Market

ΓΕΦΥΡΩΝΟΝΤΑΣ ΓΕΝΕΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ

Για 1η φορά υλοποιήθηκε το Πρόγραμμα «Γεφυρώνοντας Γενεές της Canon» στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης του Δήμου Βριλησσίων (Vrilissia Solidarity) και σε συνεργασία με τον οργανισμό Genderhood, τον Canon Photographer Γιώργο Μασχαλίδη και τον πeripatos.

Η δράση εμπνέεται από την ιαπωνική φιλοσοφία Kyosei, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της φιλοσοφίας και στρατηγικής της Canon, σύμφωνα με την οποία οργανισμοί και άνθρωποι -ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας ή κουλτούρας- μπορούν να συμβιώνουν και να συνεργάζονται αρμονικά, για το κοινό καλό, και για να συμβάλλουν στην ευημερία της κοινωνίας.

Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στη συνεργασία ανάμεσα στη νεότερη και στην πιο παλιά γενιά, με συνδετικό κρίκο τη φωτογραφία. Στόχος είναι να καταρριφθούν τα στερεότυπα, να αυξηθεί η ενσυναίσθηση, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η ένταξη και η ίση μεταχείριση όλων. Το αποτέλεσμα της δράσης είναι μια φωτογραφική έκθεση, η οποία λειτουργεί σαν υπενθύμιση της ανοχής, του σεβασμού και του ενδιαφέροντος για όλους τους ανθρώπους.

Την πρωτοβουλία αυτή διατρέχουν δύο βασικές αρχές: η οικοδόμηση ενός ασφαλούς πλαισίου έκφρασης και δια βίου μάθησης και η ανάπτυξη μίας ισότιμης και συνεργατικής δυναμικής μεταξύ δύο διαφορετικών γενεών. Στην εποχή μας, δεν προσφέρονται πολλές ευκαιρίες συνεργασίας, εκτός της οικογένειας, μεταξύ γιαγιάδων και παππούδων με τα εγγόνια τους. Ενθάρρυνοντας τη δημιουργία κοινών εμπειριών που συμβάλλουν στην αποδοχή της διαφορετικότητας και στην αντιμετώπιση διαγενεακών προκαταλήψεων, οι συμμετέχοντες, μικροί και μεγάλοι, αντλούν έμπνευση από το προσωπικό βίωμα για να αποτυπώσουν φωτογραφικά τις θεματικές της δράσης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, γιαγιάδες και παππούδες με τα εγγόνια τους, ηλικίας 6-12 ετών, συμμετείχαν για 4 εβδομάδες σε μια μοναδική εμπειρία μέσω μιας σειράς εργαστηρίων που επικεντρώθηκαν στις θεματικές της Διαφορετικότητας, της Ισότητας, της Συμπερίληψης και της Φωτογραφίας. Τον κύκλο εργαστηρίων εισηγήθηκε ο οργανισμός Genderhood, ο οποίος βοήθησε στο να δημιουργηθούν δυνατά μηνύματα, που καταρρίπτουν τα στερεότυπα, όπως τα παρακάτω:

  • «Τα αγόρια κλαίνε, όπως και τα κορίτσια!»,
  • «Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να είναι δυνατοί!»
  • «Οι γιαγιάδες δεν έχουν πάντα όρεξη για μαγείρεμα, έχουν και άλλα ενδιαφέροντα!»

Μικροί και μεγάλοι, επίσης μυήθηκαν στον κόσμο της φωτογραφίας σαν εργαλείο ανάδειξης της οπτικής αφήγησης με τη βοήθεια του Canon Photographer και συνεργάτη μας Γιώργου Μασχαλίδη.

Το αποτέλεσμα είναι μοναδικές φωτογραφικές λήψεις πού όχι μόνο βοηθάνε στην κατάρριψη των στερεοτύπων αλλά μιλάνε κατευθείαν στο συναίσθημα. Οι φωτογραφίες θα εκτίθενται από τις 16 μέχρι και τις 20 Ιουνίου μεταξύ 18.00 – 20.00, στο Πάρκο πρώην Ναυτικής Βάσης (Λ. Πεντέλης & Καλλιανίου, Βριλήσσια 15235). Λόγω του εθνικού πένθους ακυρώθηκαν τα σημερινά εγκαίνια της έκθεσης, τα οποία μετατίθενται για τις 18 Ιουνίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 






Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.