Smartphones - action cameras Δοκιμές

TEST: HUAWEI NOVA 5T

Συνδυάζει τις φωτογραφικές δυνατότητες και την προσιτή τιμή!

Το Huawei Nova 5T τοποθετείται με αξιώσεις ανάμεσα στα midrange και στα highend smartphones της αγοράς. Εξοπλισμένο με χαρακτηριστικά υψηλών προδιαγραφών και πενταπλό σύστημα κάμερας σίγουρα δεν είναι μια συσκευή που περνάει απαρατήρητη. Πρόκειται λοιπόν για ένα smartphone που “παίζει” λίγο κάτω από τις ναυαρχίδες.

Το Huawei Nova 5T θα απασχολήσει εκείνους που δεν θέλουν ένα απλό smartphone αλλά ούτε διαθέτουν το ποσό που κοστίζουν πλέον τα premium μοντέλα. Η κατασκευή του είναι απόλυτα στιβαρή και αποτελείται από γυαλί μπροστά και πίσω, ενώ το περίβλημα είναι μεταλλικό. Στο χέρι δίνει μια πολύ premium αίσθηση, καθώς είναι λεπτό και λείο, ωστόσο θέλει προσοχή χωρίς θήκη, διότι είναι αρκετά ολισθηρές οι επιφάνειές του. Οι εντυπώσεις που αφήνει είναι εξαιρετικές.

Οθόνη

Η οθόνη του Huawei Nova 5T έχει διαγώνιο 6.26” με ανάλυση FHD+ (δηλαδή 1080x2340 pixels) και καταλαμβάνει το 84,2% της εμπρόσθιας επιφάνειας της συσκευής. Στην οθόνη υπάρχει και η μπροστινή κάμερα που βρίσκεται στην πάνω αριστερή γωνία, χωρίς ωστόσο να ενοχλεί ή να τραβάει το μάτι. Το πάνελ είναι IPS LCD, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε πολύ μεγάλες γωνίες θέασης χωρίς να επηρεάζονται τα χρώματα και η ποιότητα εικόνας. Μπορεί να μην είναι OLED, με τα απόλυτα μαύρα και τα εντυπωσιακά χρώματα, αλλά πρόκειται για μια οθόνη με σωστά χρώματα και ικανοποιητική φωτεινότητα κάτω απ’ τον ήλιο. Άλλωστε αν είχε και OLED οθόνη, τότε σίγουρα θα ήταν highend η συσκευή!

Στις ρυθμίσεις της οθόνης μας δίνονται πολλές επιλογές, όπως στις περισσότερες συσκευές της Huawei. Έχουμε λοιπόν αυτόματη ρύθμιση της φωτεινότητας, ρύθμιση των χρωμάτων και της θερμοκρασίας της οθόνης, λειτουργία μείωσης του μπλε χρώματος για προστασία των ματιών κατά τις βραδινές ώρες, αλλά και επιλογή της ανάλυσής της ανάμεσα σε δύο επιλογές. Η πρώτη είναι η HD+ δηλαδή 1560x720 και η δεύτερη είναι η FHD+ που σημαίνει 2340x1080 pixels. Βεβαίως έχουμε και την επιλογή της “έξυπνης ανάλυσης” όπου αποφασίζει το smartphone ποια ανάλυση είναι η ιδανική για την εκάστοτε περίπτωση.

Ψηφιακό zoom 6x, με πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα: ρεαλιστικά τα χρώματα και εξαιρετική η αντίθεση!

