Nitecore: φόρτισε την μπαταρία της μηχανής σου!
DSLR Δοκιμές

TEST: CANON EOS 1300D

Πολύ καλό αποτέλεσμα σε λήψη στο χέρι, σε ISO 1600.

Στην πράξη

Η μηχανή δοκιμάστηκε με ένα φακό Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 III, με τον οποίο προσφέρεται ως κιτ. Φυσικά αν θέλετε να έχετε εικόνες με καλύτερη ποιότητα θα πρέπει να επενδύσετε σε κάποιον ακριβότερο φακό, με πιο ανοικτό διάφραγμα. Η μηχανή έχει μικρές διαστάσεις και βάρος – έτσι μπορείτε να την έχετε πάντα μαζί σας. Ο χειρισμός της είναι εύκολος και μόλις την συνηθίσετε, αν δεν είστε ήδη χρήστης Canon, όλα γίνονται πολύ γρήγορα.

Ο αισθητήρας, αν και υπάρχει στην αγορά εδώ και αρκετά χρόνια, εξακολουθεί να δίνει πολύ καλά αποτελέσματα. Αυτό που ξεχωρίζει στην 1300D είναι η πολύ καλή ευκρίνεια σε όλα τα διαφράγματα. Πολύ καλή είναι επίσης και η χρωματική απόδοση της μηχανής.

Ο θόρυβος αρχίζει να φαίνεται από τα ISO 1600, ενώ στα ISO 6400 γίνεται ενοχλητικός. Γενικά όμως, για την κατηγορία της μηχανής, δεν είναι υπερβολικός. Πολύ καλές διατηρούνται, σε υψηλή ευαισθησία, η ευκρίνεια αλλά και η χρωματική πιστότητα. Η ευαισθησία λήψης ρυθμίζεται όμως μόνο σε ακέραια στοπ και όχι σε διαβαθμίσεις 1/2 ή 1/3 στοπ.

Πολύ καλή είναι και η αυτόματη ισορροπία λευκού. Η μηχανή έδωσε σωστά χρώματα σε  οποιοδήποτε είδος φωτισμού και αν δοκιμάστηκε. Γενικά τα αρχεία JPEG που δίνει η μηχανή δείχνουν “έτοιμα”, χωρίς να χρειάζονται κάποια περαιτέρω επεξεργασία.

Αυτό που χαλάει την “εικόνα” της  1300D είναι η φωτομέτρηση. Η μηχανή έχει την τάση να “καίει” τα φωτεινά μέρη της εικόνας, συμπεριφορά που συναντάται συνήθως σε φτηνές κόμπακτ. Βέβαια διαθέτει μια λειτουργία που δίνει προτεραιότητα στα φωτεινά μέρη της εικόνας η οποία και αυξάνει το δυναμικό εύρος της μηχανής. Το πρόβλημα είναι ότι αν την ενεργοποιήσετε, τις περισσότερες φορές, η μηχανή δεν κάνει καμία διόρθωση. Κάναμε αρκετές λήψεις, με την λειτουργία ενεργοποιημένη και απενεργοποιημένη, και στο 70% των περιπτώσεων η 1300D δεν έκανε καμία διόρθωση. Στο υπόλοιπο 30% υπήρξαν διορθώσεις, από έντονες μέχρι απαλές.

Ρίξτε σχετικά μια ματιά στις δύο εικόνες που παρατίθενται ακολούθως:

Λήψεις με ενεργοποιημένη (αριστερά) και απενεργοποιημένη (δεξιά) τη λειτουργία προστασίας φωτεινών περιοχών.

Επίσης αν επιλέξετε να έχετε ενεργοποιημένη τη λειτουργία αυτή δεν είναι διαθέσιμες οι ευαισθησίες ISO 100 και ISO 12800. Ακόμα, σε υψηλές ευαισθησίες ο θόρυβος αυξάνεται ελαφρά.

Το άλλο πρόβλημα με τη φωτομέτρηση είναι η ασυνέπεια στην έκθεση. Μπορεί να κάνετε 5-6 λήψεις του ιδίου θέματος και η μηχανή να δώσει διαφορετική εκφώτιση κατά 1/3 με 2/3 του στόπ. Κάποιες φορές επίσης η μηχανή υπερφωτίζει χωρίς λόγο.

Προσέξτε την παρακάτω εικόνα:

Παράδειγμα λάθους φωτομέτρησης, χωρίς εμφανή λόγο.

