Φωτογραφικές ομάδες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΒΟΛΟΥ

Γνωρίστε την ομάδα, δείτε τις φωτογραφίες των μελών της!

Από το καλοκαίρι του 2017, το Photonet ξεκίνησε μια μεγάλη εξόρμηση, σε ολόκληρη την Ελλάδα, προκειμένου να αναδείξει την παρουσία και τη δράση όλων των πρωτοβουλιών που αγκαλιάζουν και στηρίζουν τη φωτογραφία. Η παρουσίαση αυτών των ομάδων γίνεται πλέον και μέσα από τα online MME της Νexus Publications.

Tις απαντήσεις έδωσε ο κ. Λέων Μουρτζούκος, Πρόεδρος της Λέσχης. Ας δούμε τι μας είπε!


Ας ξεκινήσουμε με δυο λόγια για το ιστορικό της ομάδας σας!

Στις 2 Μαρτίου 2006, μετά από σειρά συναντήσεων, 43 φίλοι της καλλιτεχνικής φωτογραφίας αποφασίσαμε την ίδρυση σωματείου με την επωνυμία: «Φωτογραφική Λέσχη Βόλου». Στις 10 Μαΐου 2006 το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου αναγνώρισε τη Φωτογραφική Λέσχη Βόλου. Στις 21 Ιουνίου 2006, έγινε η Ιδρυτική Γενική Συνέλευση της Λέσχης στην Αίθουσα Τελετών του Δημαρχείου Βόλου.

Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι της δράσης σας;

Οι στόχοι της Λέσχης μας, όπως διατυπώνονται στο καταστατικό μας, είναι:

  • Η προώθηση της Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας και της Φωτογραφικής Τέχνης γενικότερα, μέσα από την καλλιέργεια και την ανάπτυξη του μορφωτικού και καλλιτεχνικού επιπέδου των μελών και μέσα από την προβολή της Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας στο κοινό και ιδιαίτερα της περιοχής της Μαγνησίας.
  • Η προβολή της Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας μέσα από την παρουσίαση εργασιών μελών του Σωματείου αλλά και άλλων Ελλήνων και Αλλοδαπών φωτογράφων.
  • Η διάσωση φωτογραφιών και φωτογραφικών αρχείων που έχουν σχέση με την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής.
  • Η καλλιέργεια σχέσεων επικοινωνίας και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της Λέσχης αφενός και αφετέρου μεταξύ αυτών και των Αυτοδιοικητικών και Κρατικών Αρχών.

Ποιος είναι ο χώρος στον οποίο γίνονται οι συγκεντρώσεις της ομάδας;

Συγκεντρωνόμαστε κάθε Τετάρτη στις 8:00μμ στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας Βόλου (Νικηφόρου Μανδηλαρά & Σταδίου) όπου βρίσκεται και το γραφείο της Λέσχης μας. Σε αυτές τις συναντήσεις συζητούνται θέματα σχετικά με τη φωτογραφία κα τα μέλη μας παρουσιάζουν τη δουλειά τους ή τους αγαπημένους τους φωτογράφους. Κατά διαστήματα γίνονται παρουσιάσεις από μέλη μας σχετικά με την ιστορία της φωτογραφίας, τα καλλιτεχνικά ρεύματα που την έχουν διατρέξει ή παρουσίαση διάφορων «σχολών» φωτογραφίας. Πολλές φορές μας έχουν επισκεφτεί φωτογράφοι από όλη την Ελλάδα για να μας παρουσιάσουν το έργο τους.

Οργανώνετε δράσεις (μαθήματα φωτογραφίας, ομιλίες, εκδηλώσεις κ.λπ.) με σκοπό να καταστεί γνωστότερη η φωτογραφία στην περιοχή σας;

Από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας μας διοργανώνουμε κάθε χρόνο τον «Νοέμβριο Φωτογραφίας», μια γιορτή της φωτογραφίας για την πόλη μας.

Δεκάδες επίσης εκθέσεις φωτογραφίας, που δεν περιορίζονται μόνο στη διάρκεια των «Νοεμβρίων Φωτογραφίας». Εκθέσεις μας έχουν ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα κι εμείς με τη σειρά μας έχουμε φιλοξενήσει δεκάδες εκθέσεις φωτογραφίας στη πόλη μας από άλλες Λέσχες ή φωτογράφους.

Εκατοντάδες «Συναντήσεις της Τετάρτης με παρουσιάσεις φωτογράφων, όλες ανοικτές στο κοινό, που πάντα μας τιμούσε με την παρουσία του.

Από το 2008 προκηρύσσουμε πανελλήνιο διαγωνισμό φωτογραφίας -ο πρώτος έγινε το 2009- στη μνήμη του μεγάλου Βολιώτη φωτογράφου Δημήτρη Λέτσιου, ο οποίος υπήρξε εν ζωή επίτιμο μέλος της Λέσχης μας.

Από το 2016 συνεργαζόμαστε με τον φορέα «Φεστιβάλ Βόλου» ένα φεστιβάλ παραστατικών τεχνών, με πλειάδα θεατρικών, μουσικών και χορικών δρώμενων, όπου παρουσιάζουμε εκθέσεις φωτογραφίας, με θέμα τα δρώμενα και φωτογραφίζουμε ελεύθερα στη διάρκεια των παραστάσεων.

Πού μπορεί να απευθυνθεί ένας νέο ενδιαφερόμενος (-η) ο οποίος θέλει να γίνει μέλος της ομάδας;

Μπορεί κάποιος, χωρίς καμία υποχρέωση, να παρακολουθήσει τις συναντήσεις μας κάθε Τετάρτη, οι οποίες είναι ανοικτές για το κοινό. Αν πειστεί ότι τον ενδιαφέρει να γίνει μέλος μας υποβάλει αίτηση στη Λέσχη μας. Οι αιτήσεις συζητιούνται στην ετήσια συνέλευση της Λέσχης, κάθε Ιανουάριο.

Θα σας ενδιέφερε η συνεργασία με άλλες ομάδες – λέσχες – φορείς της φωτογραφίας, οι οποίες βρίσκονται σε γειτονικές περιοχές;

Το έχουμε ήδη αποδείξει από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας μας. Ξεκινήσαμε από τον πρώτο «Νοέμβριο» το 20016, με εκθέσεις από: τη Φωτογραφική Ομάδα Τρικάλων, τη Φωτογραφική Ομάδα Λάμιας, τη Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς, τη Λέσχη Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Καρδίτσας, τη Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας και το Φωτογραφικό Κέντρο Κατερίνης. Φιλοξενήσαμε επίσης την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρία Κρήτης και την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρία.

Θέλετε να συμπληρώσετε κάτι άλλο;

Όνειρό μας είναι κάποτε να δημιουργηθεί ένα διαρκές φόρουμ, όλων των φωτογραφικών Λεσχών και Ομάδων στην Ελλάδα, με τακτικές συναντήσεις και συλλογικές δράσεις.

Στοιχεία Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου