CSC Δοκιμές

TEST: FUJIFILM X-T3

Απευθύνεται σε όσους θέλουν μια μηχανή με ρετρό στυλ για καθημερινή χρήση αλλά και για ταξίδια.

H XT3 βελτιώνει κατά πολύ την Χ-Τ2, έχοντες νέες δυνατότητες, χωρίς όμως να έχει αλλάξει η εξωτερική σχεδίαση. 

Το σώμα της είναι κατασκευασμένο από κράμα μαγνησίου και διαθέτει στεγανοποίηση ενάντια σε σκόνη και υγρασία. Η μηχανή διαθέτει νέο αισθητήρα, βελτιωμένη απόδοση στην εστίαση αλλά και στη λήψη βίντεο. Ο αισθητήρας CMOS 4 BSI XTrans, τεχνολογίας Back Illuminated, της XT3 διαθέτει ανάλυση 26.1 ΜΡ και είναι διαστάσεων APSC, πρόκειται δε για τον αισθητήρα τέταρτης γενιάς της εταιρίας. Συνεργάζεται με τον επεξεργαστή Χ-Processor 4, o οποίος έχει νέους αλγόριθμους, μεγαλύτερη ισχύ και προσφέρει την υψηλότερη απόδοση σε όλη την σειρά μηχανών Χ. Χάρη στο νέο επεξεργαστή, οι δυνατότητες της μηχανής είναι εντυπωσιακές: η μέγιστη ταχύτητα εστίασης είναι 0.06s, το χρονικό διάστημα ανάμεσα στις λήψεις 0.17s, ο χρόνος απόκρισης φωτοφράκτη 0.045s, ο χρόνος εκκίνησης 0.3s, η μέγιστη ταχύτητα συνεχούς λήψης 30 fps και ο ρυθμός ανανέωσης στο ηλεκτρονικό σκόπευτρο 100fps.

Η μηχανή διαθέτει τη γνωστή διάταξη χειριστηρίων και εργονομία της σειράς Χ. Όσοι χρήστες είναι εξοικειωμένοι με την εργονομία της σειράς Χ μπορούν αμέσως να τη χειριστούν.Μια από τις σημαντικότερες βελτιώσεις της αφορά στο σύστημα εστίασης. Έτσι τώρα ο αισθητήρας διαθέτει περισσότερες φωτοδιόδους με λειτουργία phase detection. Υπάρχουν συνολικά 2.16Μ τέτοιοι φωτοδίοδοι, που καλύπτουν σχεδόν το 100% του καρέ. Βέβαια η λειτουργία του συστήματος παραμένει υβριδική, με επιλογή contrast detection και phase detection από τη μηχανή. Επίσης έχει αυξηθεί η ευαισθησία απόκρισης στο χαμηλό φως, από -1EV σε -3EV, κάτι που βελτιώνει κατά πολύ τις δυνατότητες εστίασης σε δύσκολες φωτιστικές συνθήκες. Η ταχύτητα εστίασης αλλά και μέτρησης της έκθεσης σε κινούμενα θέματα είναι τώρα 1.5Χ πιο γρήγορη σε σχέση με τα υπάρχοντα μοντέλα. Η ταχύτητα αναγνώρισης και εστίασης σε κινούμενα πρόσωπα είναι διπλάσια σε σχέση με πριν. Υπάρχουν 425 περιοχές εστίασης από τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε πού θα εστιάσει η μηχανή. Υπάρχει επιλογή ανάμεσα σε εστίαση απλού σημείου, εστίαση ζώνης, ευρεία περιοχή εστίασης και πλήρως αυτόματη εστίαση. Μάλιστα μπορείτε να αλλάξετε το μέγεθος της περιοχής εστίασης στην εστίαση απλού σημείου.

Μπορείτε να κάνετε λήψη αρχείων RAW, JPEG ή RAW+JPEG. Στα RAW αρχεία υπάρχει δυνατότητα επεξεργασίας με την μηχανή αλλά και διόρθωσης αρκετών παραμέτρων. Η αποθήκευση των αρχείων γίνεται σε 2 κάρτες SD.

Τα προγράμματα λήψης περιλαμβάνουν αυτόματο πρόγραμμα Ρ, λήψη με προτεραιότητα διαφράγματος/ταχύτητας και χειροκίνητα. Υπάρχει ακόμα πλήρως αυτόματο πρόγραμμα με όλες τις γνωστές επιλογές για πορτρέτο, τοπίο, δράση κ.λπ.

Όπως όλες οι Fujifilm, η Χ-Τ3 διαθέτει τα γνωστά προγράμματα προσομοίωσης φιλμ, όπως Provia, Velvia, Astia, έχοντας συνολικά 16 επιλογές. Υπάρχουν επίσης 13 δημιουργικά φίλτρα.

