Smartphones - action cameras Δοκιμές

TEST: SAMSUNG GALAXY S8+

Σωστή ισορροπία λευκού και χρώματα.

Φωτογραφία

Στον τομέα της φωτογραφίας το S8 όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, δεν έχει κάποια ουσιώδη διαφορά από την προηγούμενη ναυαρχίδα της εταιρίας. Τόσο η ανάλυση και ο αισθητήρας, όσο και οι λειτουργίες, έχουν μείνει ίδια με το προηγούμενο μοντέλο. Αυτό βέβαια δεν είναι κακό, μιας και το S7 είχε την καλύτερη κάμερα της αγοράς, αλλά σίγουρα θα θέλαμε κάτι καινούριο. Η Samsung δεν ακολουθεί τον ανταγωνισμό και μένει στο μονό φακό την ώρα που οι περισσότεροι κολοσσοί βάζουν (τουλάχιστον) διπλή κάμερα. Ωστόσο αυτό δεν αποδεικνύεται απαραίτητα λάθος, καθώς οι φωτογραφίες του S8 είναι εξαιρετικές. Σε αυτό βοηθάει το πολύ ανοιχτό διάφραγμα f/1.7 και το εστιακό μήκος που αντιστοιχεί σε 26mm των full frame φωτογραφικών μηχανών. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν ο οπτικός σταθεροποιητής εικόνας, η αυτόματη εστίαση τύπου phase detection και το led φλας.

Αυτό που άλλαξε σύμφωνα με τη Samsung είναι ο αλγόριθμος επεξεργασίας των φωτογραφιών και η προσθήκη του “Multi-Frame Image Processing”. Πρόκειται για μια λειτουργία σαν το HDR+ που έχουμε δει στο Google Pixel XL. Με απλά λόγια, αντί για μια κλασική φωτογραφία, το κινητό τραβάει διάφορα καρέ κάθε φορά που πατάμε το πλήκτρο του κλείστρου και μας δίνει τις 10 τελευταίες για να επιλέξουμε την καλύτερη και να την αποθηκεύσουμε ως μεμονωμένη.

Η ανάλυση μένει στα 12ΜΡ που σημαίνει 4032×3024 πίξελ σε αναλογία 4:3. Η ποιότητα των φωτογραφιών είναι εξαιρετική με άριστη χρωματική απόδοση, ισορροπία λευκού και ευκρίνεια.

Οι λειτουργίες της κάμερας είναι ίδιες με το S7 και μπορούν να καλύψουν κάθε ανάγκη. Ονομαστικά κάποιες είναι το αυτόματο, το pro, το πανόραμα, η επιλεκτική εστίαση, η αργή κίνηση στο βίντεο, το φαγητό και άλλες. Στη λειτουργία Pro μάς δίνεται η επιλογή να ρυθμίσουμε εμείς ταχύτητα κλείστρου, ταχύτητα ISO, ισορροπία λευκού, τύπο αυτόματης εστίασης και χειροκίνητη εστίαση. Στη λειτουργία αυτή μπορούμε να αποθηκεύσουμε RAW αρχεία σε μορφή dng. Με την απόδοση του HDR να είναι εξαιρετική κλείνει το παζλ της κάμερας αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Επίσης μπορούμε να τραβάμε βίντεο 4Κ και φωτογραφίες ανάλυσης 9ΜΡ ταυτόχρονα για τους πιο απαιτητικούς.

Κανένα παράπονο και από τον τομέα της φωτομέτρησης!

Λίγο πιο λεπτομερώς να αναφέρω πως το μέγεθος του αισθητήρα είναι 1/2.5” ενώ το μέγεθος των πίξελ 1.4μm.

