EISA

Η EISA (European Imaging and Sound Association) είναι μια μοναδική δημοσιογραφική ένωση 50 περιοδικών ειδικού τύπου, από 22 ευρωπαϊκές χώρες. Διεθνώς γνωστή για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία της, η EISA ξεκίνησε το 1982 όταν οι επικεφαλείς πέντε ευρωπαϊκών φωτογραφικών περιοδικών συγκεντρώθηκαν για να επιλέξουν τη «Μηχανή της Χρονιάς» για πρώτη φορά.Δεν μπορούσαν, φυσικά, να φανταστούν τότε ότι αυτή η συνάντηση θα αποτελούσε την αφετηρία για τη δημιουργία της  Ευρωπαϊκής Ένωσης Ήχου και Εικόνας μερικά χρόνια αργότερα. Αυτή η ιστορική στιγμή ήρθε τελικά το 1989, και ενώ δέκα ακόμα περιοδικά φωτογραφίας είχαν ενταχθεί στην αρχική ομάδα στο μεσοδιάστημα.

EISA PRE-HISTORY BEGINS: 1982

Η αρχή της ιστορίας: στιγμιότυπο από την 1η απονομή «Μηχανής της Χρονιάς” εν έτει 1982!

Αργότερα άλλοι δύο τομείς ενασχόλησης αναπτύχθηκαν στην EISA, μέσα από δύο νέα panels, για το Βίντεο και τον Ήχο. Λόγω της φυσιολογικής εξέλιξης από τον καθαρό ήχο στην πολυκαναλική ψυχαγωγία, το τελευταίο panel μετονομάστηκε αργότερα σε Αudio/ ΗΤ Panel. Χρειάστηκε η πάροδος περισσότερων ακόμα ετών, μέχρι το 2002, όταν η ένταξη στην ΕΙSA αρκετών περιοδικών από τον τομέα των Mobile Electronics συνδυάστηκε με την ενσωμάτωση πολλών περιοδικών από την καταργηθείσα ένωση ECAP, για να γεννηθεί έτσι και το In-Car Electronics Panel.Το 2005 η EISA παρουσίασε για πρώτη φορά τα Πράσινα Βραβεία της, σε συνεργασία με φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Επιστήμης & Τεχνολογίας στο Τροντχάιμ, το Πανεπιστήμιο Ηνωμένων Εθνών της Βόννης, την Σχολή Μηχανικών Βιομηχανικού Σχεδιασμού στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ντελφτ και τις Λύσεις Ανακύκλωσης Sims στο Αϊντχόβεν.Το 2007, το ήδη υπάρχον Convergence Panel μετονομάστηκε σε Mobile Devices Panel προκειμένου να ενσωματώσει τα όλο και περισσότερα προϊόντα που ανήκουν ταυτόχρονα στους τομείς του ήχου, του βίντεο και της κινητής τηλεφωνίας.Το 2013 η EISA έκανε ορισμένες αλλαγές στην εσωτερική οργάνωσή της, προκειμένου η δομή της να αντικατοπτρίζει καλύτερα τις αλλαγές που έχουν συμβεί στην αγορά τα τελευταία χρόνια. Έτσι αποφασίστηκε να αντικατασταθεί η προηγούμενη κατηγοριοποίηση των μελών της σε διαφορετικά panel, και η ένταξή τους σε Expert Groups. Οι νέος όρος αναδεικνύει σαφέστερα την εμπειρία των μελών της EISA και ταυτόχρονα επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία κίνησης σε αυτά, προκειμένου να συμμετέχουν σε συζητήσεις που έχουν να κάνουν άμεσα με τον τομέα εξειδίκευσης όπου ανήκουν. Το αποτέλεσμα θα είναι αφενός να γίνονται ακόμα καλύτερες, επιτυχημένες και στοχευμένες επιλογές Βραβείων EISA, αφετέρου να παρουσιάζονται και συνδυαστικά βραβεία, μέσα από το συγκερασμό απόψεων των ειδικών της, που θα προέρχονται από διαφορετικά Expert Groups. Έχει, πλέον, διαμορφωθεί έτσι μια ισχυρότερη και πιο σύγχρονη EISA, έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των επόμενων ετών!

Photonet & EISA

Το περιοδικό Photonet είναι το ελληνικό φωτογραφικό περιοδικό που έχει επιλεγεί και μετέχει ως αποκλειστικό επίσημο μέλος στην EISA από το 1998, στο Expert Group Photography. Τα υπόλοιπα περιοδικά- μέλη της EISA στο ίδιο γκρουπ είναι:

Oι πιο σημαντικές ημερομηνίες και εκδηλώσεις κάθε χρονιάς

Η καρδιά της EISA κτυπά πιο δυνατά, κάθε χρόνο, την περίοδο Μαΐου – Σεπτεμβρίου όταν και διεξάγονται οι 3 πιο σημαντικές συναντήσεις όλων των μελών της, Αναλυτικά:

  • ΕISA CONVENTION: Φιλοξενείται το δεύτερο 15μερο του Μαΐου στις Βρυξέλλες, και είναι το ραντεβού των δημοσιογράφων της ΕΙSA με τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων εταιριών consumer electronics παγκοσμίως, προκειμένου οι τελευταίοι να τους ενημερώσουν για τις νεότερες καινοτομίες και τα πιο πρόσφατα μοντέλα τους. Για το 2016, οι ημερομηνίες ήταν μεταξύ 16-18/5. Tα μέλη του Expert Group Photography παρακολούθησαν, κατά σειρά, παρουσιάσεις από τις εξής εταιρίες: Canon – Sigma – gfu- Fujifilm – Sony – Huawei – Tamron. Το Photonet εκπροσώπησε ο Διευθυντής Εκδόσεων Κ. Φλώρος.
  • EISA GENERAL MEETING: Φιλοξενείται το τρίτο 10ήμερο του Ιουνίου, σε διαφορετική πόλη της Ευρώπης κάθε χρονιά. Εδώ αποφασίζονται όλα τα βραβεία, για τα οποία ωστόσο οι επίσημες ανακοινώσεις γίνονται στις 15 Αυγούστου. Το φετινό G.M. φιλοξενήθηκε στο Αμβούργο, μεταξύ 22-26/6/16. Το Photonet  εκπροσώπησε ο Διευθυντής Εκδόσεων Κ. Φλώρος και ο Σύμβουλος Έκδοσης Μ. Μελετζής.
  • EISA AWARDS CEREMONY: Η επίσημη τελετή απονομής των βραβείων, θα γίνει στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια της IFA. Φέτος θα διεξαχθεί στις 2/9/16, στο ξενοδοχείο Kempinsky-Bristol Hotel. Το Photonet θα εκπροσωπήσει ο Διευθυντής Εκδόσεων Κ. Φλώρος.
Δείτε τη σελίδα της EISA στο Facebook εδώ