Smartphones - action cameras Δοκιμές

TEST: SONY XPERIA 1 ΙΙ

Εξοπλισμένο με πολλές λειτουργίες που παραπέμπουν σε επαγγελματική φωτογραφική μηχανή!

Με εξαιρετική οθόνη 4Κ HDR αλλά και πολύ καλή αυτονομία, το Xperia 1 II έχει ως κύριο στόχο το να μας εντυπωσιάσει με τις ικανότητες της φωτογραφικής του μηχανής, η οποία δανείζεται πολλά στοιχεία από τη σειρά των mirrorless φωτογραφικών μηχανών Sony Alpha.

Όπως μας έχει συνηθίσει η Sony, διατηρεί τον αυστηρό σχεδιασμό και σε αυτό το premium μοντέλο, έχοντας γωνίες και επίπεδες πλευρές σε όλη την επιφάνεια της συσκευής, ενώ αφήνει μια αίσθηση πολυτέλειας στο κράτημά της. Ωστόσο, λόγω του μεγέθους της, το κράτημα και η επέμβαση στις λειτουργίες του, με ένα μόνο χέρι, εμφανίζουν δυσκολίες. Σε αυτό παίζει ρόλο η αναλογία της συσκευής που είναι 21:9 με μέγεθος οθόνης τις 6.5”. Πάντως πρόκειται για ένα ελαφρύ smartphone σε σχέση με τον όγκο του και αυτό βοηθάει λίγο την κατάσταση.

Η πίσω όψη της συσκευής είναι κατασκευασμένη από γυαλί (προστατεύεται από την τεχνολογία Gorilla Glass 6) και φιλοξενεί την τετραπλή κάμερα με τη χαρακτηριστική επιγραφή Zeiss, δίνοντας έμφαση στα οπτικά μέρη της. Ένα πολύ θετικό στοιχείο είναι η πιστοποίηση αδιαβροχοποίησης IP65/IP68 που καθιστά το Xperia 1 II ανθεκτικό σε σκόνη και νερό (για έως 1.5 μέτρo) επί 30 λεπτά. Στη δεξιά μεριά βρίσκεται το πλήκτρο ρύθμισης έντασης, το πλήκτρο ενεργοποίησης που ενσωματώνει και τον ψηφιακό δακτυλικό αναγνώστη, ενώ στο κάτω μέρος έχουμε το πλήκτρο της κάμερας που βοηθάει πάρα πολύ όταν κρατάμε τη συσκευή σε οριζόντια θέση. Στην κάτω μεριά, βρίσκεται η υποδοχή φόρτισης (και μεταφοράς δεδομένων) τύπου USB Type-C 3.1 ενώ στην πάνω μεριά η Sony μας δίνει το jack των 3,5mm για σύνδεση εξόδου ήχου.

Οθόνη

Ένα σημείο που η Sony έχει επενδύσει αρκετά είναι η οθόνη του Xperia 1 II – και αυτό είναι απόλυτα συνδεδεμένο με το φωτογραφικό ύφος της συσκευής. Κάθε φωτογράφος ή κινηματογραφιστής απαιτεί την καλύτερη πιστότητα χρωμάτων όταν πρόκειται για επεξεργασία φωτογραφιών ή βίντεο για ευνόητους λόγους. Έτσι η Sony αποφάσισε να εξοπλίσει το νέο της δημιούργημα, με μια οθόνη ανάλυσης 4Κ (1644×3840 pixels) με αναλογία 21:9 για να παραπέμπει στον κινηματογράφο και υποστήριξη HDR. Μάλιστα η οθόνη αυτή ξεφεύγει από τα κλασικά στάνταρ, και είναι σε θέση να εμφανίσει 1 δισεκατομμύριο χρώματα όταν ο ανταγωνισμός μένει στα 16 εκατομμύρια! Το μέγεθος της οθόνης καλύπτει το 84% της συνολικής πρόσοψης της συσκευής. Η αναλογία πίξελ ανά ίντσα φτάνει στο εξωπραγματικό 643, καθιστώντας την οθόνη εξαιρετικά ευκρινή. Σημαντικό είναι πως δεν έχει notch (εγκοπή) στο πάνω μέρος της, όπως συνηθίζεται πλέον, ενώ και τα περιθώρια δεν είναι μεγάλα. Προσωπικά αυτό το βλέπω ως ένα πολύ θετικό στοιχείο στο δρόμο της κατάργησης του notch.

Στις ρυθμίσεις της οθόνης έχουμε δύο επιλογές για την πιστότητα των χρωμάτων. Η μία λειτουργία είναι η “Creator mode” και η άλλη είναι η “Standard”. Όπως αποκαλύπτουν και τα ονόματά τους, η πρώτη αποσκοπεί στα σωστά χρώματα για δημιουργούς περιεχομένουν, ενώ η δεύτερη είναι μια πιο απλή επιλογή που θα μας παρουσιάσει έντονα κι εντυπωσιακά χρώματα, χωρίς ωστόσο να έχουν μεγάλη ακρίβεια. Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα να χρησιμοποιούμε τη στάνταρ ρύθμιση (που είναι και η προεπιλεγμένη) αλλά με την επιλογή να ενεργοποιείται αυτόματα η “Creator mode” όταν χρησιμοποιήσουμε κάποια εφαρμογή που το χρειάζεται. Για παράδειγμα όταν παρακολουθούμε ταινίες μέσω της προεγκατεστημένης εφαρμογής του Netflix τότε αυτόματα θα ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη λειτουργία για να έχουμε πιο πιστά χρώματα. Βεβαίως υπάρχει και η δυνατότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας της οθόνης.

Λήψη 0,4” και ISO 1000 στα χέρια. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό απ’ όλες τις απόψεις.

Το άρθρο συνεχίζεται στην επόμενη σελίδα!