Ενδιαφέρουν

4Κ ΠΛΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΗ!

Εικόνες από ένα άλλο πλανήτη, που αποτελούν προϊόν επιστημονικής …πράξης και όχι φαντασίας!

Στις 18 Φεβρουαρίου 2021, το πέμπτο κατά σειρά τροχοφόρο ρομπότ που κατασκεύασε ο άνθρωπος, με την ονομασία Perseverance, κατάφερε να προσεδαφιστεί στον πλανήτη Άρη. 

Δείτε το πώς στο video που ακολουθεί:

Οι πρώτες εικόνες αυτής της αποστολής δεν άργησαν να ταξιδέψουν μέσα από το διάστημα και να φτάσουν στον πλανήτη Γη…

Περιμένοντας ακόμα περισσότερο υλικό προσεχώς, παρουσιάζουμε 4Κ πλάνα από προηγούμενες αποστολές στον κόκκινο πλανήτη (Spirit, Opportunity και Curiosity) από την ομάδα ElderFox Documentaries – δείτε το πρώτο μέρος παρακάτω:

Όλες οι εικόνες ανήκουν σε οργανισμούς όπως η ίδια η NΑSA και το JPL-Caltech, το Malin Space Science Systems (MSSS), το Πανεπιστήμιο Cornell και το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα (ASU), και είναι ελεύθερα προσβάσιμες προς το κοινό.

Σύμφωνα με την ElderFox, η δημιουργία των video του πλανήτη Άρη, ήταν ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα κυρίως λόγω της χαμηλής ταχύτητας μεταφοράς των αρχείων προς τη Γη. Για παράδειγμα, η μεγάλη πλειοψηφία των πλάνων από την αποστολή Curiosity, κατέφθαναν με ταχύτητα μόλις 32kb/s! 

Το ρομπότ της αποστολής Perseverance που έχει το μέγεθος ενός SUV αυτοκινήτου, αποτελεί το βαρύτερο όχημα που έχει στείλει ποτέ η ανθρωπότητα στην επιφάνεια του Άρη, και πρόκειται να διεξάγει πειράματα που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τη μορφολογία του εδάφους, την εύρεση πιθανών μορφών ζωής και να μας προετοιμάσει για μελλοντικές ανακαλύψεις. 

Ακολουθεί το δεύτερο μέρος πλάνων από τον κόκκινο πλανήτη:

  • Φώτο στην κορυφή της σελίδας: Sirenum fossae – Πλανήτης Άρης (πηγή: ΝΑSA)
 






Aρθρογράφος

Νίκος Κατσουλώτος

Διδάκτορας Ψηφιακών Τεχνών, με ειδίκευση στο cinemagraph (Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Εφαρμοσμένες Τέχνες, με θέμα την πολιτική αφίσα (Ακαδημία Τεχνών του Νόβι Σαντ). Είναι Πτυχιούχος Γραφιστικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συνεργάτης της Νexus Publications AE από το 2009, ως graphic designer και αρθρογράφος. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Photoshop ...απλά!" και "Cinemagraph" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας. Από το 2019 είναι contributing writer στην "ΗuffPost Greece" και συνεργάτης της "Εφημερίδας των Συντακτών". Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 εργάστηκε ως Εκπαιδευτής στο Τμήμα «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων» του Δημοσίου ΙΕΚ Αμπελοκήπων. Από τον Οκτώβριο του 2022, διδάσκει στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.