Η λήψη έγινε σε σκιά, με ομοιόμορφο φωτισμό, με προτεραιότητα διαφράγματος και ενεργοποιημένη τη λειτουργία προστασίας φωτεινών περιοχών. Η εικόνα αυτή είναι υπερφωτισμένη κατά 1.5 στόπ. Βέβαια, αν χρησιμοποιείτε RAW αρχεία, κάτι που συστήνουμε, τα θέματα αυτά δεν έχουν και τόση σημασία.

Λήψεις από το ίδιο σημείο, με τον EF-S 18-55mm στα 18mm (πάνω) και στα 55mm (κάτω).

Το σύστημα φωτομέτρησης δεν διαθέτει σημειακή φωτομέτρηση. Άλλο ένα σημείο κριτικής είναι πως όταν πατάτε μέχρι τη μέση το πλήκτρο φωτοφράκτη για να κλειδώσει η εστίαση και η έκθεση, η τελευταία κλειδώνει μόνο αν έχετε επιλέξει πολυζωνική φωτομέτρηση. Αν έχετε επιλέξει κεντρικά ζυγισμένη φωτομέτρηση ή μερική, η έκθεση δεν κλειδώνει αλλά καθορίζεται τη στιγμή της λήψης.

Το σύστημα εστίασης της μηχανής είναι αρκετά γρήγορο, μόνο που οι 9 περιοχές εστίασης φαίνονται λίγες για τα δεδομένα της εποχής. Επίσης αν επιλέξετε να φωτογραφίζετε με Live View, η εστίαση γίνεται αρκετά αργή όταν ο φωτισμός είναι χαμηλός.

Η μέγιστη ταχύτητα συνεχούς λήψης των 3 καρέ/δευτ. είναι σχετικά μικρή, αλλά η μηχανή δεν προορίζεται για φωτογράφηση σπορ.

Γνωρίστε περισσότερα για την Canon EOS 1300D!

Δείτε τα αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά της, καθώς και πολλές ακόμα λεπτομέρειες εδώ.


ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΩΝ (ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ)

ΕΥΚΡΙΝΕΙΑ100%
ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΙΣΤΟΤΗΤΑ100%
ΘΟΡΥΒΟΣ100%
ΦΩΤΟΜΕΤΡΗΣΗ100%
ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ100%
ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ ΛΕΥΚΟΥ100%
ΕΥΡΟΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ100%

ΓΕΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΩΝ: 4.5/5

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: 4/5

ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ: 5/5

ΚΟΣΤΟΣ / ΑΠΟΔΟΣΗ: 4.5/5

ΣΧΕΔΙΑΣΗ / ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: 4.5/5

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 100: 89%

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ: Canon Greece

1Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Photonet 195

 

ΥΠΕΡ

 • Ευκρίνεια
 • Χρωματική απόδοση
 • Αυτόματη ισορροπία λευκού
 • Τιμή
 • Βάρος/όγκος
 • Ενσωματωμένο Wi-Fi

 KATA

 • Φωτομέτρηση
 • Σταθερή οθόνη
 • Μέγιστη ταχύτητα συνεχούς λήψης
 • Μόνο 9 περιοχές εστίασης
 • Αργή εστίαση σε Live View σε χαμηλό φωτισμό
 • Eλλειψη σημειακής φωτομέτρησης
 • Διαβαθμίσεις ISO μόνο σε ακέραια στοπ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η 1300D είναι μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρόταση αν θέλετε μια μηχανή με πολύ καλή ποιότητα εικόνας,  χαμηλό κόστος, μικρές διαστάσεις και βάρος. Διαθέτει  ενσωματωμένο Wi-Fi  και φυσικά το σύστημα υποστήριξης της Canon.

 

ΔΙΑΚΡΙΣΗ

 

Θέλεις να μαθαίνεις τα πάντα για τη φωτογραφία;
Aρθρογράφος

Γιώργος Ατσαμετάκης

Γιώργος Ατσαμετάκης

Freelance φωτογράφος, που ασχολείται με το μέσο πάνω από σαράντα χρόνια. Τα πιο αγαπημένα του θέματα είναι οι άνθρωποι, τα σπορ και η φύση. Εικόνες του έχουν διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς φωτογραφίας και έχουν δημοσιευτεί τόσο σε διεθνή μέσα, μέσω πρακτορείων, όσο και σε πληθώρα ελληνικών περιοδικών. Έχει διατελέσει επί μακρά σειρά ετών Υπεύθυνος Τεχνικών Θεμάτων για το περιοδικό Photonet.

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;