Photo Fun

GAME OF THRONES: H EKΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ!

 

Brienne of Tarth - Sandor Clegane

H Brienne of Tarth (Gwendoline Christie) μάχεται τον Sandor Clegane (Rory McCann).

Στον τέταρτο κύκλο η πιο ενδιαφέρουσα σκηνή που προστέθηκε για τα αδηφάγα μάτια του κοινού και όχι επειδή γούσταρε ο GRRM είναι η μονομαχία μεταξύ Μπριέν του Ταρθ και Κυνηγόσκυλου! Σύγκρουση (δευτεροκλασάτων αλλά συμπαθών) γιγάντων…. κυριολεκτικά!

Μόνιμη «επέμβαση» ως προς την αισθητική του πράγματος, οι ομολογουμένως  κλάσεις ανώτεροι από τις περιγραφές στο βιβλίο εμφανισιακά ηθοποιοί, με αποκορύφωμα τον πρίγκηπα Ντόραν Μαρτέλ! Στο βιβλίο περιγράφεται σαν ένας βραδυκίνητος, στριμμένος, πικρόχολος πλαδαρός μεσήλιξ. Στην οθόνη βλέπουμε τον Alexander Siddig και όποιος χάσει στοίχημα λέει το όνομα ολόκληρο: Siddig El Tahir El Fadil El Siddig Abderrahman Mohammed Ahmed Abdel Karim El Mahdi!

Doran Martell

O Alexander Siddig ως Doran Martell.

Επίσης εντυπωσιακή αισθητικής φύσεως πρωτοβουλία προς το καλύτερο οι ελεεινοί Boltons που αντίθετα από το βιβλίο (και τους Daltons για όποιον του αρέσουν τα παιχνίδια με τους ήχους και τις παρηχήσεις) είναι αμφότεροι ενδιαφέροντες εμφανισιακά, ενώ ο πατήρ Bolton είναι ίσως το μεγαλύτερο miscasting της σειράς καθώς ο Michael McElhatton με άλλο styling θα μπορούσε να παίξει από τον (κανονικό) ευγενή μέχρι τον απατημένο σύζυγο ή τον περιζήτητο αλλά ταγμένο στους όρκους του παπά της ενορίας.

Roose & Ramsay Bolton

Roose και Ramsay Bolton. Στους ρόλους οι Michael McElhatton και Iwan Rheon αντίστοιχα.

«Αλλαγή» επίσης ελάσσωνος σημασίας και μάλλον ακατάληπτη αφού δεν αλλάξαμε «σκηνικό», άλλαξε όμως η συναισθηματική και ηθική φόρτισις του πράγματος, το ότι τα αμαρτωλά δίδυμα, επάνω στα αίσχη των οποίων έχει ξεκινήσει, στηριχθεί και εξελίσσεται ΟΛΟΚΛΗΡΟ το έπος, στο βιβλίο αφενός κάνουν αυτό που κομψά ονομάζουμε «σεξ με συγκατάθεση» (consensual!!!!) δίπλα στη σωρό του στριμαδιού που έκαναν για παιδί, και όχι όπως παρουσιάστηκε και ασφαλώς πολυσυζητήθηκε η σκηνή σαν σχεδόν βιασμός –άγνωστο το γιατί– ενώ επίσης «ερωτοτροπούν συγκρατημένα» και δίπλα στη σωρό του πατρός. Γενικώς, όπου νεκρός και όρεξη! Παρατήρηση που μας φέρνει στη φάτσα του Τywin, που ενώ στο βιβλίο περιγράφεται σαν ένας χάλιας, καράφλας, ξερόλας, με ξανθό μουσάκι και πράσινα (ή μπλε;) μάτια, στη σειρά τον ενσαρκώνει ο ΘΕΟΣ, παρά την ηλικία του, Charles Dance!

O φετινός τηλεοπτικός κύκλος

Και ερχόμαστε αισίως στον πέμπτο κύκλο, που αρχίσαμε να βλέπουμε να εξελίσσεται στις μικρές μας οθόνες πριν καλά καλά χωνέψουμε το Πασχαλιάτικο κατσικάκι. Εδώ οι συγγραφείς Weiss και Benioff έχουν αποκάμει πια! Ο θείος GRRM έχει σκορπίσει τον κόσμο στα 18 άκρα του ορίζοντα, κανείς δεν είναι εκεί που θα έπρεπε να είναι, έχει χάσει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ. Για να μαζευτούν όλοι αυτοί πάλι στο Γουέστερος χρειάζονται αλλά 4 βιβλία, και ποιος ξέρει πόσες χιλιάδες σελίδες για να χλευάζει ο Κωνσταντίνος, και μάλλον του είπαν «νισάφι πια θείε Γιώργη, άσε μας να κάνουμε τη δουλειά μας» και πήραν το εργάκι και το γράφουν μόνοι τους!

D.B. Weiss  - David Benioff

D.B. Weiss – David Benioff.

Oι αλλαγές δεν είναι πια αισθητικής φύσεως ούτε δευτερευόντων χαρακτήρων έτσι για το «τέλειωνε» της υπόθεσης.

Όταν με το καλό ολοκληρωθεί και αυτός ο κύκλος, μες το κατακαλόκαιρο, μπορεί να συζητήσουμε τις τεραστίων διαστάσεων και σημασίας αλλαγές πορείας που αποφάσισαν και επέβαλαν οι W & B που καμία σχέση δεν έχουν με σεξ – περίπου δηλαδή! Οι «αλλαγές» πια είναι σοβαρές και μπορούν να δώσουν τελείως άλλη τροπή στην εξέλιξη της ιστορίας.

