Software & Apps

ON1 PORTRAIT AI: ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ SOFTWARE ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΡΤΡΕΤΩΝ

Δοκιμάζουμε τις επιδόσεις του στην πράξη!

Η εταιρία On1 μπήκε και αυτή δυναμικά στην αγορά των software που χρησιμοποιούν τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) προσφέροντας ένα εργαλείο εστιασμένο κυρίως σε όσους ασχολούνται επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά με το retouch πορτρέτων.

Εμείς δοκιμάσαμε το On1 Portrait AI, εγκαθιστώντας τη δοκιμαστική έκδοση 30 ημερών σε περιβάλλον Windows 10, η οποία μάλιστα διατίθεται χωρίς κανέναν περιορισμό ως προς την χρήση των εργαλείων. Η εγκατάσταση έγινε πολύ γρήγορα, παρόλα αυτά, αν και επιλέξαμε την απόκτηση μόνο του αυτόνομου software, κατά τη διαδικασία, αναγνωρίστηκαν οι εκδόσεις Phοtoshop και Lightroom στο σύστημά μας, και εγκαταστάθηκαν αυτόματα τα αντίστοιχα plugins (ναι, το On1 Portrait AI λειτουργεί και ως plugin!).

Με το καλημέρα, το πρόγραμμα …μπαίνει “στο ψητό”: ζητά να ανοίξουμε μία ή περισσότερες εικόνες πορτρέτων.

Αφού επιλέξαμε την εικόνα μας, το software αναλαμβάνει αυτόματα την αναγνώριση του προσώπου και τη δημιουργία μάσκας. Για όσο χρόνο περιμέναμε, παρατηρήσαμε το φιλικό περιβάλλον εργασίας. Αριστερά βρίσκεται μια κάθετη μπάρα με τα εργαλεία: Crop, Faces (πινέλο για δημιουργία μάσκας), Retouch (ομάδα εργαλείων παρόμοιας λογικής με τα Healing Brush και Clone Stamp Tool του Photoshop) και View (Zoom in, Zoom out και Hand Tool). Αμέσως μετά, βρίσκουμε την καρτέλα με τα Presets φίλτρα αναλόγως του αν το πρόσωπο της εικόνας είναι μωρό, γυναίκα ή άντρας. Στο κέντρο φυσικά, βρίσκεται η εκάστοτε εικόνα προς επεξεργασία, ενώ ο χώρος δεξιά (όπως θα διαπιστώσετε στη συνέχεια) διατίθεται για διάφορες καρτέλες, από τις οποίες ξεχωρίζουμε αυτή των Layers και του History Panel.

Για κακή μας τύχη(!) επιλέξαμε για αρχή ένα πορτρέτο με κλειστό κάδρο. Αυτό ως φαίνεται δυσκόλεψε το πρόγραμμα ώστε να αναγνωρίσει σωστά το πρόσωπο, και μοιραία, η επιλογή της μάσκας αστόχησε.

Έτσι, αναγκαστήκαμε να τεστάρουμε άμεσα το εργαλείο Faces για να διορθώσουμε τη μάσκα. Κάτι που καταφέραμε με μεγάλη ευκολία.

Να σημειώσουμε πως για τη μάσκα, υπάρχει δυνατότητα ορισμού Blending Mode. Πέρα από αυτό όμως, δυστυχώς δεν μπορέσαμε να δοκιμάσουμε με επιτυχία, τίποτε άλλο. Παρατηρήσαμε το εξής πρόβλημα: από τη στιγμή που το software δεν αναγνωρίζει και δεν εφαρμόζει αυτόματα την μάσκα στο πρόσωπο, τα εργαλεία και τα φίλτρα είναι αδύνατον να λειτουργήσουν.

Προτού κλείσουμε την εικόνα, περιηγηθήκαμε και στις ρυθμίσεις του μενού, όπου διαπιστώσαμε την μεγάλη γκάμα από χρωματικά profiles που υποστηρίζονται από το software.

