρόληψης Εγκαυμάτων.

Επειδή τα περισσότερα εγκαυματικά ατυχήματα συμβαίνουν στο σπίτι, σκοπός της Ημέρας Πρόληψης είναι να λειτουργεί ως «φάρος» ενημέρωσης προς το ευρύ κοινό για τη σοβαρότητα και τις αιτίες των εγκαυματικών τραυματισμών. Θυμηθείτε: το 60% των εγκαυματικών ατυχημάτων θα μπορούσε να προληφθεί!

Στις 16 Δεκεμβρίου 2023 η SALVIA πραγματοποιεί εκδήλωση για την 1η επέτειο της Πανελλήνιας Ημέρας Πρόληψης Εγκαυμάτων με θέμα Έγκαυμα! Κάνοντας το «αόρατο» ορατό στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων (Εχελιδών & Πειραιώς 144, Αθήνα) από τις 10.00πμ έως τις 3.00μμ.

Το κεντρικό θέμα της Ημέρας –η Πρόληψη των Εγκαυμάτων– θα αναπτυχθεί σε δυο πάνελ συζητήσεων. Στο ένα θα συζητηθεί η Πρόληψη του τραυματισμού από εγκαύματα, ενώ στο άλλο ο Εκσυγχρονισμός Νοσηλείας και Αποκατάστασης των Εγκαυματιών στην Ελλάδα, μέσω πρόσκλησης σε διάλογο και της Πολιτείας για τη μείωση των εγκαυμάτων και των επιπτώσεών τους.

Η Εκδήλωση θα κλείσει με το Σεμινάριο Πρόληψης Εγκαυμάτων από την SALVIA.

Η φετινή εκδήλωση δίνει την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε πόσο κοντά βρίσκεται ο καθένας μας με την πιθανότητα ενός σοβαρού τραυματισμού από έγκαυμα, επειδή συμβαίνει κυρίως μέσα στα σπίτια μας, από καθημερινές αιτίες, αφορά περισσότερο μικρά παιδιά και ηλικιωμένους.

Η έκθεση

Στην εκδήλωση θα εγκαινιαστεί η έκθεση φωτογραφίας του Πάνου Ζουλάκη με τον ομώνυμο τίτλο και παράλληλα θα διατίθεται το φωτογραφικό λεύκωμα της έκθεσης. Η έκθεση, στη συνέχεια, θα μεταφερθεί και θα φιλοξενηθεί στην Ε.Φ.Ε (Ελληνική Φωτογραφική Εταιρία, Πόντου 12 Αθήνα) στις παρακάτω ημερομηνίες:

  • 16/12/2023: ωράριο 19.30-21.30
  • 17/12/2023: ωράριο 19.00-21.30
  • από 18/12/2023 μέχρι 23/12/2023: ωράριο 17.00-21.00

Η έκθεση απεικονίζει με έναν ενθαρρυντικό τρόπο τη δύναμη των εγκαυματιών στο μακρύ ταξίδι της αποκατάστασης. Για το φωτογραφικό έργο φωτογραφήθηκαν άνθρωποι που υπέστησαν εγκαύματα πρόσφατα ή πριν από χρόνια. Σώματα με ουλές αφηγούνται την προσωπική τους ιστορία, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να συμβάλλουν στην αφύπνιση της κοινωνίας για τα εγκαύματα, τη δημιουργία κουλτούρας πρόληψης, αλλά και στην αποδοχή της εικόνας των ουλών και τη βελτίωση της ζωής κάθε εγκαυματία. Μια υπέρβαση για τους ίδιους και ένα μήνυμα που οφείλει να επικοινωνηθεί!