Software & Apps

LUMINAR 4.3 UPDATE

Ταχύτερο από ποτέ!

Στην αναβαθμισμένη έκδοση του προγράμματος, η εταιρία ανάπτυξης Skylum, έλαβε σοβαρά υπόψιν της το feedback των χρηστών και έτσι, το νέο Luminar 4.3 έρχεται με νέες προσθήκες στα εργαλεία, με γνώμονα την ταχύτερη απόδοσή του.

Το παραπάνω συμπέρασμα απορρέει αβίαστα και από τις ίδιες τις δηλώσεις του συνιδρυτή και CPO της Skylum, Dima Sytnik: «Η απόδοση και η σταθερότητα είναι οι κορυφαίες προτεραιότητές μας για το Luminar» και «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να παρέχουμε το πιο ευχάριστο και εύχρηστο λογισμικό για τους photo artists παγκοσμίως».

ΤΙ ΝΕΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ LUMINAR 4.3

Νέο εργαλείο αναζήτησης

 

Στο μενού Gallery View, έχει προστεθεί πλέον ένα νέο εργαλείο με το οποίο ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει εικόνες άμεσα και γρήγορα από τη Βιβλιοθήκη, με βάση το όνομα, τον φάκελο, την ημερομηνία ή το είδος του αρχείου.

Βελτιωμένη ταχύτητα στην επεξεργασία

Το μοναδικό ίσως “αγκάθι” των προηγούμενων εκδόσεων του προγράμματος, αποτελούσε η καθυστέρηση στην εφαρμογή των έξυπνων εργαλείων του, και αυτό ήταν αποτέλεσμα της πολυπλοκότητας των διεργασιών που έπρεπε να συντελεστούν. Η νέα έκδοση 4.3 υπόσχεται ταχύτερο άνοιγμα των Raw εικόνων. Και μάλιστα, όπως σημειώνεται, η βελτίωση της ταχύτητας του προγράμματος θα είναι πιο αισθητή στους υπολογιστές με τη λιγότερη υπολογιστική ισχύ. Σε πιο ισχυρούς υπολογιστές, τα αρχεία Raw θα ανοίγουν έως και τρεις φορές πιο γρήγορα, ενώ σε λιγότερο ισχυρούς υπολογιστές θα ανοίγουν έως και οκτώ φορές πιο γρήγορα. Άλλες λειτουργίες οι οποίες θα πραγματοποιούνται ταχύτερα, σύμφωνα πάντα με την εταιρία, θα είναι η επεξεργασία ρυθμίσεων και η εναλλαγή, του “πριν και μετά”.

Τα εργαλεία χρησιμοποιούν πλέον έως και δύο φορές λιγότερη μνήμη. Το ίδιο ισχύει και για ορισμένα από τα δυνατά εφέ του προγράμματος. Όλα με γνώμονα την απρόσκοπτη εμπειρία χρήσης που επιτρέπουν την επεξεργασία μιας εικόνας με τη λιγότερη δυνατή καθυστέρηση.

Σύνδεση με την πλατφόρμα 500px

 

Κάτι που θα ενθουσιάσει τους φωτογράφους που διαθέτουν προφίλ στην πλατφόρμα 500px, είναι ότι πλέον μπορούν να δημοσιεύουν άμεσα τις επεξεργασμένες τους φωτογραφίες! Η δυνατότητα αυτή προσφέρεται μέσα από το μενού Export και προς το παρόν ισχύει για μεμονωμένο ανέβασμα και όχι μαζικά. Στο panel που ανοίγει, ο χρήστης μπορεί να προσθέσει έναν τίτλο, μια περιγραφή, λέξεις-κλειδιά και την τοποθεσία λήψης της εικόνας, ενώ μπορεί να επιλέξει εάν επιθυμεί να γίνει η δημοσίευση δημόσια ή ιδιωτικά. Σε περιβάλλον Mac, τα δεδομένα EXIF αποστέλλονται αυτόματα, ενώ σε λειτουργικό Windows προσφέρεται η επιλογή αποστολής ή όχι των δεδομένων EXIF.

Βελτιωμένο AI Augmented Sky

Το εργαλείο Augmented Sky, το οποίο βασίζεται σε τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης AI, έρχεται αναβαθμισμένο ώστε να λειτουργεί ταχύτερα. Επιπλέον, έχει προστεθεί ένα νέο αντικείμενο Space Shuttle 1, για όσους θέλουν να δώσουν μια διαστημική αίσθηση στις λήψεις τους.