Δεν έχει πια σημασία τι γινόταν ή τι ΘΑ γινόταν στα βιβλία, αφού ο θείος GRRM δεν μπόρεσε, δεν πρόλαβε, δεν ήθελε, ποσώς πια μας ενδιαφέρει, να τα γράψει ή εκδώσει πριν την τηλεοπτική τους παραλλαγή. Ακόμη κι αν τα βιβλία εκδοθούν κάποτε, δεν θα μπορέσουν να φτάσουν, πολλώ δεν μάλλον να ξεπεράσουν την τηλεοπτική ή και σκέτη οπτική τους μεγαλοπρέπεια.

Οπότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, όλα τα στοιχήματα πάνε, όλα παίζουν… ή anything goes όπως λένε και στο χωριό όσων φοβούνται τα «spoilers» και μισούν τους «bullies των βιβλίων»!

ΑΛΛΑ: άλλο είναι να εικάζω τι μπορεί να συμβεί, τι «ανατροπή» μπορεί να με περιμένει στο παρακάτω επεισόδιο, τι από όσα έχουν γραφτεί θα κρατηθεί και τι θα πάει στην ανακύκλωση, και ΑΛΛΟ να μην καταλαβαίνω τι μου γίνεται και επειδή είμαι high και cool τυπάκι και «σιγά μη διαβάσω έστω και μια σελίδα» δεν έχω καταλάβει γρι για γρι την φιλοσοφία όλης της ιστορίας και γράφω ότι μπούρδα κατεβάσει το θολωμένο μου μυαλό.

Το καλύτερο που διάβασα ήταν ότι ο Τζον Σνόου μάλλον –λέει– είναι νόθος γιος της αδερφής του Νεντ Σταρκ –λέει– και του Ρέγκαρ Ταργκάρυεν –λέει– και το μυστικό το κράταγε ο Νεντ –λέει– τόσα χρόνια –λέει– γιατί ήταν πιστός στην αδερφή του –λέει– και στον Ρέγκαρ – λέει!

Τι να πεις; Που όλοι όσοι έχουν διαβάσει τα βιβλία ξέρουν ακόμη και το όνομα της μάνας του Τζον; Που το λέει και ο ίδιος ο Βασιλιάς Ρόμπερτ –Θεός σχωρέστον– στον πρώτο κύκλο ενώ γευματίζουν με τον Νεντ Σταρκ –Θεός σχωρέστον– στα λιβάδια; Που όλοι οι Ταργκάρυεν είναι ξανθομπάμπουρες (με ασημένια μαλλιά για την ακρίβεια) και δεν έχουν δει ποτέ μελανίνη στη ζωή τους; Που ο Νεντ Σταρκ αγαπούσε την οικογένειά του και σεβόταν την –ηλίθια μεν αλλά πιστή – σύζυγό του και τουλάχιστον σε αυτή θα είχε πει την αλήθεια ώστε να μην μισεί τον «μπάσταρδο» τόσο πολύ; Που η αδερφή του Νεντ -Θεός σχωρέστην- ήταν ερωτευμένη και ταγμένη στον Ρόμπερτ;

Robert Baratheon

O βασιλιάς Robert Baratheon, τον οποίο υποδύεται ο ηθοποιός Mark Addy.

Και κλείνω: μάγκες και cool τυπάκια – κουνήστε το κεφάλι σας και θυμηθείτε ότι το τηλεοτπικό έπος που παρακολουθείτε, και με τόση έπαρση «αναλύετε», στηρίχτηκε επάνω στο βιβλίο… συγγνώμη, στα 5 βιβλία με τους 7 τους τόμους και τις χιλιάδες σελίδες! Δεν είναι η εμπνευσμένη ιδέα ενός cool (σαν εσάς μάλλον!) σεναριογράφου. Είναι η μεταφορά της φαντασιοπληξίας ενός φευγάτου συγγραφέα. Αν δεν ήταν τα βιβλία, έστω και ημιτελή, που τόσο πολύ τη βρίσκετε να χλευάζετε, τίποτε από αυτά που βλέπετε δεν θα βλέπατε και καμιά από τις σοφίες που γράφετε δεν θα γράφατε!

Άντε τώρα για κανένα ποτάκι, και μην το παρακάνετε γιατί θα ανησυχήσει και η μάνα Σταρκ (ο νοών νοείτο)!

In Sansa we Trust!

Game of Thrones

 

 






Aρθρογράφος

Χριστίνα Καλλιγιάννη

Συνεργάτης του Photonet επί μακρά σειρά ετών. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αμέσως μετά φωτογραφία στην E.S.P. Το 2002 ξεκίνησε να εργάζεται ως επαγγελματίας φωτογράφος, με μακροχρόνιες συνεργασίες με τα περιοδικά “ΓΕΩτρόπιο” της “Ελευθεροτυπίας”, "Κ" και "Ταξίδια" της “Καθημερινής”, στα πλαίσια του ταξιδιωτικού και του ελεύθερου ρεπορτάζ. Για αρκετά χρόνια λειτουργούσε το δικό της φωτογραφικό στούντιο, το STUDIO 18.12, με βασικά αντικείμενα τη φωτογράφιση πορτρέτου, προσωπικού, επαγγελματικού, οικογενειακού και μόδας. Από το 2016 μέχρι το 2018 συμμετείχε στην διοργάνωση του Μεσογειακού Φεστιβάλ Φωτογραφίας / Medphoto Festival, έχοντας αναλάβει το Γενικό Συντονισμό της οργάνωσης του Φεστιβάλ. Σήμερα εξακολουθεί να φωτογραφίζει, με ιδιαίτερη αγάπη στα πορτρέτα και τους εσωτερικούς χώρους. Παράλληλα, είναι υπεύθυνη για το Γενικό Συντονισμό του Αthens Photo World, ενώ κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο "Στιγμές Παράλληλες" (εκδόσεις Χάρτινη Πόλη).