Για παράδειγμα, όταν παίζουμε ένα παιχνίδι, τότε αυτομάτως η ανάλυση γίνεται FHD+ ενώ όταν απασχολούμαστε στα social media η ανάλυση μειώνεται ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερη διαχείριση της μπαταρίας. Το πιο εντυπωσιακό κομμάτι στις ρυθμίσεις της οθόνης είναι το dark mode που μας δίνεται μετά την αναβάθμιση σε Android 10. Πρόκειται για μια επιλογή που μετατρέπει όλο το σύστημα του κινητού σε σκούρα χρώματα. Αυτό γίνεται για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι για να μην κουράζονται τα μάτια όταν είμαστε σε σκοτεινό περιβάλλον (λ.χ. πριν πέσουμε για ύπνο) από την αντίθεση της φωτεινής οθόνης με τις εκάστοτε συνθήκες φωτισμού. Ο δεύτερος λόγος αφορά τις συσκευές με OLED οθόνες, γιατί σε αυτή την τεχνολογία όταν η οθόνη δείχνει μαύρα pixels τότε αυτά αντί να φωτίζουν μαύρο, σβήνουν εντελώς κι έτσι εξοικονομείται ενέργεια. Στην περίπτωση του Huawei Nova 5T κρατάμε μόνο την ξεκούραση των ματιών, κάτι που προφανώς είναι σημαντικό καθώς οι περισσότεροι από εμάς αφιερώνουμε πολύ χρόνο στο smartphone μας σε καθημερινή βάση.

Εξαιρετική απόδοση σε ISO 2500: το μεγάλο διάφραγμα f/1.8 της συσκευής βοηθάει πολύ σε νυκτερινές λήψεις.

Κάμερα

Το Huawei Nova 5T μπορεί να μην είναι μέλος της σειρά “P” της κινέζικης εταιρίας αλλά δεν στερείται πολλά από αυτήν. Έχει πενταπλό σύστημα καμερών (τετραπλή μπροστινή κάμερα συν selfie) και μπορεί να αντεπεξέλθει σε πολλές δύσκολες συνθήκες. Η βασική κάμερα έχει ανάλυση 48ΜP και διάφραγμα f/1.8. Αυτό σημαίνει ότι σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού λόγω του μεγάλου διαφράγματος θα περάσει πολύ φως στον αισθητήρα και κρατώντας τα ISO σε χαμηλές τιμές θα έχουμε ένα πολύ καθαρό από ψηφιακό θόρυβο αποτέλσμα. Η δεύτερη κάμερα είναι υπερευρυγώνια (αντιστοιχεί σε 13mm του συστήματος fullframe 35mm) και έχει διάφραγμα f/2/2. Αξίζει να σημειωθεί πως έχει αρκετά μικρότερη παραμόρφωση σε σχέση με άλλα smartphones. Η τρίτη κάμερα είναι μια super macro camera με διάφραγμα f/2.4 και εστιάζει σε απόσταση 4 εκατοστών! Για όσους δεν έχουν ασχοληθεί με τον κόσμο του μάκρο, σίγουρα είναι μια ευκαιρία. Η τέταρτη κάμερα είναι βοηθητική και έχει αναλάβει τις μετρήσεις για να αποδοθεί σωστά το φλουτάρισμα στα ανάλογα modes. Η πέμπτη κάμερα είναι selfie, έχει ανάλυση 32MP και διάφραγμα f/2, ενώ και σε αυτήν μας δίνεται η επιλογή για λήψη πορτραίτου με την δημιουργία ψηφιακού φλουταρίσματος.

Ο υπερευρυγώνιος φακός ήταν ο αγαπημένος μου, καθώς ανοίγει νέες προοπτικές. Εξαιρετική ευκρίνεια και απόδοση των χρωμάτων.

Οι λειτουργίες είναι λίγο πολύ οι γνωστές κι αναμενόμενες. Εκτός από την κλασική, έχουμε πορτραίτο, HDR, super macro, επαγγελματική, πανόραμα και άλλες. Μια όμως που κάνει τη διαφορά είναι η λεγόμενη “AR Lens” δηλαδή Augmented Reallity lens. Δεν είναι άλλο από την επαυξημένη πραγματικότητα και στην ουσία μας δίνει πληθώρα εφέ που μπορούμε να έχουμε στη φωτογραφία ή το βίντεό μας, κάποια από τα οποία έχουν και ήχο. Επίσης μέσω αυτής της λειτουργίας μπορούμε να δημιουργήσουμε και gifs.

