DSLR Δοκιμές

TEST: CANON EOS 90D

H συγκεκριμένη DSLR μηχανή της εταιρίας έρχεται να καλύψει μια ευρεία γκάμα δυνατοτήτων λήψης!

Προσφέροντας υψηλή ανάλυση και γρήγορη ταχύτητα φωτογράφησης, η διάδοχος της 80D απευθύνεται σε όσους θέλουν μια σύγχρονη DSLR μηχανή με οπτικό σκόπευτρο.

Ο αισθητήρας CMOS της 90D είναι καινούργιος, διαθέτει ανάλυση 32.5 ΜΡ και είναι διαστάσεων APS-C. Eτσι το μέγιστο μέγεθος εικόνας βρίσκεται στα 6960Χ4640px. O αισθητήρας συνεργάζεται με το γνωστό επεξεργαστή Digic 8, ο οποίος υποστηρίζει τις αυξημένες δυνατότητες της μηχανής.

Η μηχανή δέχεται φακούς σειράς Canon EF αλλά φυσικά και τους φακούς EFS που έχουν σχεδιαστεί για αισθητήρες APS. Έτσι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πολύ πλούσια γκάμα των φακών της εταιρίας. Φυσικά, λόγω του μεγέθους του αισθητήρα, το εστιακό μήκος των φακών πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 1.6Χ. Το τελευταίο αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα όταν χρησιμοποιείτε τηλεφακούς για να φωτογραφίσετε μακρινά θέματα.

Μπορείτε να κάνετε λήψη αρχείων RAW, JPEG ή RAW+JPEG. Η μηχανή υποστηρίζει και τα αρχεία CRAW τα οποία είναι συμπιεσμένα και έχουν μικρότερο όγκο. Η αποθήκευση των αρχείων γίνεται σε μία κάρτα SD. Μπορείτε επίσης να μετατρέψετε αλλά και να επεξεργαστείτε τα αρχεία RAW με τη βοήθεια της μηχανής.

Τα προγράμματα λήψης μπορούν να καλύψουν οποιαδήποτε απαίτηση. Περιλαμβάνουν ένα έξυπνο αυτόματο πρόγραμμα, ένα δημιουργικό αυτόματο πρόγραμμα όπου μεταξύ άλλων μπορείτε να ρυθμίσετε το φλουτάρισμα του φόντου αλλά και πρόγραμμα Ρ. Επίσης υπάρχουν όλα τα γνωστά προγράμματα σκηνής, όπως πορτρέτο, τοπίο, νυχτερινή λήψη, παιδιά, κοντινή λήψη κ.λπ. Τέλος, μπορείτε να κάνετε λήψεις με προτεραιότητα διαφράγματος/ταχύτητας, χειροκίνητα αλλά και με πρόγραμμα αυτοφωτογράφησης.

Το οπτικό σκόπευτρο της μηχανής είναι μεγάλο και προσφέρει κάλυψη περίπου 100%.

Η 90D διαθέτει ενσωματωμένο φλας που βρίσκεται διπλωμένο πάνω από το πεντάπρισμα και έχει οδηγό αριθμό GN 12m για ISO 100. Καλύπτει φακούς με αντίστοιχο εστιακό μήκος 27mm, στο φορμά 35mm.

Το σύστημα εστίασης διαθέτει 45 περιοχές εστίασης οι οποίες είναι όλες σταυροειδούς τύπου, αν χρησιμοποιείτε διάφραγμα μέχρι f/5.6. Οι περιοχές αυτές καλύπτουν κατά 88% και κατά 100% κάθετα το καρέ. Με διάφραγμα f/8 υπάρχουν 27 περιοχές, εκ των οποίων οι 9 είναι σταυροειδούς τύπου. Αν χρησιμοποιείτε όμως την οθόνη LCD, τότε έχετε συνολικά 5000 περιοχές εστίασης για να διαλέξετε. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε πλήρως αυτόματη εστίαση από τη μηχανή, χειροκίνητη επιλογή ενός σημείου ή επιλογή ζώνης. Φυσικά η μηχανή υποστηρίζει την τεχνολογία Dual Pixel AF, με την οποία έχετε εστίαση με λειτουργία Phase Detection, αλλά και αναγνώριση προσώπων.

Η ευαισθησία λήψης κυμαίνεται σε κλίμακα ISO 100-25600 στη φωτογραφία, που μπορεί να επεκταθεί και σε ISO 51200, και ISO 100-12800 στο βίντεο, που μπορεί να επεκταθεί και σε ISO 25600. Η μηχανή διαθέτει και αυτόματη λειτουργία ISO, όπου εσείς καθορίζετε το εύρος ευαισθησίας λήψης.

Η κλίμακα ταχυτήτων φωτοφράκτη είναι 30-1/8000s αλλά μπορεί να φτάσει και το 1/16000s με ηλεκτρονικό φωτοφράκτη. Η μέγιστη ταχύτητα συνεχούς λήψης φτάνει τα 10 καρέ/δευτ. με συνεχή εστίαση στο σκόπευτρο ή τα 7 καρέ/δευτ. σε Live View με συνεχή εστίαση. Η μνήμη buffer της μηχανής χωράει 58 εικόνες JPEG ή 25 RAW ή 39 CRAW.

Το σύστημα φωτομέτρησης είναι νέο με αισθητήρα 220.000 px, που διαιρεί την επιφάνεια μέτρησης σε 216 περιοχές. Υπάρχουν τέσσερεις επιλογές φωτομέτρησης ανάμεσα σε πολυζωνική, κεντρικά ζυγισμένη, μερική και σημειακή φωτομέτρηση. Το εύρος μέτρησης φωτεινότητος είναι EV 1-20 όταν χρησιμοποιείτε το σκόπευτρο και EV -2-20 όταν χρησιμοποιείτε την οθόνη.

Η οθόνη είναι μεγέθους 3″, ανοίγει στο πλάι και περιστρέφεται. Έτσι μπορείτε να κάνετε πολύ εύκολα λήψεις από οποιαδήποτε γωνία αλλά και selfies. Η οθόνη διαθέτει και λειτουργία αφής με την οποία μπορείτε να εστιάσετε, να φωτογραφήσετε, να μεγεθύνετε μια εικόνα κ.λπ.

Η 90D υποστηρίζει λήψη βίντεο σε ανάλυση 4Κ 3840X2160px στα 30p, σε φορμά ΜΡ4 ή Full HD σε 120p. Στη δεύτερη περίπτωση δεν έχετε αυτόματη εστίαση και ο χρόνος εγγραφής περιορίζεται σε 7 λεπτά και 29 δευτ. Φυσικά διαθέτει και υποδοχή για μικρόφωνο αλλά και ακουστικά – επιπλέον διαθέτει λειτουργία WiFi NFC και Bluetooth με τις οποίες μπορείτε να στείλετε εικόνες σε ένα smartphone, ένα υπολογιστή ή μια σχετική συμβατή συσκευή.

 






Aρθρογράφος

Γιώργος Ατσαμετάκης

Freelance φωτογράφος, που ασχολείται με το μέσο πάνω από σαράντα χρόνια. Τα πιο αγαπημένα του θέματα είναι οι άνθρωποι, τα σπορ και η φύση. Εικόνες του έχουν διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς φωτογραφίας και έχουν δημοσιευτεί τόσο σε διεθνή μέσα, μέσω πρακτορείων, όσο και σε πληθώρα ελληνικών περιοδικών. Έχει διατελέσει επί μακρά σειρά ετών Υπεύθυνος Τεχνικών Θεμάτων για το περιοδικό Photonet.