Για τη συνέχεια επιλέξαμε μια πιο “εύκολη” εικόνα, αυτή ενός ζευγαριού όπου τα πρόσωπα διαγράφονται ξεκάθαρα. Διαπιστώσαμε πως το πρόγραμμα μπόρεσε αυτή τη φορά να αναγνωρίσει τα πρόσωπα και να δημιουργήσει, μάλιστα, δύο ξεχωριστές μάσκες για το κάθε ένα! Οι μάσκες μπορεί να μην φαίνονται σε πρώτη ματιά εντελώς σωστές, όμως αυτό είναι κάτι που διορθώνεται εύκολα παίζοντας λίγο με τα sliders Density, Feather και Levels. Επίσης, μπορούσαμε να ορίσουμε την χρωματική γκάμα του δέρματος μέσα από την επιλογή Color Range, κάτι που στην παρούσα εικόνα δεν χρειάστηκε.

Αφού ορίσαμε λίγο καλύτερα τη μάσκα του αντρικού προσώπου, πειραματιστήκαμε με τις υπόλοιπες ρυθμίσεις οι οποίες είναι στοχευμένες στο δέρμα, στα μάτια και στο στόμα. Ειδικά για τα μάτια και το στόμα, δίνεται η δυνατότητα για ορισμό εξειδικευμένης μάσκας. Στην παρακάτω εικόνα, ορίσαμε μια τέτοια μάσκα για το στόμα, και επιλέξαμε ένα υπερβολικό χρώμα ώστε να γίνει αντιληπτή η ύπαρξη του προεπιλεγμένου feather.

Αφού ολοκληρώσαμε τους πειραματισμούς μας, οδηγηθήκαμε στο Export Panel. Από εκεί δίνεται η δυνατότητα, εκτός των άλλων, για αλλαγή διάστασης της εικόνας, εφαρμογή watermark, Sharpening, και Tiling. Να σημειωθεί πως η αρχική εικόνα δεν χάνεται και η επεξεργασμένη εικόνα αποθηκεύεται με την σημείωση On1 edit.

Γενικά, το On1 Portrait AI μας άφησε με ανάμεικτα συναισθήματα. Στα θετικά; Διαθέτει ένα ιδιαίτερα φιλικό περιβάλλον, απλά στη χρήση και έξυπνα εργαλεία (π.χ. Faces), αναγνωρίζει μεγάλο αριθμό χρωματικών profiles, δημιουργεί αυτόματα μάσκες σε εικόνες με πολλαπλά πρόσωπα, διαθέτει το πολύ χρήσιμο History Panel με δυνατότητα πολυάριθμων step backs και τη δυνατότητα επεξεργασίας πολλαπλών εικόνων (batch processing).

Στα αρνητικά; Ένα κοινό πρόβλημα που αφορά όλα τα software που διατείνονται για την αυτόματη αναγνώριση προσώπων: η αδυναμία της τεχνητής νοημοσύνης να διακρίνει τα πρόσωπα όταν βρίσκονται προφίλ ή όταν το κάδρο είναι κλειστό. Αυτό, όσον αφορά το On1 Portrait AI, ακυρώνει το αυτόματο εργαλείο επεξεργασίας του δέρματος. Ωστόσο, η επιλογή μάσκας για τα μάτια και το στόμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Θεωρούμε ωστόσο, πως με τη βοήθεια της τεχνολογίας machine learning, θα λυθεί επιτέλους η παραπάνω αδυναμία, είτε με ένα επικείμενο update είτε σε μεταγενέστερη έκδοση.

Εάν επιθυμείτε να δοκιμάσετε δωρεάν και εσείς το On1 Portrait AI, μπορείτε να το κατεβάσετε πατώντας εδώ.

  • Φωτό προς επεξεργασία: Luiza Braun – Unsplash
 






Aρθρογράφος

Νίκος Κατσουλώτος

Διδάκτορας Ψηφιακών Τεχνών, με ειδίκευση στο cinemagraph (Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Εφαρμοσμένες Τέχνες, με θέμα την πολιτική αφίσα (Ακαδημία Τεχνών του Νόβι Σαντ). Είναι Πτυχιούχος Γραφιστικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συνεργάτης της Νexus Publications AE από το 2009, ως graphic designer και αρθρογράφος. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Photoshop ...απλά!" και "Cinemagraph" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας. Από το 2019 είναι contributing writer στην "ΗuffPost Greece" και συνεργάτης της "Εφημερίδας των Συντακτών". Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 εργάστηκε ως Εκπαιδευτής στο Τμήμα «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων» του Δημοσίου ΙΕΚ Αμπελοκήπων. Από τον Οκτώβριο του 2022, διδάσκει στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.