Στο βίντεο το Huawei Nova 5T μας προσφέρει 4Κ ανάλυση (3840x2160) στα 30 καρέ και FHD (1920x1080) στα 60 ή 30 καρέ. Για τους λάτρεις του slow motion, υπάρχει η δυνατότητα για λήψη βίντεο στα 1080p με 120 καρέ το δευτερόλεπτο, και θυσιάζοντας λίγη από την ανάλυση (τραβώντας σε 720p) τα καρέ μπορούν να αυξηθούν σε 240 ή 960 ανά δευτερόλεπτο! Η ποιότητα του βίντεο σε καλές συνθήκες φωτισμού είναι πάρα πολύ καλή, ενώ σε πιο σύνθετες συνθήκες (όπως για παράδειγμα ένα πάρτι σε σπίτι με σχετικά χαμηλό φωτισμό) κάποιες φορές μπερδεύεται λίγο στην εστίαση, αλλά την βρίσκει πάλι γρήγορα χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Να σημειώσω πως έχει ψηφιακό σταθεροποιητή εικόνας ο οποίος λειτουργεί εξαιρετικά εξομαλύνοντας οποιοδήποτε κούνημα.

Με τη δυνατότητα του οπτικού zoom έφτιαξα το κάδρο μου και πήρα μια εικόνα με πολύ εντυπωσιακά χρώματα, ενώ και οι σκιές έχουν γράψει πάρα πολύ καλά.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Στα ενδότερα του Huawei Nova 5T, θα βρούμε τον πολύ δυνατό επεξεργαστή Kirin 980 (τον ίδιο με το Huawei P30 Pro) ο οποίος αποτελείται συνολικά από 8 πυρήνες. Οι δύο είναι τύπου CortexA76 στα 2,6GHz, δύο CortexA76 στα 1,92GHx και τέσσερις Cortex-Α55 στα 1,8GHz. Σε συνδυασμό με τα 6GB μνήμης RAM και το σύστημα γραφικών MaliG76 MP10 (το ίδιο με το Huawei P30 Pro) θα απογειώσουν την εμπειρία χρήσης του Huawei Nova 5T, ενώ δεν θα βρουν δυσκολία σε κάποια εφαρμογή ή παιχνίδι.

Όσον αφορά την αυτονομία του Huawei Nova 5T, ανέρχεται σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα αφού μπορεί άνετα να βγάλει μιάμιση ημέρα με κανονική χρήση (wifi, data, social media και λίγο gaming). H μπαταρία του έχει χωρητικότητα 3750mAh και μέσω του γρήγορου φορτιστή που έρχεται με τη συσκευή μπορεί να φορτιστεί μέχρι το 50% σε 30 λεπτά. Η ποιότητα των κλήσεων είναι υποδειγματική, ενώ υποδειγματική είναι και η απόκριση του σαρωτή ψηφιακού δακτυλικού αποτυπώματος ο οποιός βρίσκεται κάτω από το πλήκτρο ενεργοποίησης της συσκευής, στο δεξί πλάι της συσκευής. Πάρα πολύ γρήγορος και με εξαιρετικό ποσοστό ευστοχίας.

Πάρα πολύ καλό δυναμικό εύρος σε συνδυασμό με τον υπερευρυγώνιο φακό.

