Photo History

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΣΑΡΡΗΚΩΣΤΑΣ: “ΖΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΣ – 40 ΧΡΟΝΙΑ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ”

Ο φακός του ρεπόρτερ του Associated Press κατέγραψε μισό αιώνα Ελληνικής και Παγκόσμιας Ιστορίας!

Σήμερα το απόγευμα (7μμ στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών)  γίνεται η παρουσίαση του τελευταίου λευκώματος του πασίγνωστου φωτορεπόρτερ, ο οποίος ήταν ο μοναδικός που απαθανάτισε την εισβολή του τανκ στο Πολυτεχνείο, στις 17 Νοεμβρίου 1973.

Στο βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε (από τις εκδόσεις Μένανδρος) περιλαμβάνεται ένα μικρό δείγμα εικόνων μιας επαγγελματικής πορείας με βάθος 40 και πλέον ετών: πόλεμοι, πολιτικές ανακατατάξεις, βασιλεία, χούντα, προσωπικότητες της πολιτικής που έμειναν στην ιστορία, καλλιτεχνικές και αθλητικές προσωπικότητες, αθλητικά γεγονότα, ελεύθερο ρεπορτάζ, τρομοκρατία καταγράφονται μέσα από τις 360 σελίδες του.

Ομιλητές στην παρουσίαση θα είναι ο καθηγητής Επικοινωνίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, πρ. υπουργός κ. Θοδωρής Ρουσόπουλος, ο δημοσιογράφος και πρ. πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ. Παν. Σόμπολος, ο συγγραφέας και διευθυντής της «Εφημερίδας των Συντακτών» κ. Νικ. Βουλέλης και η δημοσιογράφος κ. Ιωάννα Μπρατσιάκου. Θα συντονίσει ο κοινωνιολόγος-δημοσιογράφος κ. Χαρ. Γιαννακόπουλος.

Το εξώφυλλο της έκδοσης.

Η Δρ. Ελένη Π. Γύζη, σημειώνει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: “Αν καθήκον της Τέχνης είναι ν’ ασχολείται με τα μεγάλα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνικής ζωής και κυρίως με το πρόβλημα της κοινωνικής αθλιότητας, τότε η φωτογραφία είναι το ισχυρότερο μέσο που μπορεί να το απεικονίσει αναδιπλώνοντας κάθε πτυχή του. Ένα βιβλίο γεννιέται από μια φωτογραφία. Μια φωτογραφία που φέρνει στον νου αναμνήσεις, ξαναζωντανεύοντας το παρελθόν του συγγραφέα. Στην περίπτωση του Α. Σαρρηκώστα, όμως, οι φωτογραφίες αυτές είναι αμέτρητες – δεκάδες φάκελοι. Φωτογραφίες που κλείνουν μέσα τους τα γεγονότα που κάλυψε στα 37 χρόνια που δούλεψε ως φωτορεπόρτερ. Πολιτική, πόλεμοι, χούντα, καλλιτεχνικά, αθλητικά, ελεύθερο ρεπορτάζ – μισός αιώνας ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας. Γεγονότα που έζησε σαν αυτόπτης μάρτυρας και αιχμαλώτισε στα καρέ του. Πολλές από αυτές είναι φωτογραφίες που έχουν ήδη δημοσιευθεί σε αθηναϊκές και ξένες εφημερίδες σε όλο τον κόσμο, ξανά και ξανά, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση συνειδήσεων και γράφοντας τη δική τους ιστορία.
Η σχέση του Α. Σαρρηκώστα με το θέμα του μοιάζει να είναι απόλυτα ερωτική και η προσέγγισή του να διέπεται από ένα πρωτόγνωρο πάθος. Ζει την ‘ομορφιά’ και την ‘ασχήμια’ με την ίδια ένταση που κάθε φορά την ανακαλύπτει, με την ίδια ένταση που κάθε φορά την αποχωρίζεται. Έτσι, γεννιέται και πεθαίνει κοινωνώντας μέσα από τον φακό του την αστείρευτη, την ατέλευτη νεότητα του κόσμου.” 

Η δημοσιογράφος Kerin Hope (Financial Times, τέως ανταποκρίτρια του A.P. στην Αθήνα) σχολίαζει με τη σειρά της: «Η συνεργασία με τον Τέλη, είτε σε μια είδηση που σκάει είτε σε ένα θέμα, πάντα σε ικανοποιούσε. Ήταν πάντοτε συμπονετικός στα θύματα μιας καταστροφής και ευγενικός στους ξεροκέφαλους γραφειοκράτες. Αλλά ήταν πάντα αποφασισμένος να τραβήξει μια ολοζώντανη φωτογραφία που θα έμενε στον χρόνο. Θυμάμαι να ταξιδεύω με ιλιγγιώδη ταχύτητα στο σημείο ενός σεισμού με τον Τέλη να οδηγεί σαν ραλίστας την ταλαιπωρημένη Άλφα Ρομέο του. Αλλά και την επιμονή και την υπομονή του να αναζητήσουμε στα σοκάκια του Έντρεμιτ στη Δυτική Τουρκία το σπίτι στο οποίο μεγάλωσαν οι πρόγονοι του Μιχάλη Δουκάκη. Ό,τι και να συνέβαινε, μπορούσες πάντοτε να βασίζεσαι στη διάθεσή του να μην το βάζει κάτω».