Η γνωστή επιλογή στο εύρος δυναμικού πεδίου ανάμεσα σε 100%, 200% και 400% είναι και αυτή διαθέσιμη.H μηχανή δε διαθέτει ενσωματωμένο φλας, αλλά έχει υποδοχή για τοποθέτηση εξωτερικού φλας. Η μέγιστη ταχύτητα συγχρονισμού φλας είναι 1/250s.

Η ελάχιστη ευαισθησία λήψης έχει κατέβει τώρα σε ISO 160 ενώ η μέγιστη φτάνει τα ISO 12800. Μπορεί επίσης να επεκταθεί σε ISO 51200. Η μηχανή διαθέτει και τρία αυτόματα προγράμματα λειτουργίας ISO, όπου εσείς καθορίζετε το εύρος ευαισθησίας λήψης και την ελάχιστη ταχύτητα φωτοφράκτη.

Η κλίμακα ταχυτήτων φωτοφράκτη είναι 30-1/8000s με μηχανικό φωτοφράκτη. Με λειτουργία ηλεκτρονικού φωτοφράκτη όμως μπορεί να φτάσει το 1/32000s. Η μέγιστη ταχύτητα συνεχούς λήψης είναι 11 καρέ/δευτ. με μηχανικό φωτοφράκτη, χωρίς να χρειάζεται η τοποθέτηση έξτρα μπαταριοθήκης. Με ηλεκτρονικό φωτοφράκτη η μέγιστη ταχύτητα με συνεχή εστίαση είναι 20 καρέ/δευτ. και η μνήμη buffer της μηχανής σε αυτή την ταχύτητα έχει μέγιστη χωρητικότητα 114 εικόνες JPEG ή 37 συμπιεσμένων RAW.

Στη φωτομέτρηση υπάρχουν τέσσερις επιλογές ανάμεσα σε πολυζωνική, μέσου όρου, κεντρικά ζυγισμένη και σημειακή.

Το ηλεκτρονικό σκόπευτρο έχει κάλυψη 100%, μεγέθυνση 0.75Χ και ανάλυση 3.69Μ dot. Μάλιστα υπάρχει μια νέα λειτουργία, η “Sports finder”, που κάνει ευκολότερη την παρακολούθηση και φωτογράφηση κινούμενων θεμάτων.

Λήψη κινούμενου θέματος από κοντινή απόσταση.

Η οθόνη είναι μεγέθους 3”, διαθέτει λειτουργία αφής και μπορεί να μετακινηθεί προς τα επάνω, προς τα κάτω ή να ανοίξει στο πλάι. Δεν μπορεί όμως να περιστραφεί. Με τη λειτουργία αφής μπορείτε να εστιάσετε, να φωτογραφήσετε, να μεγεθύνετε μια εικόνα κλπ. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιείτε τη λειτουργία αφής στην οθόνη ενώ κοιτάζετε το σκόπευτρο.

Η Χ-Τ3 έχει ανανεωμένες δυνατότητες λήψης βίντεο. Είναι η πρώτη μηχανή που υποστηρίζει ταυτόχρονη λήψη 4Κ HDR (4096Χ2160) σε 60p σε 4:2:2 10-bit στην έξοδο HDMI ή 4K/60p 4:2:0 σε εγγραφή σε κάρτα SD. Η εγγραφή υποστηρίζει και Hybrid Log Gamma, κάτι που βελτιώνει την λήψη σε θέματα με αυξημένο δυναμικό εύρος ή με αυξημένο χρωματικό κορεσμό. Η ταχύτητα ανάγνωσης του αισθητήρα είναι τώρα 1.5Χ πιο γρήγορη σε σχέση με πριν. Μπορείτε ακόμα να δείτε τη θερμοκρασία Kelvin και στην οθόνη αλλά και στο ηλεκτρονικό σκόπευτρο. Η βελτιωμένη επεξεργασία μείωσης θορύβου αλλά και η λειτουργία «4Κ interframe NR” μειώνουν το θόρυβο σε ISO 12800 κατά περίπου 2 στοπ.

Το άρθρο συνεχίζεται στην επόμενη σελίδα!

 






Aρθρογράφος

Γιώργος Ατσαμετάκης

Freelance φωτογράφος, που ασχολείται με το μέσο πάνω από σαράντα χρόνια. Τα πιο αγαπημένα του θέματα είναι οι άνθρωποι, τα σπορ και η φύση. Εικόνες του έχουν διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς φωτογραφίας και έχουν δημοσιευτεί τόσο σε διεθνή μέσα, μέσω πρακτορείων, όσο και σε πληθώρα ελληνικών περιοδικών. Έχει διατελέσει επί μακρά σειρά ετών Υπεύθυνος Τεχνικών Θεμάτων για το περιοδικό Photonet.