Άλλες βελτιώσεις
  • Looks

Τα χρωματικά preset profiles, ή αλλιώς, Looks του Luminar 4.3, προσφέρουν μια πιο ευχάριστη εμπειρία στο χρήστη. Η συγκεκριμένη βελτίωση απευθύνεται κυρίως στους φωτογράφους, καθώς βοηθά στην εφαρμογή ενός συγκεκριμένου χρωματικού και τονικού ύφους σε πολλαπλές εικόνες. Πλέον, ο χρήστης μπορεί να σύρει τον κέρσορα του ποντικιού του επάνω σε ένα Look, και να δει άμεσα σε προεπισκόπηση το αποτέλεσμα στις εικόνες του, χωρίς να χρειάζεται να κάνει το κλικ.

 

  • Προσαρμοσμένοι ουρανοί

Μέσω των εργαλείων AI Sky Replacement και AI Augmented Sky, ο χρήστης μπορεί να επιλέγει τις προσωπικές του φωτογραφίες ουρανού, ενώ μπορεί να αναμείξει και να προσαρμόσει πολλαπλές εικόνες ανάλογα με το γούστο του.

Σημείωση: Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα για download εικόνων ουρανού και αντικείμενα ουρανού, από το Luminar Marketplace.

  • Υποστήριξη επιπλέον φωτογραφικών μηχανών

Η λίστα των υποστηριζόμενων καμερών εμπλουτίστηκε με τις: Canon EOS-1D X Mark III (uncompressed), Fujifilm X100V, Fujifilm X-T200, Fujifilm X-T4, Leica SL2, Nikon Coolpix P950, Nikon D780, Nikon Z50, Olympus E-M1 Mark III, Olympus E-PL10, Panasonic DC-S1H και Sony A9 II.

  • Βελτίωση του Crop

Το εργαλείο Crop & Rotate βρίσκεται πλέον στο δεξί πλαίσιο κάτω από την καρτέλα Lens & Geometry και η εφαρμογή της περικοπής, οριστικοποιείται άμεσα χωρίς κάποιο έξτρα κλικ.

 

  • Άμεση εφαρμογή μάσκας με το Brush Tool

Με την εφαρμογή του πινέλου επάνω στην εικόνα, δημιουργείται αυτόματα μια διαφανής κόκκινη μάσκα που επιτρέπει στον χρήστη να αντιλαμβάνεται άμεσα το αποτέλεσμα του εκάστοτε φίλτρου στην τελική εικόνα.

  • Κουμπί Reset

Εάν το αποτέλεσμα μιας επεξεργασίας δεν ικανοποιεί τον χρήστη, υπάρχει πλέον ένα νέο κουμπί Reset που επαναφέρει την εικόνα στην αρχική της κατάσταση.

  • Γλώσσα

Οι εντολές του προγράμματος έχουν βελτιωθεί σημαντικά για όλες τις υποστηριζόμενες γλώσσες.

  • Βελτίωση χρήσης Magic Mouse

Οι χρήστες περιβάλλοντος Mac θα παρατηρήσουν την βελτιωμένη υποστήριξη των ποντικιών Magic Mouse και Magic Trackpads.

  • Προσθήκη ιστορικού για το Brush Tool σε περιβάλλον Windows

Ο χρήστης πλέον μπορεί να αναιρέσει μία πινελιά τη φορά και να μην χάνει χρόνο με το να ξεκινά την επεξεργασία από την αρχή.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η έκδοση 4.3 του Luminar εγκαθίσταται δωρεάν για τους χρήστες του Luminar 4. Οι χρήστες Mac θα πρέπει να κάνουν κλικ στην γραμμή του μενού και να επιλέξουν Luminar 4 > Έλεγχος για ενημερώσεις. Στα Windows, στην επάνω γραμμή μενού επιλέξτε Βοήθεια> Έλεγχος για ενημερώσεις.

Για όσους χρησιμοποιούν το Luminar ως plugin με το Photoshop, το Lightroom Classic ή το Photoshop Elements, συνιστάται η επαναφόρτωσή του.

Για περισσότερα στοιχεία όσον αφορά την νέα αναβάθμιση του Luminar, μπορείτε να μεταβείτε στην ιστοσελίδα της εταιρίας Skylum, πατώντας εδώ!