Διεθνείς Διαγωνισμοί

WORLD PRESS PHOTO: Ο ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ANAMEΣΑ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥΣ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ!

Η λήψη του ήδη βραβευμένου με δύο Pulitzer (2016 – 2019) φωτοειδησεογράφου του Reuters, αποτυπώνει τις δραματικές συνέπειες του πολέμου!

Aνακοινώθηκαν σήμερα οι περιφερειακοί νικητές για τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Φωτογραφίας WORLD PRESS PHOTO. Σύμφωνα με τη νέα στρατηγική απονομής των διακρίσεων που ακολουθήθηκε για δεύτερη χρονιά, φέτος, μια ανεξάρτητη εξειδικευμένη περιφερειακή και παγκόσμια κριτική επιτροπή επέλεξε τους περιφερειακούς νικητές του 2023, μέσα από περισσότερες από 60.000 λήψεις που συγκεντρώθηκαν από 3.752 συμμετοχές που προήλθαν από 127 χώρες.

Απονεμήθηκαν βραβεία σε συνολικά 24 περιφερειακούς νικητές ενώ δόθηκαν και 6 εύφημες μνείες!

Η ελληνική διάκριση

Ο Άλκης Κωνσταντινίδης εξασφάλισε την πρώτη θέση στην κατηγορία Singles για την ευρωπαϊκή ήπειρο ένα μόλις χρόνο μετά την αντίστοιχη περσινή διάκριση του Κωνσταντίνου Τσακαλίδη με τη λήψη του “Yana and Victor” την οποία βλέπετε σην κορυφή της σελίδας!

Στο καρέ βλέπουμε την Yana Bachek να θρηνεί πάνω από το άψυχο σώμα του 79χρονου πατέρα της Victor, ο οποίος σκοτώθηκε αγοράζοντας ψωμί κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού στο Χάρκοβο της Ουκρανίας. Την παρηγορεί ο σύντροφός της Yevgeniy Vlasenko και η μητέρα της Lyubov.

Οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να προελαύνουν προς το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, αμέσως μετά την εισβολή τους στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Καθόλη τη διάρκεια του Μαρτίου και του Απριλίου της περασμένης χρονιάς, η πόλη βρισκόταν υπό ασφυκτικό κλοιό. Υπέμεινε σφοδρό βομβαρδισμό μέχρι την έλευση του Μαΐου όταν και η Ουκρανία πέτυχε την απομάκρυνση των Ρώσων από τον άμεσο περίγυρο της πόλης.

Mini CV του Άλκη Κωνσταντινίδη

 

Στη σχετική σελίδα του World Press Photo διαβάζουμε τα εξής: ο Άλκης Κωνσταντινίδης (γ. 1984) είναι φωτορεπόρτερ με έδρα την Αθήνα. Ξεκινώντας την καριέρα του ως ελεύθερος επαγγελματίας το 2009,  εντάχθηκε στο Reuters το 2014 στην Ελλάδα, όπου κάλυψε τη βαθιά οικονομική κρίση της χώρας και στη συνέχεια τη μαζική έξοδο των προσφύγων στην Ευρώπη. Το 2016, ήταν μέλος της ομάδας που κέρδισε το βραβείο Pulitzer στην κατ. Breaking News Photography για την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη. Απέσπασε την ίδια διάκριση και το 2019 για την κάλυψη του μεξικανικού καραβανιού των μεταναστών. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Κωνσταντινίδης έχει καλύψει σημαντικές ιστορίες σε όλο τον κόσμο, όπως τους πολέμους στην Ουκρανία και το Ιράκ, την εξέγερση της Αιγύπτου το 2011, τις πυρκαγιές στην Αυστραλία και την Ελλάδα, την προσφυγική κρίση Ροχίνγκια στο Μπαγκλαντές, την κρίση επισιτιστικής ανασφάλειας στη Μαδαγασκάρη, την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο και το Τόκιο.

Οι επόμενες σημαντικές ημερομηνίες του διαγωνισμού

Οι παγκόσμιοι νικητές του Διαγωνισμού για το 2023 θα ανακοινωθούν στις 20 Απριλίου μέσα από όλα τα διαδικτυακά κανάλια World Press Photo αλλά και στα πλαίσια ειδικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί για τα εγκαίνια της ετήσιας έκθεσης του διαγωνισμού, η οποία φέτος θα κάνει ντεμπούτο στο Άμστερνταμ στις 22 Απριλίου. Εν συνεχεία θα παρουσιαστεί σε διάφορες πόλεις σε ολόκληρο τον πλανήτη.


Δείτε όλους τους περιφερειακούς νικητές και της νικήτριες του φετινού διαγωνισμού με ένα κλικ εδώ!

 






Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.