Software & Apps

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ ΑΡΧΕΙΩΝ RAW ΕΩΣ ΚΑΙ 80%!

Πολύ καλό για να είναι αληθινό; Διαβάστε όλες τις σχετικές λεπτομερειες!

Η Dotphoton, μια εταιρία start-up, δημιούργησε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Rawsie το οποίο επιτρέπει την συμπίεση εικόνας RAW, βασισμένο σε αρχές κβαντικής φυσικής.

Η Dotphoton δεν είναι νέα στο χώρο, καθώς, πέρα από το πρόγραμμα που προαναφέρθηκε και που απευθύνεται σε επαγγελματίες φωτογράφους, έχει αναπτύξει άλλες δύο εφαρμογές: το Dotphoton Core, το οποίο προσφέρει προσαρμοσμένη συμπίεση για κατασκευαστές φωτογραφικών μηχανών, και το Jetraw, το οποίο είναι ένα λογισμικό συμπίεσης εικόνας RAW για εταιρίες βιοτεχνολογίας.

Η τεχνολογία με την οποία λειτουργούν τα ανωτέρω προγράμματα, είναι κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας έρευνας κβαντικών πληροφοριών πεδίου και, στη βιομηχανική της εφαρμογή (Dotphoton Core & Jetraw), επιτυγχάνει αναλογία συμπίεσης έως 10:1. To Rawsie, φέρει σχεδόν εξίσου ισχυρή τεχνολογία, ώστε να μπορεί να συμπιέσει οποιοδήποτε αρχείο RAW κατά 80% χωρίς απώλεια στην ποιότητα της εικόνας.

Δείτε πώς λειτουργεί:

Όπως αναφέρει η εταιρία, η εξαγωγή των εικόνων γίνεται σε αρχεία DNG, τα οποία, σε αντίθεση με άλλες τύπους αρχείων, διατηρούν πλήρως το δυναμικό εύρος τους.

Οι φωτογράφοι μπορούν να χρησιμοποιούν το λογισμικό με διαφορετικούς τρόπους:

• Για όσους χρησιμοποιούν λογισμικό Adobe για επεξεργασία και διαλλογή εικόνων, το Rawsie συμπιέζει τους φακέλους που συνδέονται με καταλόγους του Lightroom, γεγονός που μειώνει τα μεγέθη αρχείων, διατηρώντας ταυτόχρονα τις όποιες μικρο επεμβάσεις έχουν προηγηθεί και τα metadata.
• Ορισμένοι επαγγελματίες φωτογράφοι χρησιμοποιούν το Rawsie μετά από κάθε φωτογράφιση πριν επεξεργαστούν τα αρχεία τους στο Lightroom, για να επιταχύνουν την επεξεργασία τους, ενώ άλλοι μετά την επεξεργασία και πριν το ανέβασμά τους σε cloud storages για να εξοικονομήσουν χώρο και χρήμα (εφόσον πληρώνουν συνδρομή σε κάποια πλατφόρμα).
• Όσοι συν-εργάζονται με retouchers, συμπιέζουν επίσης τα αρχεία προτού τα αποστείλουν, για να επιταχύνουν τους χρόνους μεταφόρτωσης και παράδοσης.
• Άλλοι, τέλος, φωτογράφοι χρησιμοποιούν το Rawsie μερικές φορές το χρόνο, συμπιέζοντας μαζικά αρχεία, για να απελευθερώσουν πολύτιμο χώρο στους αποθηκευτικούς τους δίσκους.

Όσοι εξακολουθούν να είναι δύσπιστοι, αναφορικά με την αξιοπιστία του προγράμματος, μπορούν αν θέλουν να το δοκιμάσουν. Στο βίντεο που ακολουθεί, το Rawsie συμπιέζει ένα νέο σύνολο αρχείων, διατηρώντας με ασφάλεια τα πρωτότυπα.

Το Rawsie διαθέτει δωρεάν έκδοση που επιτρέπει συμπίεση έως και 30 εικόνων την ημέρα. Επίσης υπάρχουν οι επιλογές απόκτησης του λογισμικού εφ’ όρου ζωής (199$) ή πληρώνοντας συνδρομή (79$ ετησίως).

  • Φωτό στην κορυφή του άρθρου: Screenshot από το παραπάνω video παρουσίασης του λογισμικού.
 






Aρθρογράφος

Νίκος Κατσουλώτος

Διδάκτορας Ψηφιακών Τεχνών, με ειδίκευση στο cinemagraph (Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Εφαρμοσμένες Τέχνες, με θέμα την πολιτική αφίσα (Ακαδημία Τεχνών του Νόβι Σαντ). Είναι Πτυχιούχος Γραφιστικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συνεργάτης της Νexus Publications AE από το 2009, ως graphic designer και αρθρογράφος. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Photoshop ...απλά!" και "Cinemagraph" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας. Από το 2019 είναι contributing writer στην "ΗuffPost Greece" και συνεργάτης της "Εφημερίδας των Συντακτών". Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 εργάστηκε ως Εκπαιδευτής στο Τμήμα «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων» του Δημοσίου ΙΕΚ Αμπελοκήπων. Από τον Οκτώβριο του 2022, διδάσκει στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.