CSC Δοκιμές

TEST: PANASONIC LUMIX DC-G100

Οθόνη

Η LCD οθόνη της G100 ανάλυσης 1,840k dots είναι απόλυτα περιστρεφόμενη και με δυνατότητα touch screen χωρίς περιορισμούς. Ακόμα, αξίζει να αναφερθεί πώς με το γύρισμα της οθόνης, αλλάζει αυτομάτως και η λειτουργία της κάμερας σε selfie mode!

Λειτουργίες

Η κάμερα πέραν των συνηθισμένων λειτουργιών Auto, Manual, A, S, P, Scene, διαθέτει επίσης τη λειτουργία S&Q η οποία αποτελεί συντομογραφία των λέξεων Slow & Quick και δίνει την δυνατότητα για άμεση καταγραφή Slow Motion και Fast Forward κινησης αντίστοιχα. Ακόμη, υπάρχει η λειτουργία Snap Movie για καταγραφή video ολίγων δευτερολέπτων (2,4,6 και 8) με δυνατότητα Fade in, Fade out από ή σε Λευκό ή Μαύρο.

Επίσης, υπάρχει λειτουργία για παραγωγή timelapse video, ενώ και για τους λάτρεις του animation υπάρχει λειτουργία stop motion video.

Ειδικά για τους δημιουργούς περιεχομένου, υπάρχει η επιλογή Frame Marker με την οποία ορίζεται το πλαίσιο καταγραφής του video ανάλογα με την πλατφόρμα στην οποία προορίζεται να γίνει upload. Έτσι, υπάρχει η δυνατότητα επιλογής μεταξύ των ratio 1:1, 4:5, 5:4 και 9:16.

Θύρα mini HDMI και mini USB για μεταφορά αρχείων και τροφοδοσία.

Video

Οι δυνατότητες καταγραφής video αν και είναι υψηλής ποιότητας, έρχονται με χρονικό περιορισμό, κάτι που σίγουρα ξενίζει. Συγκεκριμένα, η κάμερα μπορεί να καταγράψει αδιάλειπτα video 4Κ/30p μέχρι 10 λεπτά, FHD/60p μέχρι 20 λεπτά και FHD/30p μέχρι 30 λεπτά.

Στο σημείο αυτό, πρέπει να επισημανθεί η αξιόλογη ικανότητα της G100 για καταγραφή video σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού με εύρος τιμών ISO 200 – 25600. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί η δυνατότητα καταγραφής video με προφίλ V-LogL για τους απαιτητικούς χρήστες που επιθυμούν εξειδικευμένο color grading.

Ένα στοιχείο που σίγουρα ενδιαφέρει τους δημιουργούς περιεχομένου, είναι το κατά πόσο μια κάμερα διαθέτει γρήγορο auto focus καθώς και αξιόπιστο σύστημα σταθεροποίησης της εικόνας. Και στους δύο τομείς θα λέγαμε πως περιμέναμε περισσότερα σε σχέση ειδικά με τον ανταγωνισμό της κατηγορίας.

Όσον αφορά το σύστημα σταθεροποίησης της εικόνας, η G100 λειτουργεί ομολογουμένως καλά. Ωστόσο, αυτό το επιτυγχάνει με ένα οδυνηρό κόστος: το γενναίο crop της εικόνας! Ιδιαίτερα, όταν επιχειρήσαμε καταγραφή 4K/30p, σε selfie mode, το crop ήταν αφύσικα τεράστιο, με αποτέλεσμα η εικόνα να καταλαμβάνεται πλήρως από το πρόσωπό μας! Τα πράγματα είναι σαφώς πολύ καλύτερα με την καταγραφή FHD video.

Ήχος

Στον τομέα του ήχου, η G100 πραγματικά μας άφησε με το στόμα ανοιχτό. Η εταιρία λάνσαρε για πρώτη φορά σε μοντέλο της μια τεχνολογία σε συνεργασία με την Nokia, που την ονομάζει OZO. Τι ακριβώς κάνει; Με την βοήθεια τριών (3) μικροφώνων που υπάρχουν επάνω στο σώμα της κάμερας, δίνεται η δυνατότητα πολλαπλών λειτουργιών καταγραφής του ήχου. Έτσι, συναντάμε τις εξής λειτουργίες ανάλογα από ποιό σημείο της κάμερα επιθυμούμε να γίνεται η καταγραφή: AUTO, Surround (περιμετρικά), Front (μόνο από μπροστά), Tracking (ακολουθώντας το πρόσωπο που μιλά) και Back (μόνο από πίσω). Όσον αφορά την επιλογή Τracking, η μηχανή καταγράφει άριστα το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που βρίσκονται μπροστά στο φακό με τη βοήθεια του συστήματος Face και Eye Detection. Από τη στιγμή όμως που τα πρόσωπα βγουν εκτός κάδρου, ελαττώνεται ο ήχος καταγραφής, οπότε είναι προτιμώτερο σε αυτήν την περίπτωση να χρησιμοποιείται η επιλογή Auto.

Στο σώμα της μηχανής επίσης υπάρχει θύρα υποδοχής τύπου jack 3,5mm για εξωτερικό μικρόφωνο αλλά όχι για ακουστικά. Το ηχείο της κάμερας λειτουργεί καλά χωρίς όμως να είναι κάτι ιδιαίτερο, λόγω κυρίως της χαμηλής έντασης αναπαραγωγής.

Σύνδεση

Η μεταφορά αρχείων πραγματοποιείται πανεύκολα και γρήγορα και μάλιστα υπάρχει ειδικό κουμπί για αυτόν τον σκοπό. Η μεταφορά μπορεί να γίνει ασύρματα μέσω του ενσωματωμένου συστήματος WiFi ή μέσω σύνδεσης στο δίκτυο WiFi του σπιτιού του χρήστη! Η κάμερα επίσης, διαθέτει δυνατότητα ασύρματου χειρισμού μέσω Bluetooth! Όσον αφορά την μεταφορά ψηφιακού σήματος εικόνας, υπάρχει θύρα mini HDMI.

Panasonic announces new LUMIX G100 camera for vlogging and creative video

Τροφοδοσία

Ένα γενικότερο πρόβλημα που αφορά όλες τις mirrorless μηχανές, είναι η ταχύτητα με την οποία αδειάζουν οι μπαταρίες, και η G100 δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον τομέα. Η εταιρία φαίνεται να έχει γνώση περί του θέματος καθώς έχει εφοδιάσει τη μηχανή με μπαταρία 1025 mAh, 7.2 V, αλλά δυστυχώς δεν επαρκεί.

Η Panasonic για να βελτιώσει τη ζωή της μπαταρίας έχει σχεδιάσει την κάμερα ώστε να μπαίνει αυτόματα σε Sleep Mode μετά από 5 λεπτά χωρίς χρήση. Αντίστοιχο κουμπί Sleep υπάρχει και στο mini τρίποδο της κάμερας.

Το στοιχείο όμως που κάνει ακόμη πιο δραματική την κατάσταση όσον αφορά την ανεπάρκεια της τροφοδοσίας, είναι πως το έξτρα μίνι τρίποδο που προτίνεται σε όλους τους δημιουργούς περιεχομένου (και το οποίο πωλείται ξεχωριστά) τροφοδοτείται μέσω καλωδίου από το σώμα της ίδιας της μηχανής! Θα ήταν σαφώς προτιμότερο εάν ήταν ενεργειακά αυτόνομο. Έτσι, ο χρήστης της G100 θα αναγκαστεί αργά ή γρήγορα να προμηθευτεί επιπλέον μπαταρία/ες. Εναλλακτικά, μπορεί να εκμεταλευτεί την έξτρα δίοδο στο πορτάκι της μπαταρίας και να συνδυάσει ένα DC Coupler (DMW-DCC11) και ένα AC Adaptor (DMW-AC10) για εξωτερική τροφοδοσία, πράγμα που μοιραία θα αυξήσει το κόστος του προϋπολογισμού του.