Βεβαίως εκτός από τον παραπάνω τρόπο ξεκλειδώματος της συσκευής, υπάρχει και η σάρωση προσώπου. Εκεί τα αποτελέσματα δεν είναι το ίδιο εντυπωσιακά αλλά δεν είναι κι άσχημα. Πιο αναλυτικά, ο σαρωτής λειτουργεί απροβλημάτιστα αν υπάρχει έστω λίγο φως. Κάποιες φορές ζορίζεται όταν το φως είναι χαμηλό (όπως σε ένα αμάξι κατά τις νυκτερινές ώρες). Για να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα, αυτομάτως αυξάνεται κατά πολύ η φωτεινότητα της οθόνης προκειμένου να μας φωτίσει το πρόσωπο για να καταλάβει αν πρέπει να ξεκλειδώσει. Αυτό πολλές φορές είναι ενοχλητικό, διότι για να γίνει σημαίνει ότι είμαστε σε σκοτεινό περιβάλλον, και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θέλουμε μια πολύ φωτεινή οθόνη να μας “χτυπάει” στα μάτια. Επίσης κάποιες φορές δυσκολεύτηκε να σαρώσει το πρόσωπό μου όταν φορούσα γυαλιά ηλίου, αλλά με μια δεύτερη προσπάθεια ξεκλείδωνε. Σίγουρα δεν είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα για μένα καθώς με το δακτυλικό αποτύπωμα η συσκευή ξεκλειδώνει άμεσα.

Συνοψίζοντας, το Huawei Nova 5T είναι ένα smartphone κοντά στη highend σειρά, αν και υπολείπεται κάποιων βασικών χαρακτηριστικών για να μπει σ’ αυτήν. Για παράδειγμα δεν έχει OLED οθόνη, δεν έχει πιστοποίηση αδιαβροχοποίησης και στεγανότητας κατά της σκόνης, κι επίσης απουσιάζει η υποδοχή για κάρτα μνήμης. Ωστόσο αποτελεί μια πολύ καλή και ολοκληρωμένη πρόταση για το κοινό στο οποίο απευθύνεται, έχοντας πολύ καλά χαρακτηριστικά.


Γνωρίστε περισσότερα για το Huawei Nova 5T!

Δείτε τα αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά τoυ, καθώς και πολλές ακόμα λεπτομέρειες εδώ.


ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΩΝ (ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ)

ΕΥΚΡΙΝΕΙΑ100%
ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΙΣΤΟΤΗΤΑ100%
ΘΟΡΥΒΟΣ100%
ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΤΡΟΠΕΣ100%
ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ100%
ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ ΛΕΥΚΟΥ100%
ΕΥΡΟΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ100%

ΓΕΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ: 4/5

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: 4/5

ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ: 4.5/5

ΚΟΣΤΟΣ/ΑΠΟΔΟΣΗ: 4.5/5

ΣΧΕΔΙΑΣΗ/ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: 4/5

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 100: 83%

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ: HUAWEI TECHNOLOGIES AE

1Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Photonet 220 – αποκτήστε το εδώ!

ΥΠΕΡ

  • Σύστημα καμερών

  • Επιδόσεις

  • Ποιότητα κατασκευής

  • Πάχος συσκευής

 KATA

  • Έλλειψη υποδοχής κάρτας μνήμης

  • Οθόνη LCD

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Πολύ καλή επιλογή για όποιον θέλει ένα πιο οικονομικό smartphone με στοιχεία από τις ναυαρχίδες της εταιρίας. Το πολύ καλό σύστημα κάμερας και άριστη ποιότητα κατασκευής συμβάλλουν σημαντικά στο τελικό αποτέλεσμα.

ΔΙΑΚΡΙΣΗ


Photonet Newsletter
Kάθε Τρίτη & Πέμπτη όλα τα φωτογραφικά νέα δωρεάν!


   Aρθρογράφος

Πέτρος Λιαρόπουλος

Ξεκίνησε να ασχολείται με τη φωτογραφία το 2013. Δύο χρόνια αργότερα, μπήκε επαγγελματικά στο χώρο. Ασχολείται κυρίως με τη φωτογράφιση γάμου, ενώ στον ελεύθερό του χρόνο φωτογραφίζει τοπία. Αγαπάει τον μινιμαλισμό και είναι λάτρης της τεχνολογίας.

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;
   

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο