Software & Apps

Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΟΝ ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΟΥ ΚΛΩΝΟ!

Είσαι έτοιμος (-η) να διαχειριστείς μια τέτοια προοπτική;

Πρόκειται για μια τεχνολογία που αναπτύσσει η εταιρία Hour One, με το ομότιτλο project της προς εξέλιξη, που δίνει τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε, να δημιουργήσει ένα πλήρως ψηφιακό πορτρέτο, που μπορεί να μιλά και να κινεί τα χαρακτηριστικά του προσώπου του!

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρίας, στα επόμενα πέντε έως επτά χρόνια, το 90% των διαδικτυακών media θα είναι συνθετικά ή θα δημιουργούνται ψηφιακά μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών. Λόγω της τρέχουσας πανδημίας μάλιστα, η ανάγκη για την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας αυξήθηκε κατά πολύ.

Για να μπορέσει να επικοινωνήσει ευρύτερα την ύπαρξη της πλατφόρμας της, η εταιρία Hour One, συνεργάστηκε με την βραβευμένη καλλιτέχνιδα και YouTuber, Taryn Southern, η οποία  επισκέφθηκε τα στούντιο της Hour One και εκεί (αφού στάθηκε μπροστά από ένα green screen) ειδικοί κατέγραψαν ένα 10λεπτο video με την ομιλία και τις εκφράσεις του προσώπου της. Κατόπιν, το video “ανέβηκε” στο cloud όπου και δέχθηκε επεξεργασία από το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης GAN (Generative Adversarial Network). Ύστερα από την ανάλυση και το συσχετισμό των εκφράσεων του προσώπου με την ομιλία της, μπόρεσε να καταγραφεί η προφορική συμπεριφορά της Taryn.

“Τι σημαίνει αυτό” θα αναρωτηθείτε! Πως πλέον το ψηφιακό πορτρέτο της Taryn μπορεί να πει κυριολεκτικά …τα πάντα, χωρίς να χρειαστεί η ίδια η Taryn να ξαναστηθεί μπροστά στην κάμερα! Μπορούν τα λόγια της, η φωνή της και οι εκφράσεις του προσώπου της να ενσωματωθούν επάνω σε ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο! Ο ψηφιακός της κλώνος μπορεί ακόμη και να μιλήσει οποιαδήποτε γλώσσα του κόσμου χωρίς καμιά δυσκολία!

Στο παρακάτω video, γνωρίστε την AI Taryn:

Στο επόμενο video,  μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τη διαδικασία δημιουργίας του ψηφιακού κλώνου:

Όπως δικαιολογημένα αναρωτιέται η Taryn, «ο πειραματισμός στην παραγωγή βίντεο μέσω τεχνητής νοημοσύνης <…>προκαλεί σημαντικές απορίες σχετικά με την ταυτότητα και την αξιοπιστία τους, πράγμα που θα επηρεάσει τη διαδικασία παραγωγής στο μέλλον».

Οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι …τρομακτικές! Ωστόσο, η Hour One διαβλέπει και οφέλη από την τεχνολογία που αναπτύσσει. Ισχυρίζεται ότι με την πλατφόρμα της, οι δημιουργοί περιεχομένου θα μπορούν να μειώσουν δραστικά το χρόνο και το κόστος παραγωγής των video τους. Ένα video πλέον, μπορεί να δημιουργηθεί χωρίς να χρειάζεται ο δημιουργός να χάσει μια ολόκληρη ημέρα με προγράμματα επεξεργασίας, στην ουσία, χωρίς καν να χρειαστεί να σηκωθεί από το …κρεβάτι του.

Επιπλέον, οποιοσδήποτε ψηφιακός κλώνος μπορεί να μιλήσει πολλές γλώσσες, επιτρέποντας έτσι τη μεγαλύτερη διανομή περιεχομένου σε περισσότερα άτομα σε όλο τον κόσμο.

Είναι σημαντικό, σε αυτό το σημείο, να γίνει ένας διαχωρισμός μεταξύ της πλατφόρμας Hour One, με τη διαβόητη τεχνολογία που είναι γνωστή ως “deepfake”. Με την τελευταία, τα χαρακτηριστικά ενός προσώπου αντικαθιστούν τα υπάρχοντα ενός δεύτερου προσώπου. Η πλατφόρμα Hour One ωστόσο, επιτρέπει τη δημιουργία εντελώς πρωτότυπου περιεχομένου, σαν να μιλούσε πράγματι αυτό το άτομο. Το αποτέλεσμα αποκαλείται «φωτορεαλικός ψηφιακός άνθρωπος».

Οι εφαρμογές της τεχνολογίας αυτής θα μπορούσε να είναι οπουδήποτε χρειάζεται μια παρουσίαση, όπως η αναγγελία ειδήσεων, η ηλεκτρονική μάθηση, το ηλεκτρονικό εμπόριο ή π.χ. η ενημέρωση για θέματα υγείας.

Περισσότερες πληροφορίες για την ψηφιακή τεχνολογία της Hour One, μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο της εταιρίας.

Η Hour One, τέλος, δέχεται αιτήσεις για οποιονδήποτε θέλει να δημιουργήσει τον προσωπικό του ψηφιακό κλώνο, και μπορεί να το κάνει, δηλώνοντας απλά το email του και έναν προσωπικό λογαριασμό Instagram.

  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: Icons8 Team

Photonet Newsletter
Kάθε Τρίτη & Πέμπτη όλα τα φωτογραφικά νέα δωρεάν!

   



Aρθρογράφος

Νίκος Κατσουλώτος

Διδάκτορας Ψηφιακών Τεχνών, με ειδίκευση στο cinemagraph (Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Εφαρμοσμένες Τέχνες, με θέμα την πολιτική αφίσα (Ακαδημία Τεχνών του Νόβι Σαντ). Είναι Πτυχιούχος Γραφιστικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συνεργάτης της Νexus Publications AE από το 2009, ως graphic designer και αρθρογράφος. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Photoshop ...απλά!" και "Cinemagraph" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας. Από το 2019 είναι contributing writer στην "ΗuffPost Greece" και συνεργάτης της "Εφημερίδας των Συντακτών". Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 εργάστηκε ως Εκπαιδευτής στο Τμήμα «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων» του Δημοσίου ΙΕΚ Αμπελοκήπων. Από τον Οκτώβριο του 2022, διδάσκει στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;