Γενικές εντυπώσεις

Η αγορά των δημιουργών περιεχομένου αυξάνει συνεχώς, και αυτό φαίνεται και από το γεγονός πως εταιρίες όπως Canon, Sony και Panasonic έχουν κατασκευάσει μηχανές που απευθύνονται ειδικά σε αυτούς. Αυτό κατ’ επέκταση οδηγεί σε σχεδιασμό και ανάπτυξη μηχανών και τεχνολογιών που μόνο θετικές επιπτώσεις θα έχει στην εξέλιξη του φωτογραφικού εξοπλισμού γενικότερα.

Μιλώντας λοιπόν για εξέλιξη, η G100 από τη Lumix έρχεται με πολλά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Εισάγει μια 4K κάμερα με δυνατότητα εναλλαγής φακών, αξιόπιστο Image Stabilization, προηγμένο σύστημα καταγραφής ήχου, δυνατότητα καταγραφής video V-LogL, λειτουργία άμεσης δημιουργίας Slow Motion, Timelapse, Stop Motion και Snap Videos και όλα αυτά σε μια πολύ ελαφριά συσκευή! Ερώτηση: Τι άλλο θα μπορούσε κάποιος να ζητήσει; Απάντηση: Ενσωματωμένο software για retouch! Μαντέψτε! Υπάρχει ακόμα και αυτό!

Panasonic announces new LUMIX G100 camera for vlogging and creative video

Sleep button στο μίνι τρίποδο της G100!

Γνωρίστε περισσότερα για την PANASONIC LUMIX DC-G100!

Δείτε τα αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά τoυ, καθώς και πολλές ακόμα λεπτομέρειες εδώ.


ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΩΝ (ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ)

ΕΥΚΡΙΝΕΙΑ100%
ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΙΣΤΟΤΗΤΑ100%
ΘΟΡΥΒΟΣ100%
ΦΩΤΟΜΕΤΡΗΣΗ100%
ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ100%
ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ ΛΕΥΚΟΥ100%
ΕΥΡΟΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ100%

ΓΕΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ: 4/5

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: 4.5/5

ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ: 4.5/5

ΚΟΣΤΟΣ/ΑΠΟΔΟΣΗ: 4/5

ΣΧΕΔΙΑΣΗ/ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: 4.5/5

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 100: 85%

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ: INTERTECH AE

1Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Photonet 225 – αποκτήστε το εδώ!

ΥΠΕΡ

  • Λειτουργίες Slow Motion & Fast Forward
  • Σύστημα καταγραφής ήχου
  • Καταγραφή V-log video
  • Πολλαπλές επιλογές ασύρματης σύνδεσης

 KATA

  • Απόδοση μπαταρίας
  • Καταγραφή video 4Κ μόνο σε 30p
  • To σύστημα stabilization κροπάρει πολύ την εικόνα

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Μια δυνατή πρόταση σε μια κατηγορία που απευθύνεται μεν σε συγκεκριμένο κοινό. ωστόσο διαθέτει αυξημένη δυναμική. Αξίζει μια θέση στη λίστα των τελικών επιλογών σας.

ΔΙΑΚΡΙΣΗ

Για περισσότερες δοκιμές, κάντε κλικ εδώ!

 






Aρθρογράφος

Νίκος Κατσουλώτος

Διδάκτορας Ψηφιακών Τεχνών, με ειδίκευση στο cinemagraph (Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Εφαρμοσμένες Τέχνες, με θέμα την πολιτική αφίσα (Ακαδημία Τεχνών του Νόβι Σαντ). Είναι Πτυχιούχος Γραφιστικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συνεργάτης της Νexus Publications AE από το 2009, ως graphic designer και αρθρογράφος. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Photoshop ...απλά!" και "Cinemagraph" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας. Από το 2019 είναι contributing writer στην "ΗuffPost Greece" και συνεργάτης της "Εφημερίδας των Συντακτών". Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 εργάστηκε ως Εκπαιδευτής στο Τμήμα «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων» του Δημοσίου ΙΕΚ Αμπελοκήπων. Από τον Οκτώβριο του 2022, διδάσκει στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.