Η μπροστινή κάμερα έχει ανάλυση 8ΜΡ σε αντίθεση με τα 5ΜΡ του Galaxy S7. Το διάφραγμά της είναι f/1.7 και μπορεί να τραβήξει βίντεο QHD ή αλλιώς 2560×1440 πίξελ. Η ποιότητά της είναι εξαιρετική και η ευκρίνεια άριστη σε όλο το φάσμα της φωτογραφίας. Και εδώ έχουμε αρκετές επιλογές όπως η λήψη φωτογραφιών με το άγγιγμα του αισθητήρα καρδιακών παλμών ή οπουδήποτε στην οθόνη, η wide selfie, η επιλεκτική εστίαση για φλουτάρισμα του background αλλά και το HDR. Επίσης υπάρχει stabiliser για το βίντεο, φωνητικός έλεγχος, καθώς μας δίνεται και η επιλογή να σημειωθεί η τοποθεσία μας στο αρχείο του βίντεο ώστε μέσω της γκαλερί να βλέπουμε που έχει γίνει λήψη του κάθε βίντεο αλλά και των φωτογραφιών.

Και για τις δύο κάμερες υπάρχει η δυνατότητα ενός αιωρούμενου πλήκτρου λήψης φωτογραφιών, το οποίο μπορεί ο χρήστης να το τοποθετήσει όπου θέλει στην οθόνη ώστε να είναι πιο βολικό για εκείνον. Τέλος υπάρχουν πολλά χρωματικά φίλτρα, εφέ με σκίτσα, αλλά και διάφορα αστεία αυτοκόλλητα.

Εξαιρετική ευκρίνεια και απόδοση των χρωμάτων!

Γενικά χαρακτηριστικά

Αξίζει να αναφερθεί πως το μοντέλο έρχεται απόλυτα debloated. Αυτό σημαίνει πως είναι απαλλαγμένο από ασήμαντες εφαρμογές. Ίσως να το …παράκανε λίγο η Samsung, αφού δεν έβαλε ούτε αριθμομηχανή, σημειώσεις και το S Health, δηλαδή την εφαρμογή που μετράει βήματα παλμούς θερμίδες και άλλα. Οι μόνες εφαρμογές που βρίσκουμε πέρα από τις βασικές, είναι το Facebook, το Skype, και τη σουίτα του Microsoft Office.

Το ηχείο αποδίδει πολύ καλά, με καθαρό ήχο και ικανοποιητική ένταση. Χαρακτηριστικό της έμφασης στο κομμάτι του ήχου, αποτελεί το γεγονός ότι στο κουτί της συσκευής θα βρείτε ακουστικά μάρκας AKG και υψηλής απόδοσης, για τους λάτρεις της μουσικής.

Στα υπόλοιπα έχουμε τον ψηφιακό αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων ο οποίος για χάρη της οθόνης μετακόμισε από το home button στην πλάτη της συσκευής. Είναι γρήγορος και αξιόπιστος, ωστόσο το σημείο που βρίσκεται δυσκολεύει λίγο τη χρήση του. Πολλές φορές έπρεπε να τεντώσω την παλάμη μου για να τον αγγίξω, κάτι που με έκανε να φοβάμαι μην μου πέσει.

Για το ξεκλείδωμα της συσκευής, η Samsung προσφέρει και τη δυνατότητα σάρωσης της ίριδας του ματιού μας. Ο σχετικός σαρωτής είναι τοποθετημένος δίπλα από το ακουστικό – σηκώνοντας τη συσκευή στο ύψος των ματιών μας κάνει τη δουλειά του απλά ενεργοποιώντας την οθόνη. Είναι εξαιρετικά γρήγορος και με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.

Στο κομμάτι της ασφάλειας, μας παρέχεται και το Secure Folder. Όπως λέει και το όνομά του είναι ένας φάκελος ασφαλείας και ξεκλειδώνει μόνο με κωδικό, δακτυλικό αποτύπωμα ή σάρωση της ίριδας. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να το παραβιάσει. Ωστόσο δεν είναι ένας απλός φάκελος. Μέσα σε αυτόν μπορούν να τρέχουν οι εφαρμογές που έχουμε στο κινητό, αλλά με διαφορετικά δεδομένα. Για παράδειγμα, αν έχουμε στο κινητό συνδεδεμένο ένα προφίλ στην εφαρμογή του Facebook, μέσω του Secure Folder μπορούμε να τρέξουμε το Facebook αλλά με νέα δεδομένα. Δηλαδή δεν θα υπάρχει ο λογαριασμός που έχουμε στην κανονική εφαρμογή, αλλά θα μας ζητηθεί να συνδεθούμε εκ νέου. Έτσι μπορούμε να συνδέσουμε δεύτερο λογαριασμό σε διάφορες εφαρμογές. Εκτός από αυτό, υπάρχει και μια “μυστική” γκαλερί που μπορούμε να κρύψουμε φωτογραφίες, αλλά και εφαρμογή σημειώσεων αν θέλουμε να κρατήσουμε κωδικούς καρτών κ.λπ.

Άριστη απόδοση σε χαμηλό φωτισμό, με ικανοποιητική λεπτομέρεια και σωστά χρώματα.

Τι εστί Bixby

Έρχεται ως διάδοχος του πεπαλαιωμένου πλέον S Voice. Δηλαδή πρόκειται για μια αυτοματοποιημένη μηχανή φωνητικών εντολών. Δεν είναι όμως τόσο απλή όσο ακούγεται. Βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη και μας δίνει πολλές δυνατότητες αφού χωρίζεται σε τέσσερις κατηγορίες. Αυτές είναι οι εξής: voice, vision, reminder και home.

Ας ξεκινήσουμε με το voice, το φωνητικό κομμάτι δηλαδή. Αυτό αναλαμβάνει να μας βοηθήσει λαμβάνοντας φωνητικές εντολές από το χρήστη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να πούμε “Bixby” ή ένα πάτημα του ειδικού πλήκτρου που βρίσκεται κάτω από το το αντίστοιχο της αυξομείωσης έντασης. Μπορεί να λειτουργήσει σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις, τις κλήσεις, τα μηνύματα, την κάμερα και την γκαλερί.

Στο οπτικό κομμάτι, δηλαδή το vision, έχουμε πολύ χρήσιμες λειτουργίες. Μέσω της κάμερας μπορεί να “διαβάσει” ξένες γλώσσες και να μας τα μεταφράσει άμεσα στην επιθυμητή. Επίσης μπορεί να αναγνωρίσει αξιοθέατα και να μας δώσει σχετικές πληροφορίες αλλά και να σκανάρει QR codes.

Η Βixby μπορεί να αναλάβει να μας υπενθυμίσει για γεγονότα που θα ορίσουμε εμείς βάση της τοποθεσίας, της ώρας και των διαφόρων συνθηκών.

Τέλος το Βixby home μας διευκολύνει παρουσιάζοντας σε μία οθόνη τις προτεινόμενες εφαρμογές, τον καιρό, υπενθυμίσεις, γενέθλια φίλων, στοιχεία από την εφαρμογή S health και άλλα.

Θέλετε να γνωρίσετε περισσότερα για τα Samsung Galaxy S8 & S8+;

Δείτε τα αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά του, καθώς και πολλές ακόμα λεπτομέρειες εδώ.


ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΩΝ (ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ)

ΕΥΚΡΙΝΕΙΑ100%
ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΙΣΤΟΤΗΤΑ100%
ΘΟΡΥΒΟΣ100%
ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ100%
ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ100%
ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ ΛΕΥΚΟΥ100%
ΕΥΡΟΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ100%
ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΤΡΟΠΕΣ100%

ΓΕΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΩΝ: 4.5/5

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: 5/5

ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ: 5/5

ΚΟΣΤΟΣ / ΑΠΟΔΟΣΗ: 4.5/5

ΣΧΕΔΙΑΣΗ / ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: 4/5

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 100: 93%

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ: Samsung Electronics Hellas AE

1Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Photonet 206

ΥΠΕΡ

  • Κάμερα
  • Ποιότητα κατασκευής και αδιαβροχοποίηση
  • Σαρωτής ίριδας
  • Εντυπωσιακή οθόνη
  • Ακουστικά AKG

 KATA

  • Aναλογία οθόνης
  • Τιμή

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Αναμφίβολα μια εξαιρετική πρόταση. Θα μπορούσαμε να πούμε πως παραμένει μιας από τις καλύτερες επιλογές στην αγορά των android smartphones, με μεγάλη οθόνη, πάρα πολύ καλή κάμερα, πολλές λειτουργίες και τεχνολογίες όπως ο σαρωτής ίριδας.

 

 ΔΙΑΚΡΙΣΗ